ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Μοιράσου το άρθρο!

Εισηγητικό του ΕΚΝΛ, στη συνέντευξη για τις εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ και την Π.Φ.Υ  –  25/11/2013

Πλευρά της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης, Ε.Ε, κεφαλαίου, αποτελεί και η πολιτική στην υγεία, όπου προχωρά σε νέο χαράτσωμα των ασθενών, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν από 1/1/2014, πέρα από τα 5 € στα εξωτερικά ιατρεία, για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία 25 € για νοσήλεια και 1 € για την εκτέλεση κάθε συνταγής στα φαρμακεία. Τώρα  στο όνομα της ενίσχυσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συρρικνώνει και εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ αρχίζοντας από τον ΕΟΠΥΥ.

Εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ ήδη υπολειτουργούν. Οι μειώσεις στην επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μεγάλες (ο ιδρυτικός νόμος 3918/11 πρόβλεπε επιχορήγηση 1,295 δις. €, η οποία λίγους μήνες μετά, μειώθηκε στα 795 εκατ. €). Στο πλαίσιο εφαρμογής του ενιαίου κανονισμού υγείας, η κυβέρνηση έκοψε άλλα 462 εκ. € για το 2013, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες από τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν το 50%, λόγω της αύξησης της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας.

Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που καλύπτει 9,5 εκ. ασφαλισμένους πανελλαδικά και πάνω 250.000 στο Ν. Λάρισας, ξεπερνά τα 4 δις. €, με κίνδυνο να οδηγηθεί στην κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα δημόσια νοσοκομεία, που επίσης υποχρηματοδοτούνται από το κράτος, εξαιτίας των νοσηλίων, των εργαστηριακών εξετάσεων και των φαρμάκων, που μένουν ανεξόφλητα από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής, αν δεν πάρει έκτακτη επιχορήγηση και αν δεν εξασφαλιστεί η σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ, επέβαλε περικοπές σε παροχές και νέα χαράτσια μέχρι 25% στα φάρμακα, 15% στις εξετάσεις και 30-50% στη νοσηλεία στις ιδιωτικές κλινικές. Οι περικοπές αφορούν τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις που ήδη γίνονταν στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το κόστος για τους ασφαλισμένους αφού εξωθούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, λόγω υπολειτουργίας των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Περικοπές επίσης στις φυσικοθεραπείες, στα επιδόματα τοκετού, στη μεταφορά νεφροπαθών, στα γυαλιά οράσεως, κλπ.

Η κατάσταση για όσους δεν έχουν να πληρώσουν είναι τραγική. Ήδη καρκινοπαθείς και διαβητικοί, μένουν χωρίς φάρμακα, γιατί αδυνατούν να τα αγοράσουν, χωρίς τη δυνατότητα επεμβάσεων. Το ότι θα πεθαίνει κόσμος απ’ αυτήν την βάρβαρη πολιτική δεν είναι υπερβολή. Κερδισμένοι από αυτή την πολιτική, είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας, που θησαυρίζουν πάνω στον πόνο της εργατικής τάξης και του λαού.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ασθενείς  αναγκάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα με πρόσθετη πληρωμή για εξετάσεις. Αναγκάζονται να πληρώνουν τις επισκέψεις για ιατρική εξέταση και συνταγογράφηση στους ιδιώτες γιατρούς, ακόμα και στους συμβεβλημένους, αφού ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων ανά γιατρό το μήνα. Πληρώνουν επίσης και τις εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες έχουν περικοπεί και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ακόμα και στα επείγοντα και στις εφημερίες.

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για φάρμακα περισσότερα, αφού αρκετά δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε άλλα επιβλήθηκε συμμετοχή ή και μεγάλη αύξησή της σε όσα υπήρχε.

Οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε υλικά, προσωπικό, γιατρούς. Ολόκληρα τμήματα και εργαστήρια ερημωμένα, λειτουργούν με την αυτοθυσία των εργαζομένων.

 • Στη Λάρισα, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, αναλυτή εργαστηριακών εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κάνουν σε ιδιώτες, μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, καρκινικών δεικτών, ορμονικές, προγεννητικού ελέγχου, πολλές φυσικοθεραπείες, ενώ το σύνολο των εχόντων ανάγκη αποκατάστασης παραπέμπεται στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, αφού στη Θεσσαλία δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης!

Στη Λάρισα, ο ΕΟΠΥΥ έχει 1 ακτινολόγο! Το μικροβιολογικό έχει 1 μικροβιολόγο! Έχει 3 οδοντίατρους, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι τόσοι. Από το νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό λείπουν τουλάχιστον 35 άτομα, η υπηρεσία δεν διαθέτει ιδιόκτητους και επαρκείς χώρους στέγασης, ώστε να είναι καλύπτει όλες τις ανάγκες, ούτε υπηρεσιακό αυτοκίνητο για μετακινήσεις.

Η κινητικότητα-διαθεσιμότητα του προσωπικού και στον ΕΟΠΥΥ, εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για υπηρεσίες υγείας που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Και όλα αυτά τη στιγμή που αυξάνονται οι ανάγκες για υπηρεσίες Π.Φ.Υ.

 • Το σχέδιο της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, για τη νέα οργάνωση των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν θα βελτιώσει, αλλά θα επιδεινώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής τους στα λαϊκά στρώματα.

Η ενοποίηση των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ (Κ.Υ, Περιφερειακά Ιατρεία, υγειονομικές μονάδες ΕΟΠΥΥ) σε ένα φορέα ανά Υγειονομική Περιφέρεια, αποτελεί ένα ακόμα βήμα, για να ελέγξει και να ενισχύσει τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια.

Επιδιώκει να καλύψει το πρόβλημα της κρατικής υποχρηματοδότησής τους  με έσοδα από την πώληση υπηρεσιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ), με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την «κινητικότητα – διαθεσιμότητα» και με τη συρρίκνωση των ήδη ανεπαρκών δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ, που οδηγεί στην παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία. Η αποδυνάμωση των μονάδων Π.Φ.Υ  φαίνεται και από την πρόθεση για μετακίνηση 2.246 γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς των δημόσιων Κ.Υ, όπως ισχύει σήμερα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για βήμα με προοπτική την κατάργηση της εργασιακής σχέσης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η οποία αποτελεί εμπόδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των μονάδων Π.Φ.Υ.

Η ανάπτυξη αυτού του εμπορευματοποιημένου δημόσιου φορέα Π.Φ.Υ δεν έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά την ελαχιστοποίηση του «κόστους» για την υγεία του λαού, για το κράτος και το κεφάλαιο προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε, η οποία υλοποιείται με ανάλογα μέτρα περικοπών σε δημόσιες παροχές και αυξήσεις πληρωμών σε υπηρεσίες υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ανεξάρτητα μνημονίου και δημόσιων χρεών.

Η ενοποίηση των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ δε συνιστά ενιαίο σύστημα, αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί, μέρος ενός συνοθυλεύματος παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των επιχειρηματιών υγείας, ΟΤΑ και ΜΚΟ.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η παροχή ενός «βασικού πακέτου» υπηρεσιών Π.Φ.Υ, το οποίο θα εξαρτάται κάθε φορά από τα έσοδα των συνεχώς υποχρηματοδοτούμενων και λεηλατημένων από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ. Οι λαϊκές οικογένειες θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράζουν υπηρεσίες Π.Φ.Υ από το νέο δημόσιο φορέα, τους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η σύνδεση των παροχών υγείας με την ασφαλιστική κατάσταση των εργαζομένων, σε συνθήκες ανεργίας, μείωσης των μισθών και των εργοδοτικών εισφορών, της κρατικής υποχρηματοδότησης, αποδεικνύεται ότι είναι εργαλείο για δραστική περικοπή των δημόσιων παροχών για όλους και τον σχεδόν πλήρη αποκλεισμό των ανασφάλιστων.

Το ΕΚΝΛ, αντιπαλεύει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα στην υγεία, όπως και γενικότερα την αντιλαϊκή πολιτική.

 • Αντιπαραθέτει και διεκδικεί την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Π.Φ.Υ, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με Κ.Υ και περιφερειακά ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους Δήμους και τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με σύγχρονες και δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ).

Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, δεν περισσεύει καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο και κανένας εργαζόμενος. Γι’ αυτό λέμε να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, κανένα Κ.Υ. Όχι στις απολύσεις, κινητικότητα και διαθεσιμότητα του προσωπικού. Όλες αυτές οι δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, να εξοπλιστούν επαρκώς τα δημόσια Κ.Υ και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Να χρηματοδοτηθούν τα Κ.Υ και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά και πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών.

 • Γενικότερα, διεκδικούμε ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο και θα καλύπτει πλήρως και εφ’ όρου ζωής όλο τον πληθυσμό. Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί η εισφορά στον κλάδο Υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε υγεία-πρόνοια.
 • Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 €, να μην εφαρμοσθεί το νέο χαράτσι των 25 € και κάθε άλλη πληρωμή στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας σε όλους.
 • Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες. Καμία πληρωμή για εξετάσεις.
 • Κοινωνικοποίηση των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα, που πληρούν τις προϋποθέσεις και ένταξη όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα. Να ενταχθούν επίσης οι υποδομές υγείας, μαζί με το προσωπικό των Δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο δημόσιο σύστημα μπορούν να απορροφηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι επιστήμονες επαγγελμάτων υγείας.
 • Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Καμία κατάργηση δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝ. Να ολοκληρωθεί άμεσα η ΜΑΦ του ΓΝΛ. Να γίνει άμεσα δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.
 • Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας.
 • Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν. Να μην υπάρχουν συμβάσεις ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
 • Κάλυψη των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στον ΕΟΠΥΥ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων.
 • Να αναπτυχθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.
 • Δωρεάν υπηρεσίες σχολικής Υγιεινής με την κατάλληλη υποδομή και στελέχωση.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας (συστηματικοί εμβολιασμοί, προληπτικοί έλεγχοι, κ.α), που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
 • Δημιουργία Κρατικού Οργανισμού Φαρμάκου για την παραγωγή ή εισαγωγή, τον έλεγχο και τη διακίνηση όλων των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά. Ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού.
 • Να επιταχυνθεί η εξέταση ασθενών από τις υγειονομικές επιτροπές. Άμεση απονομή του αναπηρικού επιδόματος και της σύνταξης στους ανασφάλιστους  ΑΜΕΑ.
 • Να σφραγιστούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλα τα βιβλιάρια υγείας των ανασφάλιστων ΑΜΕΑ και χρονίως πασχόντων.
 • Έγκαιρη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων. Καταβολή του επιδόματος και της σύνταξης σε όσους βρίσκονται σε αναμονή για εξέταση ή έκδοση απόφασης.
 • Λειτουργία από το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και «κατ’ οίκον νοσηλεία», ώστε να καλύπτονται όλοι, να είναι δωρεάν, ενταγμένα στην Π.Φ.Υ με κρατική χρηματοδότηση.
 • Στελέχωση των ΚΑΠΗ με επαρκές υγειονομικό προσωπικό, που να ανήκει στο Κ.Υ της περιοχής, (νοσηλεύτριες, παθολόγο, φυσιοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό).

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση των απεργών του ΕΟΠΥΥ, έξω από τα γραφεία του (πεζόδρομος Ρούσβελτ), την Τρίτη 26/11/2013 και ώρα 11 π.μ