Εδώ και τώρα Επαρκή-Μόνιμα & Υποχρεωτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα!

Μοιράσου το άρθρο!

Αυτές τις ημέρες η θερμοκρασία χτυπάει για ακόμα μία φορά κόκκινο, με χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια.

Το Υπουργείο Εργασίας εδώ και ενάμιση μήνα που επικρατεί αυτή η κατάσταση με τις θερμοκρασίες, θυμήθηκε σήμερα (Τρίτη 16 Ιούλη) να βγάλει μία ανεπαρκέστατη εγκύκλιο για παύση των εργασιών σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο (εργοτάξια, τεχνικά-οικοδομικά έργα, delivery κλπ) όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40° C, η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιούλη. Παρόμοια σχετική εγκύκλιο είχε βγάλει εκτάκτως στις 10 Ιούνη για παύση των εργασιών στους ίδιους χώρους μέχρι και τις 13 του Ιούνη.

Αναρωτιόμαστε τι άλλαξε από τις 13 Ιούνη μέχρι και σήμερα (έναν μήνα και κάτι) και δεν ίσχυαν τα αντίστοιχα μέτρα, αφού καθημερινά η θερμοκρασία είναι το λιγότερο ανυπόφορη και γίνεται επικίνδυνη για την ζωή των εργαζομένων, πόσο μάλιστα για τους συναδέλφους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για μετά τις 19 Ιούλη(λήξη της νέας εγκυκλίου). Από τις 20 και μετά δηλαδή «Φθινοπωριάζει» ;

Συγχρόνως θέτουμε το ερώτημα: Τι θα γίνει στους χώρους εργασίας που δεν είναι άμεσα εκτεθειμένοι στον ήλιο αλλά η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που η θερμοκρασία σε αυτούς τους χώρους ξεπερνάει κάθε προηγούμενο; (Κονσερβάδικα – μέταλλο – πλαστικά/χημική βιομηχανία και πολλά ακόμα). Θα συνεχίσουν οι συνάδελφοι μας να εργάζονται κανονικά; Θα πραγματοποιείται σταθερός έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να διαπιστωθεί αν τηρούνται στους χώρους δουλειάς όλα τα απαραίτητα και προβλεπόμενα μέτρα από την ήδη ανεπαρκή σημερινή νομοθεσία; Και πως θα αποκτήσουν σταθερά χαρακτηριστικά οι έλεγχοι, αφού με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά έχει μείνει απογυμνωμένο το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και στην πόλη μας, με μόλις 3 επιθεωρητές στην διάθεσή του και με αρμοδιότητα ελέγχου σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα;; Και δεν φτάνει που είναι μόνο 3 επιθεωρητές, δεν διαθέτουν σχετικά όργανα για πραγματοποιούν ειδικές μετρήσεις ανά χώρο δουλειάς για τέτοιες συνθήκες!

Η έλλειψη τέτοιων μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα με μόνιμο και υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλη την καλοκαιρινή περίοδο αποτελούν σκόπιμη κι εγκληματική παράλειψη εκ μέρους του υπουργείου και της κυβέρνησης .

Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι το αστικό κράτος των εργοδοτών με τις κυβερνήσεις του δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για το αν θα ζήσουμε ή όχι και μοναδικό γνώμονα έχει το πώς θα εξυπηρετήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Για αυτό τον λόγο και πέρασαν 33 μέρες, ώστε να βγει εκ νέου σχετική εγκύκλιος. Γι΄αυτό οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της «εξυπηρέτησης του πελάτη», της «ανταγωνιστικότητας».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα (τόσο αυτά που έχουν κυβερνήσει, όσο και τα υπόλοιπα που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική) έχουν απόλυτη ευθύνη για ότι συμβαίνει. Δε μπορούν από την μία να επικαλούνται την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση για να δικαιολογήσουν επιλεκτικές ανεπάρκειες του αστικού τους κράτους και από την άλλη (αφού έχει αλλάξει το κλίμα και άρα αυτά τα φαινόμενα θα τα συναντάμε κάθε χρόνο πλέον) να μην παίρνουν απόφαση για μέτρα που θα είναι επαρκή και θα έχουν μόνιμο και δεσμευτικό χαρακτήρα.  

Δε χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές. Πολύ περισσότερο όταν και για τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει για την υγεία μας εκτός από εμάς τους ίδιους και τα ταξικά σωματεία μας. Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, για αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα ούτε από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, χωρίς καμία αυστηρή εφαρμογή έστω και της κολοβής σημερινής νομοθεσίας.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, τα Σωματεία  απαιτούμε επαρκή, μόνιμα και υποχρεωτικά μέτρα προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα! Ποιο συγκεκριμένα :

  • Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω , παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα.  
  • Τα Μέτρα Προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους όπως :

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κονσερβοποιεία, συσκευαστήρια κτλ).  Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. (Θυμίζουμε ότι η διακοπή αυτή των εργασιών προβλέπεται ήδη ρητά στη συλλογική σύμβαση εργατοτεχνιτών οικοδομών και συναφών κλάδων).

Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.

Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων

Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.

Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)

Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.

Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.

Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.

Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κτλ).Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Γραπτή Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών(επιθεώρηση Υγειάς κι Ασφάλειας-πρώην ΚΕΠΕΚ) με προσωπικό και μέσα. Ένταξη του κλάδου στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Εντατικοποίηση των ελέγχων.

Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).

Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα. Οργανώνουμε την διεκδίκηση με την παρέμβαση των ίδιων των σωματείων. Όλοι οι συνάδελφοι να απευθύνονται στο ΕΚΝΛ, στα συνδικάτα τους και να καταγγέλλουν περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος της υγείας τους. Με την συμμετοχή των ίδιων εργαζομένων, με την συγκρότηση των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, με την μαζική συσπείρωσή τους στα σωματεία, την συμμετοχή στον αγώνα.  

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ