Κοροϊδία και εξαπάτηση των εποχικών εργαζομένων στην βιομηχανία DELMONTE
από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μοιράσου το άρθρο!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ

Λάρισα 25/01/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συναδέλφισσες –οι,

Την Δευτέρα 23/01/2023 το Συνδικάτο μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ.Υ.Π.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) για την καθυστέρηση της καταβολής του Ταμείου Ανεργίας, έπειτα από καταγγελίες που έχουμε από εργαζόμενες που δούλευαν ως εποχικές στη βιομηχανία επεξεργασίας φρούτων DELMONTE.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ μας απάντησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον έλεγχο που γίνεται στο αρμόδιο τμήμα από τις κεντρικές υπηρεσίες. Με βάση αυτόν έλεγχο ,   οι εποχικά εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο όχι μόνο δεν θα πάρουν το ταμείο ανεργίας, αλλά θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά του Ταμείου Ανεργίας που εισέπραξαν από το 2018 έως σήμερα, γιατί ο χαρακτηρισμός της παραπάνω επιχείρησης ως εποχικής δεν έγινε με τα κριτήρια που προβλέπει  η σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ(118454/16-06-89).  

Αναδεικνύεται περίτρανα το πόσο δίκαιο είναι το αίτημα του Συνδικάτου και των εργαζομένων που ζητάει να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να ενταχθούν στο νόμο 1836/89 ώστε να χαρακτηρίζονται εποχικοί οι εργαζόμενοι και όχι η ποσόστωση των εργοστασίων.

Το Συνδικάτο Λάρισας μαζί και με άλλα ομοειδή Συνδικάτα καθώς και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους εκάστοτε Υπουργούς Εργασίας την αλλαγή αυτής της διάταξης που εδώ και χρονιά, ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους και τους έχει ομήρους εξαιτίας της ποσόστωσης που προβλέπει  η εγκύκλιος για τα εποχικά εργοστάσια όμως κανένας τους δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει την κορόιδα της κυβέρνησης,  που κατά τα άλλα αυτό διαφημίζετε ότι ενισχύει  τα φτωχά λαϊκά στρώματα ενώ στην πράξη κάνει ακριβώς το αντίθετο,  και απαιτεί από τον Υπουργό Εργασίας να παρέμβει άμεσα  στην Δ.Υ.Π.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) για να πάρουν οι εποχικοί εργαζόμενοι της DELMONΤE, το Ταμείο Ανεργίας που το περιμένουν πως και πως για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους,    τροποποιώντας  την συγκεκριμένη  εγκύκλιο, βάση της οποίας απαιτείται από τους ανέργους της DELMONΤE,  η  επιστροφή των χρημάτων  από το 2018 έως σήμερα .

Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών καλεί τους εποχικούς εργαζόμενους του DELMONΤE καθώς και άλλων ομοειδών εργοστασίων την Τρίτη 31/01/2023 και ώρα 18:30μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας για να καθορίσουμε τις ενέργειές μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης και να δοθεί άμεσα το Ταμείο Ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους της DELMONΤE.
  • Όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι θα πρέπει να ενταχθούν στο Νόμο 1836/89 στον οποίο εντάσσονται όλα τα εποχιακά επαγγέλματα και να δικαιούνται και αυτοί τις παροχές αυτού του Νόμου.
  • Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηρίζονται εποχιακοί όλοι όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις όπως: κονσερβοποιία, διαλογητήρια, ψυγεία, τυροκομεία, σπαστήρες καρυδιών-αμυγδάλων, ελαιουργεία, εκκοκκιστήρια, τοματοπολτού, κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον αριθμό των εργαζομένων να παίρνουν με 70 ένσημα και πάνω το ταμείο ανεργίας όλοι.
  • Όσοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 ημερομίσθια και δεν παίρνουν ταμείο ανεργίας να τους δοθεί το εποχικό βοήθημα του Νόμου 1839/89.
  • Να μειωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ στις 2500 ένσημα αφού όσοι εργάζονται αποκλειστικά σε αυτό τον κλάδο και πραγματοποιούν από 30 έως 150 ένσημα το χρόνο δεν θα πάρουν σύνταξη ούτε σε 60 χρόνια. Αλλιώς θα πρέπει να υπολογίζεται διπλό το εποχικό ένσημο, να παίρνουν δηλαδή την εθνική σύνταξη και ότι προκύπτει από την αναλογική και την επικουρική βάση του Νόμου που υφίσταται.
  • Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι-ες πάνω από 67 χρονών που επειδή παίρνει 600 ευρώ σύνταξη ο/η σύζυγος δεν μπορούν να πάρουν όχι μόνο τη σύνταξή τους από το ΙΚΑ αλλά ούτε καν αυτό το βοήθημα των υπερήλικων ανασφάλιστων και είναι άδικο να δουλεύεις 50 χρόνια στην πιο σκληρή δουλειά και να εξαρτάσαι στα γεράματα από την πενιχρή σύνταξη του/της συζύγου.

Συναδέλφισσες-οι, εργαζόμενοι που δουλεύετε ως εποχιακά εργαζόμενοι να θυμάστε πως η επίθεση σε βάρος μας δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς με τον αγώνα μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ