Άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγεία . Κάθε καθυστέρηση αυξάνει το κίνδυνο για την υγεία του λαού.

Μοιράσου το άρθρο!

Την Τετάρτη 21 Οκτώβρη, αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΚΛ συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΠΓΝΛ με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και κυρίως στις δομές της πόλης μας.

Με την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης μας να είναι οριακή γκρεμίζεται το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ενίσχυσης, ετοιμότητας και πλήρους λειτουργίας» του ΕΣΥ. Τα όποια μέτρα παίρνονται είναι λίγα και ανεπαρκή. Η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων (η οποία έχει 16 κρεβάτια στους θαλάμους αρνητικής πίεσης) παρουσιάζει πληρότητα 100% τις τελευταίες ημέρες, ενώ η ΜΕΘ για τον Covid 19 νοσηλεύει αυτή την στιγμή 5 ασθενείς και έχει άλλο 1 κρεβάτι κενό και άλλοι 4 νοσηλεύονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στον 4ο όροφο του κτιρίου.

Στην πόλη της Λάρισας όπως φανερώνουν τα στοιχεία δεν μπορεί να υπάρχει διαχείριση των κρουσμάτων που μπαίνουν σε καραντίνα αφού δεν λειτουργεί η Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να «αυτοεξετάζονται» και να βγάζουν μόνοι τους το πόρισμα για το πώς εξελίσσεται το νόσημα τους.

Από χθες 21 Οκτωβρίου η Περιφερειακή ενότητα Λάρισας μπήκε στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης), η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη και η κυβέρνηση συνεχίζει το ίδιο αφήγημα «απειλώντας» στην ουσία τους εργαζόμενους ότι αν δεν τηρήσουν τα μέτρα θα είναι υπεύθυνοι για ένα πιθανό νέο lockdown . Ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια για τους εργαζόμενους δηλαδή, οι οποίοι δεν θα γνωρίζουν αν θα δουλέψουν ξανά, με τι όρους και με τι μισθό.

Μέσα στη συνολικότερη ανασφάλεια που βιώνει καθημερινά η εργατική τάξη έρχεται να προστεθεί και η αγωνία της για το αν ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογενείας της και αν θα μπορέσει να το διαχειριστεί, αφού οι Δημόσιες δομές Υγείας είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να καλύψουν τις διαρκείς ανάγκες που δημιουργούνται.

Οι εκπρόσωποι του ΠΓΝΛ στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μας ενημέρωσαν πως σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων υπάρχει σχέδιο επίταξης των ιδιωτικών δομών υγείας. Θεωρούμε ότι πρέπει να γνωστοποιηθεί άμεσα το σχέδιο επίταξης για να το γνωρίζει και ο λαός της περιοχής μας.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα.

  • Μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.
  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
  • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.
  • Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.
  • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.
  • Να γίνει αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως εργαζόμενοι στον Τουρισμό, τουρίστες και υγειονομικό προσωπικό, σε βιομηχανικές μονάδες κ.ά. δημιουργώντας νέα δημόσια και δωρεάν εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV-2
  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας
  • Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
  • Αν για οποιονδήποτε λόγο, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς, με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση.
  • Απαιτούμε τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

 

 

Η Διοίκηση