Για την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Μοιράσου το άρθρο!

Το σταμάτημα των χειρουργείων στο ΠΓΝΛ, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά μέρος των μεγάλων προβλημάτων διαρκείας του δημόσιου συστήματος υγείας, που οφείλονται στην αντιλαική πολιτική των δραστικών περικοπών, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε Κ.Υ, στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, στα προνοιακά ιδρύματα, του Ν. Λάρισας και γενικότερα , υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (νοσηλευτικού, ιατρικού, βοηθητικού), σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ακόμα και αναλώσιμα, απλήρωτα δεδουλευμένα σε εργαζόμενους, ιδιωτικοποίηση τομέων του συστήματος. Συνέπεια αυτών είναι να μην παρέχονται σε αρκετές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που χρειάζεται ο λαός που πληρώνει συνεχώς και ακριβά για την δημόσια υγεία, ακόμα και για υπηρεσίες υγείας μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας ή να εξαναγκάζονται πολλοί να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν ένα σωρό χρήματα για να βρουν την υγεία τους, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία κάνει θραύση και τα λαικά εισοδήματα έχουν υποστεί άγρια αφαίμαξη.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, χρόνια τώρα, με διάφορες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αναδεικνύει αυτά τα προβλήματα και διεκδικεί την επίλυσή τους και αυτό θα συνεχίσει να κάνει με νέες κινητοποιήσεις, στις οποίες θα καλέσει να συμμετέχουν όλα τα σωματεία, αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών, των ΕΒΕ, των εργαζόμενων στην δημόσια υγεία. Οι αγώνες μας θα έχουν σταθερά στόχο την διεκδίκηση:

 • Άμεσης κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο ΓΝΛ, στο ΠΠΝΛ, στα Κ.Υ. και στα ιατρεία του ΠΕΔΥ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων-συμβασιούχων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε όλους τους τομείς, χωρίς προϋποθέσεις.
 • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό στις ΜΕΘ των (ΓΝΛ, ΠΠΝΛ), με την πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που σήμερα είναι κάτω από το 60% αυτού που χρειάζεται και η λειτουργεί όλων των κρεβατιών των ΜΕΘ που επίσης είναι στο 60%.
 • Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝΛ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.
 • Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κρεβάτια των χειρουργείων σε ΓΝΛ και ΠΠΝΛ, που σήμερα λειτουργούν σε ποσοστό 50-60%, με την άμεση πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού και αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων.
 • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο ΠΠΝΛ, στο ΓΝΛ, Κ.Υ, Ιατρείων ΠΕΔΥ, που είναι ελλιπής και πεπαλαιωμένος. (νέος αξονικός στο ΓΝΛ, νέος μαγνητικός στο ΠΠΝΛ, αντικατάσταση των μηχανημάτων χημιοθεραπείας και στην μονάδα αιμοκάθαρσης του ΓΝΛ, ακτινοπθεραπευτικό μηχάνημα, ακτινολογικό για τα επείγοντα, σπινθηρογράφος, κλπ).
 • Ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
 • Να μην υπάρχουν συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
 • Να δοθούν τώρα τα χρήματα που χρωστάει το κράτος στις δημόσιες μονάδες Υγείας-Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ και να εξασφαλισθεί πλήρης κρατική χρηματοδότηση.
 • Να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, χειρουργεία, να μην υποβαθμιστεί η σίτιση των ασθενών.
 • Να καταργηθούν οι πληρωμές και οι συμμετοχές για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στα απογευματινά ιατρεία.
 • Να σταματήσει η παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως πασχόντων και των ΑμΕΑ για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.
 • Να εξασφαλιστούν όλα τα εμβόλια δωρεάν και να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά.
 • Να καταργηθεί άμεσα κάθε πληρωμή στα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.
 • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.
 • Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.
 • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
 • Καμία περικοπή σε φάρμακα και δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.
 • Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική και δημόσια υγεία.
 • Να δημιουργηθεί νέο σύγχρονο δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης-Αποθεραπείας στη Λάρισα.
 • Να δημιουργηθεί σύγχρονη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες.
 • Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κ.Υ, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό να γίνουν δημόσια Κ.Υ σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ, στα ΤΕΙ).
 • Υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών & παιδιατρικών ιατρείων. Δημιουργία νέων & αναβάθμιση των υπαρχουσών δημοσίων μαιευτηρίων με στελέχωση, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
 • Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με επιστημονικά κριτήρια.