Ο αγώνας για την επιβίωσή μας είναι και τέχνη!

Μοιράσου το άρθρο!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΤΡΙΤΗ 1η ΙΟΥΝΗ 2021

ΠΟΛΥΩΡΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της Θεσσαλίας να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να συμμετέχουν μαζικά. Για την συμμετοχή των συναδέλφων καλλιτεχνών όπως και άλλων φορέων απαιτείται η συνεννόηση με τις διοικήσεις και τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων.

Είναι γεγονός πως κάποιοι χώροι πολιτισμού ανοίγουν… Ο προβληματισμός είναι ποιοι, πότε, πως και με τι υγειονομικούς – εργασιακούς όρους γίνεται αυτό.

Με τους αγώνες, τη μαζικότητά μας, τα αιτήματά μας, το μεράκι μας, την αγάπη μας για τον πολιτισμό, την ανησυχία μας για την επόμενη μέρα, διεκδικούμε:

  1. Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού εδώ και τώρα μέχρι και τον Μάϊο, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση. Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί η ενίσχυση που δόθηκε μέχρι στιγμής. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων της τέχνης στην αποζημίωση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Άμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το Εργάνη για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.
  2. Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού με ελάχιστο κριτήριο τα 5 καλλιτεχνικά ένσημα. Ακόμα και αν ανοίξουν για το καλοκαίρι οι χώροι εργασίας μας, σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι των ηθοποιών, των μουσικών που εργάζονταν πριν την πανδημία δε θα εργαστεί. Όσοι το καταφέρουν, θα δουλέψουν με μικρότερες αμοιβές και για μικρότερα διαστήματα.
  3. Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων γιατί μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Κανείς συνάδελφος χωρίς ρεύμα και νερό λόγο χρεών.
  4. Να δοθεί το εποχικό βοήθημα του 2021 σε όλους τους εργαζόμενους μουσικούς.
  5. Απαλλαγή χρεών σε επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως μουσικοί (ισχύει και σε άλλες ειδικότητες της τέχνης), οι οποίοι εργάζονται με ΤΠΥ. Υποχρεωτικά πολλοί εργαζόμενοι για να δουλέψουν πρέπει να έχουν ΤΠΥ (Οι μουσικοί κυρίως για συναυλίες, ηχογραφήσεις, πανηγύρια, κ.α.)
  6. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητάς της.
  7. Να επιτραπεί η ζωντανή μουσική σε χώρους εστίασης, εκδηλώσεις δήμων-φορέων, γάμους, πανηγύρια, νυχτερινά κέντα με τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Στην ίδια λογική να λειτουργήσουν όλοι οι χώροι πολιτισμού και οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (π.χ. Σχολές Χορού, Εργαστήρια Εικαστικών, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων).
  8. Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία. ΟΧΙ κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων τέχνης (εργαστηριακά) σε  όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

Τους τελευταίους 13 μήνες ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, αντιμετωπίσαμε συλλογικά τεράστιες δυσκολίες. Από τη μία, η πλειονότητα του κλάδου μας βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο επιβίωσης. Από την άλλη, για πρώτη φορά οι αγώνες μας πίεσαν τόσο πολύ μια κυβέρνηση, τα αιτήματά μας είχαν τόσο μεγάλη απήχηση στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.  Ο λόγος ήταν ότι δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, ότι ο Πολιτισμός είναι ανάγκη όλου του λαού. Ένα πλήθος αγωνιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών έχει ξεδιπλωθεί από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα αυτούς τους μήνες. Σταθμός στην πολύμορφη δραστηριότητά μας ήταν η συμμετοχή καλλιτεχνικών σωματείων στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά στις 6 Μάϊου μαζί με αρκετούς φορείς.

Τώρα συνεχίζουμε πιο δυναμικά και συντονισμένα γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με την σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, τα θύματα εκατομμύρια στον πλανήτη, ενώ το άνοιγμα των χώρων γίνεται αποκλειστικά με την ατομική ευθύνη του self test για τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει χωρίς στήριξη μικρά ωδεία, εργαστήρια, στούντιο ηχογραφήσεων, μικρά νυχτερινά μαγαζιά, μουσικές-θεατρικές σκηνές, πολιτιστικούς συλλόγους. Μας λέει πως η αναπαραγωγή μουσικής διασπείρει τον ιό ενώ ακόμη και σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο, η υγεία αποτελεί εμπορικό προϊόν. Επιδιώκουν την κατάργηση του 8ώρου, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της κοινωνίας ένα αιώνα πίσω, στην πλήρη ευελιξία για όλους μας. Θέλουν να προσαρμόσουν τα μεροκάματά μας στο budget της πληρότητας των καθισμάτων μιας παράστασης. Παράλληλα ο ψηφιακός πολιτισμός «τρέχει», ο καλλιτέχνης από τα χιλιάδες views και ακροάσεις σε YouTube, Spotify κλπ, καλείται να λάβει λίγα ευρώ, να παραχωρήσει πλήρως το ηθικό, πνευματικό – συγγενικό δικαίωμα για να κερδίζουν κάποιες πλατφόρμες.

Μόνος δρόμος ο αγώνας για το δίκιο μας!

Την συλλογική συζήτηση και δράση μας, αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα πρέπει να το κατοχυρώσουμε και να το υπερασπιστούμε απέναντι στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιδιώξεις. Υπολογίζουν πολύ καλά την κάθε μας κίνηση. Ανησυχούν πως με δυνατά σωματεία δε θα είναι εύκολα τα σχέδιά τους. Εμείς λέμε πως πρέπει τώρα να επιβεβαιώσουμε τον φόβο τους!

  • Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας)
  • ΠανΘεσσαλική Ένωση Επαγγελματιών Μουσικών στην Νυχτερινή Διασκέδαση
  • Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων»
  • Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου
  • Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, επιτροπή Θεσσαλίας
  • Μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών καθώς και εργαζόμενοι στον χορό

Την Παρασκευή 21 Μαΐου, παγκόσμια μέρα πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την πρωτοβουλία ενημερωτική παρέμβαση με μικροφωνική σε κεντρικό σημείο της Λάρισας.