ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΟΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Μοιράσου το άρθρο!

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Δελτίο Τύπου 26.11.2013

Το ΕΚΝΛ συμμετείχε σήμερα 26/11, στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, εκφράζοντας αφενός την συμπαράσταση στον αγώνα τους και αφετέρου την αντίθεσή του στα σχέδια της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ για την ενοποίηση των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ (υγειονομικές μονάδες ΕΟΠΥΥ, Κ.Υ, Περιφερειακά Ιατρεία) σε ένα φορέα ανά Υγειονομική Περιφέρεια, γιατί αποτελεί ένα ακόμα βήμα, για να ελέγξει και να ενισχύσει τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια.

Η ενοποίηση των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν βελτιώνει, αλλά επιδεινώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας στα λαϊκά στρώματα.

Επιδιώκει να καλύψει το πρόβλημα της κρατικής υποχρηματοδότησής τους  με έσοδα από την πώληση υπηρεσιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ), με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την «κινητικότητα – διαθεσιμότητα» και με τη συρρίκνωση των ήδη ανεπαρκών δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ, που οδηγεί στην παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς των δημόσιων Κ.Υ, όπως ισχύει σήμερα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για βήμα με προοπτική την κατάργηση της εργασιακής σχέσης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η οποία αποτελεί εμπόδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των μονάδων Π.Φ.Υ.

Η ανάπτυξη αυτού του εμπορευματοποιημένου δημόσιου φορέα Π.Φ.Υ δεν έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά την ελαχιστοποίηση του «κόστους» για την υγεία του λαού, για το κράτος και το κεφάλαιο προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε, η οποία υλοποιείται με ανάλογα μέτρα περικοπών σε δημόσιες παροχές και αυξήσεις πληρωμών σε υπηρεσίες υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ανεξάρτητα μνημονίου και δημόσιων χρεών.

Η ενοποίηση των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ δε συνιστά ενιαίο σύστημα, αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί, μέρος ενός συνοθυλεύματος παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των επιχειρηματιών υγείας, ΟΤΑ και ΜΚΟ.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η παροχή ενός «βασικού πακέτου» υπηρεσιών Π.Φ.Υ, το οποίο θα εξαρτάται κάθε φορά από τα έσοδα των συνεχώς υποχρηματοδοτούμενων και λεηλατημένων από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ. Οι λαϊκές οικογένειες θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράζουν υπηρεσίες Π.Φ.Υ από το νέο δημόσιο φορέα, τους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΕΚΝΛ, αντιπαλεύει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα στην υγεία, όπως και γενικότερα την αντιλαϊκή πολιτική.

  • Αντιπαραθέτει και διεκδικεί την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Π.Φ.Υ, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με Κ.Υ και περιφερειακά ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους Δήμους και τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με σύγχρονες και δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ).

Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, δεν περισσεύει καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο και κανένας εργαζόμενος. Γι’ αυτό λέμε να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, κανένα Κ.Υ. Όχι στις απολύσεις, κινητικότητα και διαθεσιμότητα του προσωπικού. Όλες αυτές οι δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, να εξοπλιστούν επαρκώς τα δημόσια Κ.Υ και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Να χρηματοδοτηθούν τα Κ.Υ και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά και πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών. Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες. Καμία πληρωμή για εξετάσεις.