“Έχουμε το δίκιο, την δύναμη , θα τα καταφέρουμε.” ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΚΑ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Μοιράσου το άρθρο!

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΝΛ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΚΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 7/9/2021

…Σήμερα κι από εδώ θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη. Οι δημιουργίες του για περισσότερο από 50 χρόνια σημάδεψαν όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του τόπου μας μιας και τα έργα του εξέφραζαν τα βάσανα, τις αγωνίες, αλλά και τους αγώνες και τις ελπίδες του κόσμου του μόχθου κόντρα στην αδικία και την εκμετάλλευση. Τα τραγούδια και η μουσική του Μίκη ήταν, είναι και θα είναι, σύντροφος των αγώνων, των συλλαλητηρίων, των απεργιών και των διαδηλώσεων της εργατικής τάξης. Θα μας συντροφεύουν καθημερινά, μέχρι να φτάσει η στιγμή που «…Θα σημάνουν οι καμπάνες»

Συνάδελφοι –Συναδέλφισσες

Με την σημερινή μας συζήτηση θέλουμε να δούμε τον προσανατολισμό της δουλειάς μας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι προηγούμενη περίοδος δεν ήταν σε καμιά περίπτωση ένα συνηθισμένο καλοκαίρι. Με την χαλάρωση των ρυθμών, την παύση των δραστηριοτήτων , την ανάπαυλα. Η επίθεση  στην ζωή και τα δικαιώματα μας συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση. Το αντεργατικό έκτρωμα του Ιούνη ακολούθησαν μια σειρά άλλα νομοσχέδια για την εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση προχτές.

 Οι εξελίξεις ήταν τέτοιες και τόσο πυκνές που προσφέρονται για πλούσια συμπεράσματα. Οι φωτιές που κατέκαψαν 1,2 εκ στρέμματα στην χώρα, περιοχές άπειρου κάλους και λαϊκές περιουσίες μας ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για την ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής προστασίας τους δασικού πλούτου, πυροπροστασίας τις αποδιάρθρωσης των αρμόδιων μηχανισμών, δασικών υπηρεσιών , την μέιωση της χρηματοδότησης. Γι΄αυτό λίγο καιρό πρίν η κυβέρνηση απέλυε τους 5500 συμβασιούχους δασεργάτες λέγοντας πως δεν χρειάζονται.

Το αντιστάθμισμα σε αυτό το έγκλημα ήταν η λαϊκή δράση, μέσα από την οργανωμένη πάλη του. Το κύμα αλληλεγγύης που ορθώθηκε απέναντι στην λαίλαπα και την εγκατάλειψη των ανθρώπων στις περιοχές αυτές στην τύχη τους, έδειξε για άλλη μια φορά την τεράστια δύναμη του λαού μας. Την μόνη που μπορεί να μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο. Εκατοντάδες πολίτες, φορείς και στην περιοχή μας ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του ΕΚΝΛ για την συγκέντρωση υλικής βοήθειας σε ημέρες με αυξημένες δυσκολίες λόγω του καλοκαιρίου. Είναι συγκινητική η κινητοποίηση των μαθητών της πόλης μας μέσα από το Συντονιστική τους Επιτροπή που με ανησυχία , ενδιαφέρον  οργάνωσαν άμεσα την προσπάθειά τους, πρωτοστατώντας και για την  οργάνωση της συναυλίας αλληλεγγύης. Έχει μεγάλη σημασία να συμβάλουμε κάθε φορά, με κάθε αφορμή να σφηρηλατήται η ενότητα πάνω στο δυνάμωμα της αλληλεγγύης, παράλληλα με το δυνάμωμα της οργάνωσης , της πάλης . Είναι προϋπόθεση να ζωντανεύουν τα σωματεία μας.

Συνεχίσαμε την δράση μας μέσα σε συνθήκες που πανδημία  είναι σε μια καινούρια έξαρση, ένα 4ο κύμα. Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή : από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί υπέρ του καθολικού δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού. Απαιτήσαμε να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει ένα μεγάλο όπλο της επιστήμης για την αναχαίτιση της πανδημίας όπως είναι το εμβόλιο σε μέσο διαχωρισμού κι επίθεσης στους εργαζόμενους. Για να κρύψει την δική της ευθύνη για την άθλια κατάσταση που εξακολουθούν να είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, την έλλειψη μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, ΜΜΜ, σχολεία , εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι εξίσου αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Δίνει το έδαφος στον ανορθολογισμό για να πάει η συζήτηση σε ένα βολικό πεδίο καθώς δεν εξασφάλισε καμία ουσιαστική επιστημονική, εξειδικευμένη ενημέρωση για τον λαό.  Γι΄αυτό αντί για προσλήψεις προχώρησε στις αναστολές των υγειονομικών , των ηρώων με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες για να αποπροσανατολίσει και ταυτόχρονα προκλητικά να ανοίξει παραπέρα την πόρτα για τους ιδιώτες στα νοσοκομεία, την εμπορευματοποίηση του αγαθού που λέγεται υγεία. Βρίσκουν ευκαιρία να προωθήσουν το νέο ΕΣΥ με καινούριες συγχωνεύσεις νοσοκομείων, υποβάθμιση υπηρεσιών. Αυτό θα συμβεί καις την πόλη μας με το ΓΝΛ και την μετατροπή του ουσιαστικά σε εφημεριακό  κέντρο. Απαιτούμε όλοι οι συνάδελφοι να επιστρέψουν στην δουλειά, να σταματήσουν οι αναστολές, οι εκβιασμοί, οι πειθαρχικές διώξεις και να εξασφαλιστεί επιστημονική στήριξη προκειμένου να πειστεί ο κόσμος αυτό να εμβολιασθεί. Κανένα κλείσιμο ή υποβάθμιση νοσοκομείου. Να στηρίξουμε  τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, τα αιτήματά τους για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Να βρεθούμε στην αυριανή συγκέντρωση στις 12:00 το μεσημέρι στην πύλη του ΠΠΝΛ.

Σε αυτές τις συνθήκες βρισκόμαστε μπροστά και το άνοιγμα των σχολείων. Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει έστω κι ένα μέτρο περιορισμού της διάδοσης του ιού στα σχολεία. Αντί να βρίσκει περισσότερους χώρους κι εκπαιδευτικούς προχωρά σε νέες μειώσεις τμημάτων, συγχωνεύσεις σχολείων, μιλά για μείωση των 6500 οργανικών θέσεων(προσαρμογή των κενών με βάση τις προσλήψεις). Να σημειώσουμε πως η κατάσταση σε σχέση με τις υποδομές οξύνθηκε παραπέρα και το πρόσφατο σεισμό στις  3 Μάρτη. Σε λίγες ημέρες ανοίγουν τα σχολεία και αρκετά από αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί η επισκευή όσων επλήγησαν(21ο -18ο – 3ο   Δημοτικό), άλλα μένουν χωρίς στέγη(55ο Νηπιαγωγείο). Η υποστελέχωση και βοηθητικό προσωπικό(πχ καθαρίστριες) είναι έντονη με ποιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του13ου νηπιαγωγείου όπου για 104 παιδιά αντιστοιχεί 1 καθαρίστρια 3ωρης απασχόλησης.  Χωρίς καθυστέρηση άμεσα πρέπει να παρθούν και να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων κι όλων των εκπαιδευτικών υποδομών. Εξίσου αναγκαίο μετά από 2 σχεδόν χρόνια πανδημίας και τηλεκπαίδευσης να παρθούν ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών κενών των μαθητών. Με αυτό τον προσανατολισμό να στηρίξουμε την κινητοποίηση Εκπαιδευτικών-Γονιών την Πέμπτη 9/09 , 1:30μμ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Έχοντας μπεί στο Φθινόπωρο και 6 μήνες μετά τον σεισμό στις 3 Μάρτη οι άνθρωποι στις σεισμόπλεικτες περιοχές είναι ξεχασμένοι καθώς ελάχιστα έχουν προχωρήσει σε σχέση με την αποκατάστασή τους. Δεν έχει προχωρήσει ακόμη ούτε η απομάκρυνση των μπάζων, καμία περαιτέρω οικονομική ενίσχυση , κόσμος στην αναμονή στα κοντέινερ. Απαιτούμε να λυθούν άμεσα όλα αυτά τα ζητήματα με ευθύνη του κράτους, των αρμόδιων φορέων(Περιφέρεια-Δήμος), χωρίς επιβάρυνση των σεισμοπαθών και κυρίως να παρθούν όλα τα μέτρα για να υπάρξει γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100%.

Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες  που η κυβέρνηση ρίχνει την επίλυσή τους στην ατομική ευθύνη, ήμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες ανατιμήσεις που θα εξανεμίσουν το ήδη λεηλατημένο εισόδημα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Όταν ήδη το 40% των νοικοκυριών δηλώνει πως το μηνιαίο εισόδημά του φτάνει μόνο για 19 ημέρες. Μπορούμε έυκολα να προβλέψουμε τι θα σημαίνει η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 40%(πολλοί λένε και 50%) . Είναι ακόμη ένας τρόπο για να μας αφαιμάξουν και το τελευταίο ευρώ. Γιατί τέτοιους όρους στην διαβίωση σημαίνει η καπιταλιστική ανάπτυξη. 10 μήνες πριν ο υπουργός των ειδικών αποστολών Χατζηδάκης πανηγύριζε γιατί η Ελλάδα προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. 10 μήνες μετά η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με τον Γενάρη(157 ευρώ). Οι εργαζόμενοι κι λαός καλούνται για άλλη μια φορά και με αυτό τον τρόπο να πληρώσουν το μάρμαρο. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και να ψάχνουμε πεινασμένοι κι απένταροι να βρούμε τις καλύτερες τιμές στο e-katanalotis που ξεδιάντροπα προτείνει ο Άδωνης. Δεν θα αφήσουμε να μας καταδικάσουν στο σκοτάδι , στην πείνα και την ανέχεια. Την Τρίτη14/09, στις 11:00πμ οργανώνουμε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ επί της Καρδίτσης. Είναι η πρώτη απάντηση, καλούμε εργαζόμενους, αγρότες , αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους να πάρουν μέρος με τις οικογένειές τους.

Κι όχι μόνο θέλουν να μας καταδικάσουν στην πείνα αλλά θέλουν να μας πετάξουν στον δρόμο , χωρίς στέγη, χωρίς σπίτι. Το Φθινόπωρο σύμφωνα με όσα λέει η κυβέρνηση λήγει η αναστολή των πλειστηριασμών για την 1η κατοικία για τις περιπτώσεις που είχε ξεχωρίσει(σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς από ΙΑΝΟ κα) . Τα αρπακτικά των τραπεζών ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι στα σπίτια μας, τις λαϊκές περιουσίες. Να ορθώσουμε ανάστημα εργαζόμενοι κι όλος ο λαός «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Συνάδελφοι

Αναφέρουμε όλα τα παραπάνω για να κάνουμε μια αντιλαϊκή ανασκόπηση αλλά επείδή θεωρούμε πως πρέπει να αποτελέσουν αιχμές  της δράσης μας, βασικές πλευρές της συζήτησης στα σωματεία μας, επιχειρήματα στην προσπάθεια να ανέβει η οργάνωση , να δυναμώσει η συλλογική κι οργανωμένη πάλη. Τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά, να κάνουμε στην άκρη τις ξεπουλημένες ηγεσίες που λένε δίχως ίχνος ντροπής, ότι δεν υπάρχει λόγος να διαδηλώσουμε στη ΔΕΘ!

Οι μαχητικοί αγώνες  του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στο νέο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, με κορύφωση την απεργία στις 10 του Ιούνη αποτελούν παρακαταθήκη για την συνέχεια.  Και κυρίως ο προβληματισμός και η ανησυχία των εργαζομένων για πως θα το αντιμετωπίσουμε παραμένουν έντονα και μεγαλώνουν διαρκώς. Είναι ώθηση για να γίνει η πάλη μας ακόμη ποιο αποφασιστική. Για να πάρει το αντεργατικό έκτρωμα πραγματικά την θέση του αξίζει, στα σκουπίδια της ιστορίας. Να καταργηθεί στην πράξη.

Ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού δεν ήταν ένας ακόμη νόμος που προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των αντιλαϊκών νομοθετημάτων της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι ένας νόμος που ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις κάνοντας αντιδραστική τομή στα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση, την λειτουργία και την δράση των συνδικάτων ακυρώνοντας ουσιαστικά το πλαίσιο λειτουργίας που ισχύει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ενσωματώνει τις λεγόμενες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», υλοποιώντας συγκεκριμένες οδηγίες της ΕΕ.

Αποτελεί ένα νομοθετικό εργαλείο που ξεμπλοκάρει τα χέρια της εργοδοσίας από τα ελάχιστα τυπικά εμπόδια για να εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, στους μισθούς, τα δικαιώματά μας. Επιδιώκοντας ταυτόχρονα να επιβάλουν παύση διεκδικήσεων κι αγώνων, νεκρική σιγή, ούτε η παραμικρή αντίδραση  απέναντι στον αντεργατικό τους σχεδιασμό.

Ο νόμος που κατέληξε η κυβέρνηση και ψηφίστηκε με την συναίνεση κι άλλων κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ,  δικαίωσε πλήρως τον χαρακτηρισμό που είχαμε δώσει πως περιέχει τις «ανατροπές του αιώνα».

Επιδιώκουν να δοθεί ένα συντριπτικό χτύπημα στις ταξικές δυνάμεις που πρωτοστατούν στο εργατικό κίνημα  με προσανατολισμό σαφή ενάντια, σε σύγκρουση στην πολιτική που έχει στο επίκεντρό της τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων. Να σημάνουν σιωπητήριο στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους «άκρα του τάφου». Σε αντιπαράθεση με όλες τις δυνάμεις  που θεωρούν την καπιταλιστική ανάπτυξη προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ο στόχος είναι να εκτινάξουν την εκμετάλλευση, το ξεζούμισμα του εργαζόμενου. Με το να δουλεύουμε με ευέλικτους όρους, χωρίς καμία σταθερότητα, χωρίς συλλογικά δικαιώματα , συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τους μισθούς, κάνοντας τον βίο αβίωτο για την ζωή μας, ειδικά την ζωή των νέων εργαζομένων.

Σε αυτή την επίθεση ξεχωρίζουν τρεις βασικές πλευρές στις ανατροπές που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. 1.Τα ζητήματα της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και κατ’ επέκταση των μισθών, 2. Τα ζητήματα της επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και 3. Η παρέμβαση στην δράση των συνδικάτων, της υπονόμευσης του απεργιακού δικαιώματος. Αναλυτικά :  

1.Το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Το οποίο έχει ξεκινήσει από το 1990 με σειρά νόμων που ψήφισαν διαχρονικά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι νόμοι αυτοί έδιναν τη δυνατότητα στους εργοδότες και με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων να προχωρούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην επιβολή της 10ωρης έως και 12ωρης δουλειάς χωρίς πρόσθετη αμοιβή με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κλαδική ΣΣΕ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό με τους μεγαλοξενοδόχους.

Σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται η γενίκευση της τηλεργασίας σε πολλούς κλάδους με πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων, των οικογενειών τους, καταργεί επί της ουσίας τη διάκριση μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου. Ο 4808/2021 περιέχει μια σειρά αντιδραστικές ρυθμίσεις για την τηλεργασία που αυξάνουν παραπέρα την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση.

Το καινούργιο που έρχεται να επιβάλει η κυβέρνηση με το νόμο 4808/2021 είναι ότι πλέον η διευθέτηση του χρόνου εργασίας επιβάλλεται από την εργοδοσία με ατομική σύμβαση. Είναι μια μεγάλη αλλαγή αφού ακυρώνει και τυπικά τη δυνατότητα τα συνδικάτα μέσα από τις ΣΣΕ, επιχειρησιακές και κλαδικές, να καθορίζουν συλλογικά τους όρους εργασίας. Παράλληλα με την καθιέρωση της απλήρωτης υπερωρίας προχωρά τυπικά και η κατάργηση του 8ώρου, αυξάνει ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Το δρόμο σε μια τέτοια εξέλιξη άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4498/2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Επί της ουσίας κυβέρνηση και μονοπώλια επιδιώκουν να ακυρώσουν τον πυρήνα της ύπαρξης των συνδικάτων, τη δυνατότητα τους να παλεύουν για να βελτιώνουν τους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης.

2. Η ανατροπή βασικών διατάξεων του νόμου 1264/1982, του πλαισίου δηλαδή στο οποίο λειτουργούσαν τα συνδικάτα για περίπου 40 χρόνια.

Επιδίωξη από την πλευρά  των επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού προσωπικού τους είναι να διαμορφώσουν ένα συντριπτικό χτύπημα στην οργάνωση της εργατικής τάξης, να καταργήσουν σημαντικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση, να διευκολύνουν το έργο τους στις απολύσεις πρωτοπόρων εργαζόμενων και συνδικαλιστών. Να απονευρώσουν τα συνδικάτα από τις συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, από τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στη λειτουργία και στη δράση τους και να τα μετατρέψουν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δημοψηφισμάτων με στόχο να ενισχύεται η γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να γίνουν από όργανα οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων, όργανα συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης της αντεργατικής πολιτικής στα πρότυπα της ΓΣΕΕ και των ξεπουλημένων συνδικάτων της ΣΕΣ.

Επιδιώκουν ταυτόχρονα να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται, να κλαδέψουν κάθε κεφάλι που σηκώνεται και διεκδικεί κόντρα στην βάρβαρη πολιτική των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους. Στο επίκεντρο είναι η επίθεση στο ΠΑΜΕ, στα συνδικάτα και στους συνδικαλιστές που συσπειρώνει, στη συνεπή και πρωτοπόρα δράση τους σε σύγκρουση με τη στρατηγική κεφαλαίου, κυβέρνησης, Ε.Ε. και την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής γραμμής πάλης.

Για παράδειγμα η ίδρυση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και η εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ως υποχρεωτική προϋπόθεση για την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους, όπως η συλλογική διαπραγμάτευση και η υπογραφή ΣΣΕ, η χρηματοδότηση τους, η προστασία των εκπροσώπων τους από απόλυση και μετάθεση, θίγει τον πυρήνα των δικαιωμάτων των συνδικάτων και οδηγούν όχι απλώς σε περιορισμό αλλά σε κατάλυση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης.

Από την άλλη  η αναγνώριση των “Ενώσεων Προσώπων” ως ισότιμες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες επίσης εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων αποτελούν χτύπημα στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και άλλο ένα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για να χτυπήσει τα συνδικάτα.

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργατοϋπαλλήλων με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και την υποχρέωση το συνδικάτο να παρέχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ιδιαίτερα για τις αποφάσεις για απεργία αλλά και στις αρχαιρεσίες. Δημιουργείται έτσι μια τεράστια βάση δεδομένων που θα είναι στα χέρια της εργοδοσίας και του αστικού κράτους μέσω του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. οι οποίοι θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά για να καθορίσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών των σωματείων και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα που υπονομεύουν τη μαζική λειτουργία τους, ενισχύουν την παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας μέσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δίνουν τη δυνατότητα στις υπηρεσίες της κυβέρνησης και τους εργοδότες, να έχουν στα χέρια τους προσωπικά δεδομένα, από τους κωδικούς taxisnet και όλα τα φορολογικά στοιχεία, τον ΑΜΚΑ και το ιστορικό ασθενειών, έως και τις συνδικαλιστικές επιλογές καταγεγραμμένες στις πλατφόρμες της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Έτσι κάθε μεγαλοεργοδότης με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να ξέρει αν ένας εργαζόμενος που είναι υποψήφιος για πρόσληψη, ήταν τα προηγούμενα χρόνια σε κάποιο ψηφοδέλτιο ή το ιστορικό των ασθενειών του κ.α.

Προχωρά η άρση της προστασίας των της συνδικαλιστικής δράσης, στην άρση της ασυλίας ιδρυτικών μελών σωματείου, επιβολή εμποδίων στις συνδικαλιστικές άδειες, κατάργηση της επιτροπής του άρθρου 15.

Αυτή την περίοδο έχουμε την πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον συγκεκριμένο νόμο στο Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων & Λατομείων Β. Ελλάδας όπου απολύθηκε ο πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της ομοσπονδίας μεταλλωρύχων.

Σκοπός τους είναι το τσάκισμα της οργάνωσης της εργατικής τάξης. Η κατάργηση σημαντικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, την διευκόλυνση των απολύσεων συνδικαλιστών. Να απονεκρώσουν τα συνδικάτα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, ενίσχυση του κοινωνικού εταιρισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δηλαδή συνάδελφοι μας ζητάνε με την δική μας συγκατάθεση να  παραδώσουμε ηλεκτρονικά μια τεράστια μαύρη λίστα στην εργοδοσία. Να δώσουμε στον Σκρεκα τον μέχρι πρότινος διευθυντή του ΣΕΒ τα μητρώα των σωματείων. Να παραδώσουμε τα κλειδιά των συνδικάτων στην εργοδοσία.

Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Καλούμε σε μαζική απειθαρχία. Υπάρχουν ορισμένοι κυβερνητικοί υπάλληλοι που μας λένε για τις συνέπειες του νόμου.

3. Η προσπάθεια να βάλουν στο γύψο το απεργιακό δικαίωμα οι αστικές κυβερνήσεις, η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δεν είναι καινούριο ζήτημα. Είναι διακαής πόθος που εκφράζεται στο νομοθετικό πλαίσιο των τελευταίων δεκαετιών, με ανάλογους νόμους σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο και δίνει τη δυνατότητα στα αστικά δικαστήρια να βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές 9 στις 10 απεργίες, δίνει τη δυνατότητα στις αστικές κυβερνήσεις να επιστρατεύουν ολόκληρους κλάδους όπως πχ τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ, στις δυνάμεις καταστολής να επεμβαίνουν όποτε χρειάζεται για να καταστέλλονται απεργιακοί αγώνες αλλά και στους εργοδότες για να απολύουν πρωτοπόρους συνδικαλιστές.

Συνέχεια της επίθεσης στο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων ήταν ο νόμος του 2018 του ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε αυξημένη πλειοψηφία 50%+1 των εργαζομένων ενός επιχειρησιακού σωματείου ώστε να είναι νόμιμη μια απεργία. Ο νόμος 4808/2021 της ΝΔ επιβάλει σήμερα μια σειρά αντιδραστικές προϋποθέσεις που επί της ουσίας καταργεί το δικαίωμα στην απεργία.

Το απεργιακό δικαίωμα, το οποίο στην ουσία καταργείται μιας και όποια οργάνωση δεν αυτοφακελωθεί στον κρατικό μητρώο του συνδικαλιστικού της ασφάλειας, ΓΕΜΗΣΟΕ δεν μπορεί να πάρει απόφαση για απεργία. Η ειρωνεία είναι, ότι με το νόμο είναι ζήτημα αν θα υπάρχει έστω και μία απεργία που δεν θα κρίνετε παράνομη! Η ενημέρωση των εργαζομένων θα θεωρείται άσκηση ψυχολογικής βίας και θα βγαίνει αυτόματα η απεργία παράνομη. Θα απαγορεύεται η διεξαγωγή απεργίας που βγήκε παράνομη και καταχρηστική ακόμα και να πάρουν απόφαση δευτεροβάθμια όργανα για να την καλύψουν. Απαγορεύει τις απεργιακές φρουρές, όσοι συμμετέχουν θα μπορεί η εργοδοσία να τους απολύσει.

Εισάγει το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης. Απαγορεύεται η απεργία σε εκείνους τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες του δημοσίου που έχουν μπει σε διαβούλευση (μέσο ΟΜΕΔ) μάλιστα γίνεται η διαδικασία υποχρεωτική. Φοβίζουν τον βρεγμένο, ότι θα βραχεί αν δεν παραδώσει ηλεκτρονικά τους συναδέλφους του στην εργοδοσία!

Δεν γραφόμαστε στο εργοδοτικό – κρατικό μητρώο φακελώματος. Λέμε όχι στη μαύρη λίστα.Δεν κάνουμε τα καταστατικά των σωματείων μας, τα αποφασισμένα μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, κουρελόχαρτα. Δεν πειθαρχούμε στη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, το λεγόμενο “Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Εργασίας”. Δεν θα αφήσουμε να φτιάχνουν τα ΔΣ των συνδικάτων και των Ομοσπονδιών οι εργοδότες με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με πλατφόρμες διαβλητές στη νοθεία.

Συνάδελφοι 

Πρέπει να είναι καθαρό πως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα τέτοιο αντεργατικό έκτρωμα. Οι εργαζόμενοι έχουν νοιώσει στο πετσί τους πάρα πολλά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Την μείωση των μισθών, του εισοδήματος, των δικαιωμάτων . Είναι επικίνδυνη αυταπάτη εάν νομίσει κανείς πως και πάλι μπορεί να προσαρμόσει την ζωή με μια νέα μείωση των απαιτήσεων .Σήμερα απέναντι σε ένα τέτοιο χτύπημα δεν υπάρχει περιθώριο για κανέναν να δείξει την παραμικρή ανοχή.

Υπάρχει πείρα καταγεγραμμένη από αγώνες συνδικάτων , ομοσπονδιών . Οι πρόσφατες απεργίες και κινητοποιήσεις για τον ίδιο τον αντεργατικό νόμο που δείχνουν την δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι με την συλλογική οργάνωση, την πάλη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Να μην ξεχνάμε πως ακόμη κι αυτή η μεγάλη καθυστέρηση για να έρθει στην χώρα αυτό ο αντεργατικός ευρωπαϊκός αέρας των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών είναι αποτέλεσμα αυτών των αγώνων, την πάλης που αναπτύσσονταν όλα τα χρόνια με μπροστάρη το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Πολλοί είναι οι αντιλαϊκοί νόμοι που σωρηδόν ψηφίζονται από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Η πείρα δείχνει πως μπορούμε να υψώσουμε το ανάστημά μας , καταργώντας τους στην πράξη . Μέσα από τον δρόμο της οργανωμένης ταξικής πάλης οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιπαρατεθούν με την στρατηγική του κεφαλαίου.

Το ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων, η διεκδίκηση σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και η προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αντικειμενικά μπαίνει στην πρώτη γραμμή της δράσης των Συνδικάτων.

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανωθεί ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα που θα συσπειρώνει εκατοντάδες οργανώσεις και την πλειοψηφία των εργαζομένων για :

Την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κλαδικές, τοπικές, επιχειρησιακές, που επιβάλουν και περιφρουρούν το σταθερό ωράριο, δεν επιτρέπουν τις απλήρωτες υπερωρίες, δίνουν αυξήσεις στους μισθούς, κατοχυρώνουν την Κυριακή – αργία.

Για να εκφραστεί πλατιά αντίθεση των συνδικάτων ενάντια στην εφαρμογή του κρατικού μητρώου στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τα δικαιώματα που αφορούν τον πυρήνα της δράσης των συνδικάτων είναι αδιαπραγμάτευτα, δεν παραχωρούνται σε κράτος και εργοδοσία.

Για να στηθεί τοίχος προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης. Η ακύρωση των απολύσεων για συνδικαλιστική δράση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, των συνδικάτων, άλλων μαζικών φορέων, στην πόλη, στον κλάδο, να υψώνεται ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αγώνα ώστε να αποτρέπονται οι διώξεις.

Υπάρχουν πολλά συνδικάτα και πολλοί συνδικαλιστές που κατανοούν ότι αυτές οι διατάξεις αποτελούν χαριστική βολή για το συνδικαλιστικό κίνημα, ότι επιδιώκουν να σμπαραλιάσουν την αντίσταση των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς και στον κλάδο. Ότι ανοίγουν το δρόμο για αντιδραστικές επιλογές που θα δυσκολέψουν αφάνταστα την εγγραφή ενός εργαζόμενου στο σωματείο του. Υπάρχουν δηλαδή οι προϋποθέσεις να μπουν δυνάμεις στη μάχη, να δώσουν τέτοια κατεύθυνση και προσανατολισμό συνδικαλιστικοί φορείς, μεγάλα κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα, δεκάδες συνδικαλιστές.

Αξιοποιώντας την πείρα των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, θέτουμε όλα τα παραπάνω ε για συζήτηση, ώστε να τα επεξεργαστούμε καλύτερα και γενικά και κατά κλάδο, και κατά χώρο δουλειάς και κατά επιχείρηση. Σκοπός μας είναι να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση για τον σύνολο των αντεργατικών ρυθμίσεων. Να διαμορφώσουμε σχέδιο για πλατύ άνοιγμα  στους χώρους δουλειάς, να γίνουν συνεδριάσεις Δ.Σ, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις συνδικάτων. Να ακουστούν γνώμες, να εμπλουτιστεί όλος αυτός ο προβληματισμός, να ενισχυθεί η αποφασιστικότητα των εργαζομένων και να δημιουργηθεί αγωνιστικό κλίμα για την ανατροπή του νόμου., με προγραμματισμό συγκεντρώσεων

Ουσιαστικός όρος για την ανάπτυξη των αγώνων είναι η άνοδος της οργάνωσης των εργαζομένων, η ενίσχυση των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, η ίδρυση νέων, η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα με επίκεντρο το χώρο δουλειάς.

Με βάση αυτό καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ανυποχώρητη μάχη, καλούμε συνδικαλιστές που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας αλλά βλέπουν πως ο δρόμος που ακολουθούν οι οργανωμένες δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι αδιέξοδος και ζημιογόνος, πως οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στα χαρτιά σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν καλλιεργούν μόνο την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό αλλά έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της αντιλαϊκής επίθεσης, να κάνουν το βήμα και να δυναμώσουν την προοπτική του αγώνα.

Καλούμε ιδιαίτερα την εργαζόμενη νεολαία που δοκιμάζεται και θα δοκιμαστεί σε ακόμα πιο ισχυρές πιέσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, να πει «ως εδώ», να οργανωθεί στα σωματεία της, να διεκδικήσει ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Το επόμενο διάστημα δυναμώνουμε την πάλη μας. Μέσα από πρωτοβουλίες για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα  .Με σχέδιο κλιμακώνουμε τις αγωνιστικές μορφές τους επόμενους μήνες, κόντρα στην τρομοκρατία και με στόχο την συγκρότηση ενός μεγάλου απεργιακού μετώπου.

Έχουμε το δίκιο, την δύναμη , θα τα καταφέρουμε.