26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Μοιράσου το άρθρο!

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση, αφού τόσους μήνες «τζογάρισε» τις θυσίες του λαού για να υπηρετήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας και χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, ανακοίνωσε νέο lockdown, φορτώνοντας τα βάρη ξανά στην πλάτη των εργαζομένων.

Τις τελευταίες ημέρες με την ένταση της πανδημίας η περιοχή μας βρίσκεται ανάμεσα στις ποιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές στην χώρα μας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας συνεχίζει να είναι όλο και πιο εκρηκτική, χωρίς να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ακόμα. Η κυβέρνηση δεν υλοποιεί κανένα από τα αιτήματα των υγειονομικών και των εργατικών Σωματείων και θέλοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, μεταφέρει κρεβάτια από άλλες πτέρυγες των νοσοκομείων και τώρα μεταθέτει γιατρούς και προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας.

Στους χώρους εργασίας επικρατεί ακριβώς η ίδια κατάσταση με την εργοδοσία να ξεσαλώνει καθημερινά καταπατώντας όλα τα πρωτόκολλα υγείας. Είναι καθημερινές οι καταγγελίες εργαζομένων είναι πως σε πολλούς χώρους  υπάρχουν δεκάδες  διαπιστωμένα κρούσματα . Δεν είναι εξασφαλισμένη προστασία συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, η χρήση των αδειών ειδικού σκοπού. Εργαζόμενοι εκβιάζονται με το επιχείρημα «να μην πάει πίσω η δουλειά». Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποτυπώδεις κι ανεπαρκείς.  

Για να ξεφύγει η κυβέρνηση από την δική της πρώτη και βασική ευθύνη, μας κουνάει το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης». Όμως.. δεν «έπεσε έξω» αφού συνειδητά άνοιξε τα σύνορα στους χιλιάδες τουρίστες , δεν «κάνει ότι μπορεί» αφού 8 μήνες τώρα δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των χώρων δουλειάς, των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αντίθετα παίρνει μέτρα καταστολής απέναντι στις διεκδικήσεις μας για όλα αυτά.

Η κυβέρνηση βάζοντας μπροστά την πανδημία στοχεύει στο να περάσει όλα τα αντεργατικά της σχέδια. Για αυτό τον λόγο δια στόματος του Κυρ. Μητσοτάκη ξεκαθάρισε πως το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης δεν πρέπει να ανασταλεί λόγω covid.  Πρώτο πρώτο στη λίστα των «μεταρρυθμίσεων» βρίσκεται το νομοσχέδιο – κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα. Με βάση όσα έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

 • Νομοθέτηση του 10ωρου, με απλήρωτες υπερωρίες που υποτίθεται ότι θα «ισοφαρίζονται» αργότερα με κάποια μείωση ωρών ή κάποια ρεπό.
 • Μεγάλη αύξηση των νόμιμων υπερωριών.
 • Επέκταση της δουλειάς και την Κυριακή, με προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη σχετική λίστα.
 • Μέτρα και ρυθμίσεις που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση φέρνοντας νέα εμπόδια στην απεργία.
 • Ναρκοθετούν τις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων και επιβάλλουν «ηλεκτρονική ψήφο».

«10ωρη δουλειά – 200 ευρώ μισθός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός»

Με αυτό το σύνθημα οι εργαζόμενοι με τα Σωματεία τους απαντάμε ότι δεν θα δεχθούμε να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω. Δεν αναστέλλουμε τη δράση μας και τις διεκδικήσεις μας και θα αποδείξουμε για ακόμη μία φορά ότι και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή.  

Η κυβέρνηση με όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του ΣΕΒ και των μεγαλοεργοδοτών κουνάει για ακόμη μία φορά το δάχτυλο στους εργαζόμενους, λέγοντας πως τώρα δεν είναι η ώρα  να παλέψουν για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις κι αγώνες.

Και βέβαια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση λέει πως «δεν είναι τώρα ώρα» για τους εργαζόμενους και το λαό να διεκδικούν, «δεν βλέπει την ώρα» να περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα για 10ωρη δουλειά, 200 ευρώ μισθό και χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, πέρα κι απ’ όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που περνάει με ρυθμούς πολυβόλου, αξιοποιώντας την καραντίνα.

Όλα αυτά λοιπόν επιβεβαιώνουν πως τώρα είναι η ώρα που η φωνή των εργαζομένων, του λαού πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά κάτω απ’ τις μάσκες! Τώρα είναι η ώρα τα αιτήματα για προστασία της υγείας και της ζωής του λαού να ακουστούν σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, χώρο Εκπαίδευσης και δομή Πρόνοιας.

   

Στην απεργία στις 26 Νοέμβρη νεκρώνουμε τους χώρους δουλειάς!!! Στέλνουμε δυνατά το μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Απαιτούμε :

 • Άμεση επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων υποδομών που μπορεί να αξιοποιηθεί, για να αναχαιτιστεί η έξαρση της Πανδημίας.
 • Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, του δημόσιου συστήματος υγείας. Με μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικού ,νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, Κέντρων Υγείας.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δωρεάν μαζικά τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Εξασφάλιση έκτακτων αδειών ειδικού σκοπού, με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
 • Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
 • Όχι στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.
 • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.
 • Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
 • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2020