ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Εκδήλωση για το τέλος των μαθημάτων σε παιδία ανέργων

Μοιράσου το άρθρο!

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Εκδήλωση με αφορμή το τέλος των μαθημάτων αλληλεγγύης που οργάνωσε το ΕΚΝΛ (για δεύτερη συνεχή χρονιά), σε παιδιά ανέργων πραγματοποιήθηκε στο  άλσος Αλκαζάρ μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του ΕΚΛ και στην συνέχεια ακολούθησε βράβευση των μαθητών και  δοθήκαν βιβλία. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα.

Αναλυτικότερα στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ανέφερε ότι: « Η αποψινή εκδήλωση, γίνεται με αφορμή τη λήξη των δωρεάν μαθημάτων που οργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το ΕΚΝΛ, σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου, παιδιά ανέργων, χάρη στην αξιέπαινη δουλειά των συναδέλφων εκπαιδευτικών τα οποία θα τα συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά. Απ’ την αρχή ξεκαθαρίσαμε, ότι το ΕΚΝΛ, με την οργάνωση των μαθημάτων αλληλεγγύης σε μαθητές-παιδιά ανέργων, δεν υποκαθιστά το δημόσιο σχολείο, το οποίο υποβαθμίζουν οι κυβερνήσεις και η αστική τάξη, ούτε γίνεται φροντιστήριο, το οποίο παλεύουμε να καταργηθεί.Θεωρούμε όμως, σήμερα που το καπιταλιστικό σύστημα, καταδικάζει όλο και περισσότερους στην ανεργία, στη φτώχεια, στην αμορφωσιά, ότι είναι αναγκαίο να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας, σε όσους το έχουν ανάγκη, να μην μείνει κανείς μόνος του απέναντι στην κρίση και την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε, εργοδοσίας, παράλληλα με την οργάνωση του αγώνα για την ανεργία, τους μισθούς, τη φορολογία, τα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα, την υγεία, την παιδεία, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό το ΕΚΝΛ, ανέπτυξε μια σειρά δράσεις ταξικής αλληλεγγύης, όπως ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ-εφορίας, για να μην κόβεται το ρεύμα, το νερό, το αέριο, σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, ενάντια στις κατασχέσεις, για να έχουν όλοι το δικαίωμα στην δωρεάν νοσηλεία και φυσικά τα δωρεάν μαθήματα σε παιδιά ανέργων.

Η αλληλεγγύη του ΕΚΝΛ στους ανέργους και στις οικογένειες τους, δεν είναι ελεημοσύνη, αλλά στοιχείο της δράσης του, που θέλουμε να συνοδεύεται από την συμμετοχή όλων των εργατών, των ανέργων, των νέων, στον αγώνα μέσα από τα συνδικάτα, τις Λαικές Επιτροπές, τα μαθητικά συμβούλια, τις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για να μπορούμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας και να ζούμε αξιοπρεπώς.

Νομίζουμε ότι τα δωρεάν μαθήματα, ήταν μια σημαντική βοήθεια για τους μαθητές που τα παρακολούθησαν, τόσο σ’ αυτούς που έδωσαν πανελλαδικές, όσο και γι’ αυτούς των μικρότερων τάξεων και στις οικογένειές τους, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Με την ευκαιρία, σε όσους πέρασαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, να ευχηθούμε καλές σπουδές, οι οποίες θα είναι σε δύσκολες συνθήκες, λόγω της κατάστασης που βιώνει κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια, αλλά και στα άλλα παιδιά που συνεχίζουν στο γυμνάσιο ή λύκειο, καλή δύναμη για να δίνουν τη μάχη, τόσο της κατάχτησης της γνώσης, όσο και των δικαιωμάτων μας στη ζωή.

Αγαπητοί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί

Η κυβέρνηση, η Ε.Ε και η αστική τάξη της χώρας μας, παράλληλα με το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, ορθώνουν συνεχώς μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά εργατικών οικογενειών.

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση – που ξεκίνησαν εδώ και μια δεκαετία – και η εφαρμογή τους στο νέο σχολείο, δεν είναι ούτε αποσπασματικές, ούτε στρεβλές. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με την συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και απολύσεις-διαθεσιμότητες, προβλήματα στέγης, σίτισης, μεταφοράς μαθητών.

  • Η νέα σχολική χρονιά, θα ξεκινήσει με νέες αντιλαϊκές αλλαγές στην εκπαίδευση. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, για το «νέο λύκειο», είναι βαθιά ταξικός και αντιδραστικός, κλειδί για την επίτευξη των στόχων Ε.Ε και κεφαλαίου για τη δημιουργία μισομορφωμένου φθηνού εργατικού δυναμικού.

1Βαθαίνει περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς (που υπήρχαν λόγω των κοινωνικών ανισοτήτων) με:

Α. Εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα και την τράπεζα θεμάτων και στις 3 τάξεις του ΓΕΛ αλλά και του ΕΠΑΛ και ο συνυπολογισμός τους ως 5ος βαθμός για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ αντίστοιχα,

Β. Τη βάση του 10 για μαθηματικά και γλώσσα για (ημερήσια και νυχτερινά) ΓΕΛ και το 8 για τα γενικά μαθήματα. Ενώ για τα ΕΠΑΛ προϋπόθεση είναι ΓΜΟ 10 σε όλα τα μαθήματα.

Γ. Αύξηση -λόγω των παραπάνω- των φροντιστηριακών δαπανών στη χειμαζόμενη λαϊκή οικογένεια, (15% φέτος στην Α ́ Λυκείου)

Δ. Αύξηση βαθμού δυσκολίας των μαθημάτων και στις πιο μικρές τάξεις.

Ε. Η εξεταστέα ύλη για τα ΑΕΙ–ΤΕΙ, δεν είναι καθορισμένη με βάση τα σχολικά βιβλία.

2. Καταργεί ουσιαστικά τον όποιο μορφωτικό ρόλο είχε απομείνει στο Λύκειο και διευρύνει το χάσμα μεταξύ ΓΕΛ–ΕΠΑΛ. Ταυτίζει την ανάγκη για πρακτική εφαρμογή της θεωρίας με την μαθητεία στο χώρο εργασίας= δουλεία, ενώ η βασική εκπαίδευση ταυτίζεται με τα μαθήματα – προθάλαμο πανεπιστημίου.

3. Σπρώχνει μαζικά και πρόωρα προς την κατάρτιση (τυπική και μη), λόγω τωνπολλαπλών ταξικών φραγμών, αλλά και με τα ψευτοκίνητρα: η μαθητεία έχει μια μικρή αμοιβή και υπόσχεση για επιπλέον 2 χρόνια εργασίας, αλλά και με την αποθάρρυνση των μαθητών από το γυμνάσιο ήδη μέσω ΣΕΠ. Με πρόχειρους υπολογισμούς θα φτάσουν σε λίγο τις 100.000 μαθητευόμενους εργαζόμενους. Αυτοί θα είναι μοχλός πίεσης και για τους παλιούς εργαζόμενους με αρνητικές συνέπειες και στο σ.κ και τις ΣΣΕ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*