ΕΙΣΗΓΗΣΗ Τ. ΤΣΑΠΛΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Μοιράσου το άρθρο!

Εισήγηση του Προέδρου του ΕΚΝΛ, Τάσου Τσιαπλέ,

στην εκδήλωση ΕΚΝΛ-Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας 29.11.2012

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι και συνάδελφοι, εκ μέρους του ΕΚΝΛ και του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην εκδήλωσή μας με θέμα «Οι λαϊκές ανάγκες σε κατοικία και άλλες υποδομές, επείγουσα ανάγκη και συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών».

Με την σημερινή εκδήλωση, θέλουμε να αναδείξουμε την ανάγκη οργάνωσης της πάλης εργαζομένων, ανέργων από κοινού με τους μικρούς ΕΒΕ του κλάδου, ενάντια στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, συνδεδεμένο με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, μέσα από μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης του κλάδου, που εντάσσεται σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που δεν θα υπηρετεί την κερδοφορία των καπιταλιστών (τεχνικές εταιρείες, βιομήχανοι και μεγαλέμποροι στην εξόρυξη πρώτων υλών, παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών).

Κριτήριο αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα είναι η κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων λαϊκών αναγκών σε κατοικία, σχολεία, νοσοκομεία, φοιτητικές εστίες, έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ύδρευσης και αποχέτευσης, αρδευτικά, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, συγκοινωνιακά έργα, στήριξης της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας, τα οποία θα κατασκευάζονται από έναν ενιαίο δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, χωρίς να τα διπλοπληρώνει ο λαός, τα οποία μπορούν να δώσουν δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες οικοδόμους, μικρούς ΕΒΕ του κλάδου, σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Ο κλάδος των κατασκευών περνά την πιο βαθιά και παρατεταμένη κρίση των τελευταίων 60 ετών στην Ελλάδα και χωρίς να φαίνεται φως στο ορίζοντα.

Ειδικότερα ο τομέας κατασκευής κατοικιών που απασχολούσε την πλειοψηφία των εργαζόμενων στο κλάδο έχει κάνει θεαματική βουτιά προ τα κάτω. Ο όγκος των οικοδομικών αδειών του α΄ εξάμηνου του 2012 έφθασε στο μέσο μηνιαίο όγκο του 2005. Συνολικά, η οικοδομική δραστηριότητα το 2012 συγκρινόμενη με το 2005 έχει μειωθεί στο 1/5. Τα απούλητα διαμερίσματα έχουν αυξηθεί (περίπου 350.000), όπως και των εμπορικών πολυκατοικιών ή ιδιοκατοίκησης, που σταμάτησαν στην φάση της κατασκευής ή άδειας που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, λόγω της αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να καλύψουν τις ανάγκες τους, γιατί μεγάλωσε η ανεργία, μειώθηκε το εισόδημά τους και γιατί αυτά είναι ακριβά.

Αναφορικά με τα μεγάλα έργα, ο δείκτης έργων πολιτικού μηχανικού που περιλαμβάνει την παραγωγή αυτοκινητόδρομων, αεροδρομίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, γεφυρών, σηράγγων, υπογείων διαβάσεων, αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, δικτύων παραγωγής και διανομής ρεύματος, δικτύων επικοινωνιών, υδραυλικών, λιμενικών εγκαταστάσεων, μειώθηκε κατά 35% από το 2002 μέχρι το 2008, και από το 2008 στο 2012 κατά 68%.

Στον τομέα των δημοσίων έργων έχουν σταματήσει όσα είχαν ξεκινήσει, ενώ δεν δημοπρατούνται ή δεν ξεκινούν καινούργια, ενώ με την διάλυση του ΟΕΚ σταμάτησε η κατασκευή εργατικών κατοικιών.

Η εκδήλωση της κρίσης έχει οδηγήσει πολλές κατασκευαστικές εταιρίες σε διακοπή των εργασιών, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση-συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο. Ο έλεγχος της παραγωγής στις κατασκευές από ελάχιστους τεχνικούς ομίλους θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτικός.

Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας παρασύρει και μια σειρά άλλα επαγγέλματα, από τον τομέα εξόρυξης, την μεταποίηση, την κατασκευή, μισθωτούς τεχνικούς, υπάλληλους γραφείων, ενώ τις δραματικές συνέπεις τις βιώνουν και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι (μικροεργολάβοι, ξυλουργοί, αλουμινάδες-σιδεράδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εμπόριο δομικών υλικών).

Στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών (εξόρυξη, μεταποίηση, εμπορία, κατασκευές, μισθωτοί τεχνικοί, υπάλληλοι τεχνικών εταιρειών), πριν την κρίση απασχολούνταν πάνω από 900.000 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, ενώ σήμερα έπεσαν κάτω από το μισό. Οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι, με στοιχεία του ΙΚΑ, το Δεκέμβρη του 2006 ήταν 188.841 και το Δεκέμβρη του 2011 μειώθηκαν σε 39.953. Στο Ν. Λάρισας το 2008 απασχολούνταν στις κατασκευές 6.987, ενώ τον Δεκέμβρη του 2011 με στοιχεία του ΙΚΑ, πήραν δωρόσημο 3.506 οικοδόμοι.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η κρίση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία έπνιξε τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, έριξε το επίπεδο ζωής της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, συσσώρευσε τεράστια κεφάλαια που αναζητούν διέξοδο με μεγαλύτερα κέρδη. Είναι αδιάψευστο παράδειγμα, η ανάπτυξη και τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιριών, η επέκταση της δράσης τους στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στην Ασία, τις Αραβικές χώρες. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 350.000 απούλητα διαμερίσματα. Οι αγοραπωλησίες, συγχωνεύσεις ή και χρεοκοπία εταιριών, ασφαλώς συνδέονται και με την κρίση, όμως η βάση βρίσκεται στον ανταγωνισμό που είναι βασικό στοιχείο του καπιταλισμού. Η κερδοφορία όμως δε σταμάτησε για όλους, έστω κι αν το κέρδος σε ορισμένες περιπτώσεις μειώθηκε.

Α) Το πρώτο στοιχείο, που καταδεικνύει ότι από την κρίση κερδίζουν αυτοί που κέρδιζαν και προηγούμενα, είναι το ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων. Χρυσή εποχή για τις κατασκευαστικές εταιρίες και συνολικά για το κεφάλαιο. Το μεροκάματο του οικοδόμου από τη ΣΣΕ κυμαίνονταν από 45 μέχρι 89 ευρώ μεικτά. Σήμερα, με την άρνηση υπογραφής ΣΣΕ από τους εργοδότες περιορίστηκε στα 28-36 ευρώ. Ανάλογες είναι και οι εισφορές που καταβάλλουν στο ΙΚΑ. Απαλλάχτηκαν από την εισφορά για ΟΕΚ και ΟΕΕ, από το επίδομα γάμου, δεν πληρώνουν υπερωριακή απασχόληση. Η απουσία ελέγχων του ΙΚΑ έχει εκτοξεύσει την εισφοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή σε εκρηκτικά μεγέθη, 1/3 είναι ανασφάλιστος.

Β) Στους οδικούς άξονες, το κράτος επιδοτεί την κερδοφορία των κατασκευαστικών και τραπεζικών ομίλων, αφού όχι απλά δεν απαιτεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, αλλά επαναδιαπραγματεύεται τα οδικά έργα προς όφελος των ομίλων. Η πολιτική αυτή οδήγησε στο πάγωμα των οδικών αξόνων, η κατασκευή των οποίων κρίνεται ως μη κερδοφόρα απ’ τα μονοπώλια, παρ’ ότι έχουν καταβληθεί μεγάλες προκαταβολές και τα διόδια πολλαπλασιάζονται.

Γ) Τα καρτέλ των δομικών υλικών (τσιμέντο, σίδερο, μέταλλο, μάρμαρο, χρώματα, μονωτικά, καλώδια, σωλήνες, είδη θέρμανσης), θησαυρίζουν, ανεξάρτητα αν κάνουν εξαγωγές ή εισαγωγές. Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων τους άνοιξε δρόμο στη φθηνή εργατική δύναμη. Το ελληνικό κεφάλαιο κατακτά μεγάλο μερίδιο σε χώρες της Μ. Ανατολής, Ν/Δ Ασίας και Β. Αφρικής.

Δ) Οι κατασκευαστικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους, ανοίγονται και σε άλλους τομείς και χώρες. Εμπλέκονται στην κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων, σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων, μεταλλευτικά έργα, ενώ κάνουν άνοιγμα στην κατασκευή τουριστικών υποδομών, που προωθούνται με κρατικές ρυθμίσεις.

Στην άλλη πλευρά είναι οι οικοδόμοι, γενικότερα οι εργαζόμενοι του κλάδου, οι μικροεπαγγελματίες, που πλήρωσαν την ανάπτυξη με τη γιγάντωση των κατασκευαστικών εταιριών και τώρα πληρώνουν και την κρίση, με τρομερή αύξηση της ανεργίας, με δραματική μείωση του εισοδήματός τους, ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με αδυναμία να καλύψουν βασικές ανάγκες τους (διατροφή, ενοίκιο, δάνειο, ΔΕΗ), που σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, παιδείας, καταδικάζονται χιλιάδες εργατικές και λαϊκές οικογένειες στην εξαθλίωση. Πολλαπλασιάζονται οι εργαζόμενοι που δεν έχουν 50 ένσημα για να ασφαλιστούν. Το ταμείο ανεργίας, εκτός του ότι μειώθηκε από τα 460 στα 360 ευρώ, από το 2013 θα δίνεται για 100 μέρες το χρόνο, ανεξάρτητα από τις ημέρες ασφάλισης. Οι μισθωτοί τεχνικοί δεν μπορούν να μπούνε ούτε στο ταμείο ανεργίας γιατί είναι με μπλοκάκι. Οι μικροί ΕΒΕ του κλάδου βιώνουν τις συνέπειες της ανεργίας και στο εισόδημά τους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η πολιτική, που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή στον κλάδο των κατασκευών, δεν διαφέρει από την πολιτική που εφάρμοσαν σε άλλους κλάδους. Βάση της είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Αν γυρίσουμε 20 χρόνια πίσω θα δούμε ότι έγιναν έργα, στο κέντρο και στην περιφέρεια. Ποιοι ήταν οι κύρια ωφελημένοι;

Αττική Οδός, ΠΑΘΕ, Εγνατία, Γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου, Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι έργα που τα ακριβοπλήρωσε και ακριβοπληρώνει ο λαός και θησαυρίζουν τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρίες. Έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θησαύρισαν οι κατασκευαστικές εταιρίες, οι χορηγοί και τα τρωκτικά. Η δημιουργία του Ολυμπιακού Χωριού τίναξε στον αέρα τον ΟΕΚ για να κερδίσουν οι κατασκευαστικές εταιρίες και τα αρπακτικά, αύξησε το κόστος της κατασκευής το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι δικαιούχοι.

Αυτή η ανάπτυξη δεν έχει σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο, συσσώρευσε τεράστιο πλούτο. Αυτή η ανάπτυξη προκάλεσε την κρίση που ξανακαλείται να την πληρώσει ο λαός.

Ο προσανατολισμός των επενδύσεων και σήμερα είναι στην ίδια ρότα, ο λαός στο κουπί και για τους τραπεζίτες, τις κατασκευαστικές εταιρίες, νέα προνόμια, νέα επενδυτικά σχέδια, ξεζούμισμα των εργαζομένων, ανατροπές των όρων δόμησης, κατάργηση πολεοδομικών ρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στη μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των κατασκευαστικών εταιριών προς το κράτος για την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων και πάει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους με νέα συμβόλαια με ακόμα πιο κερδοφόρους όρους για τις τράπεζες και τις κατασκευαστικές εταιρίες που πιέζουν με τη δικαιολογία του περιορισμού της κίνησης των διοδίων.

ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των τραπεζιτών και των κατασκευαστικών εταιριών, οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες πληρώνουν ένα μισθό (αν υπάρχει) για νοίκι, ζουν σε ακατάλληλα διαμερίσματα, σε υποβαθμισμένες γειτονιές με επιβαρημένο περιβάλλον. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση στη τράπεζα. Χιλιάδες παιδιά κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα σχολεία, χιλιάδες φοιτητές-σπουδαστές πληρώνουν ενοίκιο γιατί οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν έναν ελάχιστο αριθμό. Χιλιάδες άνθρωποι στερούνται στοιχειώδεις παροχές υγείας, γιατί υπάρχουν και μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομεία, Κ.Υ. Περιοχές πλημμυρίζουν λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και άλλες διψούν γιατί δεν γίνονται τα αναγκαία έργα. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσια κτίρια, αλλά και κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν το 1982 είναι ευάλωτα σε ένα σεισμό. Να σκεφθεί κανείς ότι από τα 90.000 δημόσια κτήρια πανελλαδικά, μετά τον σεισμό της Αττικής το 1999, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εξαγγείλει ότι θα γίνει ταχύς οπτικός έλεγχος. Μέχρι τώρα καλύφθηκε το 13%!

Παρά τις αυξημένες ανάγκες για κατοικία η κυβέρνηση σε μια νύχτα έκλεισε τον ΟΕΚ. Το έγκλημα σε βάρος των δικαιούχων ήταν προμελετημένο. Το κατασκευαστικό πρόγραμμα είχε συρρικνωθεί στο 3% του προϋπολογισμού για κατοικία, ενισχύοντας τα προγράμματα επιδοτούμενων δανείων με σπρώξιμο των δικαιούχων στις τράπεζες. Όλα τα προγράμματα είναι παγωμένα από το 2009. Την περιουσία του ΟΕΚ, που είναι εισφορές των εργαζομένων, την οδηγούν στα αρπακτικά. Σκεφθείτε ότι με καταγραμμένο το 80% της ακίνητης περιουσίας και το 65% των εμπράγματων δικαιωμάτων του ΟΕΚ, η περιουσία φτάνει 10 δις ευρώ!

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ– ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Η κατάσταση του κλάδου θα επιδεινωθεί. Τα έργα που προγραμματίζονται, αν θα γίνουν, δεν θα αποροφήσουν τους άνεργους. Η κατάσταση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων δεν επιτρέπει αγορά ή κατασκευή κατοικίας. Πολλές μικρές επιχειρήσεις κλείνουν, περιουσίες κατάσχονται, άνθρωποι του καθημερινού μόχθου κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή. Τα προγράμματα, επιδότησης, επισκευής κατοικιών, δε λύνουν το πρόβλημα των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων.

Αυτή την ζοφερή κατάσταση δεν μπορεί να την αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά και παθητικά. Μονόδρομος για εργαζόμενους και άνεργους του κλάδου, μικρούς ΕΒΕ, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους τεχνικούς και μηχανικούς, είναι η οργάνωση της αντεπίθεσης, η ανασύνταξη του σ.κ, η οργάνωση της πάλης και της κοινωνικής συμμαχίας σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας, με ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων, απόκρουσης της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης, Ε.Ε, μεγαλοεργοδοσίας, ανακούφισης των ανέργων, αντιμετώπισης της ανεργίας σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πάλη για την ανακοπή της αντιλαϊκής επίθεσης, για την ανακούφιση των ανέργων, απαντάει στο σήμερα, στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι και οι μικροί ΕΒΕ.

Διέξοδο όμως ολοκληρωμένη, με βάση τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να δώσει μόνο η οικονομία που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται με προτεραιότητα τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες.

Με αυτή τη γραμμή παλεύουμε για τη δημιουργία του ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα, που θα κατέχει το σύνολο των μέσων παραγωγής από την εξόρυξη των πρώτων υλών, δομικών υλικών, κατασκευών, θα κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και θα αναλαμβάνει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, την ιεράρχηση κατασκευής μεγάλων έργων ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας.

Για να υιοθετείται στη δράση, μια τέτοια γραμμή πάλης, από όλο και περισσότερους εργαζόμενους, ανέργους, μικρούς ΕΒΕ, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους τεχνικούς, χρειάζεται αντιπάλεμα των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων και της κυβερνώσας αριστεράς στο εργατικό κίνημα και την πολιτική, που προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι μπορεί να συνυπάρξει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, υγιής ανταγωνισμός, καλοί επιχειρηματίες, καλύτερη διαχείριση με έναν καλύτερο διαχειριστή της αστικής εξουσίας. Ότι μπορεί να χτυπηθεί η ανεργία μέσα σε ένα σύστημα που τη δημιουργεί, κρύβοντας από τους εργαζόμενους ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης δημιούργησε την κρίση, διέλυσε τις ΣΣΕ, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης, μετατρέπει τις συντάξεις σε προνοιακά βοηθήματα, οδήγησε τον εργαζόμενο να πληρώνει ένα μισθό ενοίκιο. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι η αιτία που καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις, πετιούνται χιλιάδες στην ανεργία, μηχανήματα και εργοστάσια σαπίζουν και οι λαϊκές ανάγκες δεν καλύπτονται.

Χρειάζεται να ξεπεράσουμε τον τρόπο δουλειάς μεροδούλι-μεροφάι, τις δυσκολίες επαφής και οργάνωσης με τους άνεργους. Όσο λείπουμε από αυτόν τον κόσμο, που αγωνιά να τα βγάλει πέρα, που δυσκολεύεται να δει τη δύναμη της τάξης του, ότι αυτός μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και όχι οι από πάνω, θα βρίσκουν έδαφος οι χρυσαυγίτικες φασιστικές μέθοδοι και λογικές «φταίνε οι ξένοι που μας παίρνουν τις δουλειές» και το σύστημα, θα μένει στο απυρόβλητο.

Είμαστε πεισμένοι ότι, είτε πρόκειται για εργαζόμενους, είτε για μικρούς ΕΒΕ, δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια αυτής της καπιταλιστικής ανάπτυξης «ειδική πολιτική», που θα δίνει απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, της μείωσης του εισοδήματος.

Η αποτελεσματικότητα του αγώνα, για απόσπαση κατακτήσεων που θα ανακουφίζουν την εργατική-λαϊκή οικογένεια από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, θα μεγαλώνει εφόσον αυτός ο αγώνας θα περιέχει στόχους και αιτήματα που θα ενισχύουν τη διέξοδο από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων, με μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την Ε.Ε, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Τέτοιους αγώνες χρειαζόμαστε. Που θα υπηρετούν το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Στη βάση αυτή και με το πλαίσο που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, το ΕΚΝΛ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, τα άλλα ταξικά συνδικάτα, οι συνδικαλιστικοί και αγωνιστικοί φορείς των μικρών ΕΒΕ, πρέπει να οργανώσουμε την πάλη των εργαζόμενων-ανέργων στις κατασκευές, με τους μικρούς ΕΒΕ. Να ανοίξουμε πλατιά διαφωτιστική δουλειά με στόχο: Να φωτιστεί η αιτία της κρίσης, ο πραγματικός λόγος της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, να αναδειχθεί η ρεαλιστικότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης.

Να οργανώσουμε παρεμβάσεις σε ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, στη ΣΤΕΦ, στη βάση της σημερινής συζήτησης, γιατί οι σπουδαστές αποτελούν την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης που θα βρεθούν μπροστά στην ανεργία και στην εκμετάλλευση.

Να δυναμώσουμε την δράση μας, αυτοτελώς και από κοινού, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση και Λαική Επιτροπή, για την προστασία των ανέργων με παρεμβάσεις σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, Δήμους, Περιφέρεια και αλλού. Να δυναμώσουμε την ταξική αλληλεγγύη και διεκδίκηση, που ξεκινήσαμε ως ΕΚΝΛ, αγωνιστικές αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις και Λαικές Επιτροπές, με τα δωρεάν μαθήματα σε παιδιά ανέργων, την τράπεζα αίματος, ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, για να μην κόβεται το ρεύμα, το αέριο, το νερό, να μην κατάσχονται σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία, γιατί δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει, για να καταργηθούν όλες οι πληρωμές στα νοσοκομεία, για να έχουν όλοι δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ώστε κανένας εργαζόμενος, μικρός ΕΒΕ, που παλεύει δίπλα μας, να μην μείνει μόνος στην κρίση.