Μήνυμα ελπίδας και διεκδίκησης η εκδήλωση από Εργατικό Κέντρο και Παν. Μουσικό Σύλλογο

Μοιράσου το άρθρο!

Μια γιορτή ελπίδας και διεκδίκησης, με νότες ξεγνοιασιάς μέσα στον καθημερινό μόχθο, την προσπάθεια επιβίωσης όλων των εργαζομένων ανθρώπων, ανάμεσα στο γκρίζο και το σκοτεινό που χρωματίζει η φτώχεια, ο πόλεμος, η εκμετάλλευση, αποτέλεσε η πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), στο κηποθέατρο Αλκαζάρ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το απόγευμα με τους ήχους τραγουδιών που έβαζαν οι DJs, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Επαγγελματιών Δισκοθετών (DJ) Λάρισας. Γύρω στις 8 μ.μ. έφτασαν στο χώρο του κηποθεάτρου μουσικοί και εργαζόμενοι με πορεία που πραγματοποίησαν από την κεντρική πλατεία. Αφού παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο «Δημοψήφισμα» του Μπ. Μπρεχτ από τη Θεατρική Ομάδα του Εργατικού Κέντρου, έγιναν χαιρετισμοί από τον Γιάννη Σκόκα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και τον Βασίλη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του ΠΜΣ. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 40 καλλιτέχνες. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, παρουσιάζοντας τις εκδόσεις και τους καταλόγους εκθέσεων που έχει πραγματοποιήσει.

Ο Γιάννης Σκόκας επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν θεωρούμε μοιραίο να ζούμε μέσα στο κρύο και στο σκοτάδι, στην πείνα. Δεν προσαρμοζόμαστε στα όρια της εξαθλίωσης που βάζουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Δεν θα συμμορφωθούμε προς τις υποδείξεις τους!

Οργανώνουμε την πάλη μας, προετοιμάζουμε την δική απάντηση σε αυτή τη πρόκληση με την μεγάλη Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη. Με αυτό το περιεχόμενο όλα τα Σωματεία, οι φορείς της πόλης να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης για την επιτυχία της απεργίας, παίρνοντας μέρος στην πλατιά Σύσκεψη Σωματείων και Φορέων, την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 το απόγευμα. Δεν αρκούμαστε σε ότι περισσέψει από τα φαγοπότια τους.

Η αξιοπρέπεια μας μετριέται με αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα και η ζωή μπορεί να μας δώσει. Σε αυτό το ύψος είναι οι μισθοί, το εισόδημα, τα δικαιώματα που διεκδικούμε. Δεν είναι κανονικότητα να ζούμε μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Δεν κάνουμε πίσω από αυτό. Σε αυτό τον δρόμο, σε αυτή την επιλογή είναι αφιερωμένη αυτή η εκδήλωση. Στην δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας και πρέπει να φανερώσουμε. Στην δύναμη που έχει ο συλλογικός αγώνας, η αλληλεγγύη ανάμεσά μας. Αυτό είναι το μήνυμα φέρνει».

Αντίστοιχα ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «και από αυτή την πρωτοβουλία επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η δύναμη της οργάνωσης και της διεκδίκησης. Αυτή τη δύναμη οι περισσότεροι την ανακαλύψαμε στην πιο δύσκολη περίοδο, στην πανδημία. Μπροστά στην ολοκληρωτική απώλεια της δουλειάς μας δεν ακολουθήσαμε τον ατομικό τρόπο της απογοήτευσης και της μοιρολατρίας. Αντίθετα διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης. Σήμερα πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι έχουμε προσωπική πείρα για το πώς διεκδικούμε το δίκιο μας . Ξέρουμε ότι και στις πιο δύσκολες στιγμές το δίκιο μας μπορεί να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες , όταν παλεύουμε συλλογικά . Καταλάβαμε ότι οι αγώνες μας δυναμώνουν όταν συνδέονται με τις ανάγκες των πολλών. Όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο για το επάγγελμα μας βρεθήκαμε πιο κοντά στις ευθύνες μας σαν Καλλιτέχνες. Δεν απομονωθήκαμε στα συντεχνιακά μας ζητήματα, αντίθετα μιλήσαμε για τη μεγάλη εικόνα συμβάλαμε σε μια ανάταση του κόσμου που υποφέρει. Νιώσαμε τη μεγάλη δύναμη της αλληλεγγύης των εργαζομένων από τους άλλους κλάδους , που έγιναν ασπίδα υπεράσπισης μας σταματώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό με τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να μας χτυπήσει.

Σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλία οι πρωτοβουλίες μας ήρθαν σε επαφή με την πλειονότητα του κόσμου που υποφέρει , συζητήθηκαν τα αιτήματα μας γιατί πολλοί άλλοι εργαζόμενοι ένιωσαν ότι είναι και δικά τους αιτήματα. Όλα αυτά αποτελούν μια αναντικατάστατη πείρα που αποτελεί μεγάλο όπλο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. (…) Δύναμη για εμάς είναι τα Σωματεία μας . Ο συντονισμός τους ανά κλάδο που εδώ στη Θεσσαλία έχει εκφραστεί στον κλάδο μας με το συντονισμό των Μουσικών Σωματείων της περιοχής με πλούσια δράση και μεγάλο κύρος στην περιοχή. Δύναμη είναι ο συντονισμός με τα Σωματεία των εργαζομένων των άλλων κλάδων σε ένα Πανεργατικό Μέτωπο που συσπειρώνει δυνάμεις και φέρνει αποτελέσματα. Δύναμη είναι η πείρα που αποκτήσαμε να παλεύουμε μέσα από τα Σωματεία μας και τα πιο δύσκολα ζητήματα. Προχωράμε με σχέδιο δράσης για κάθε χώρο (ωδεία, συναυλίες, μαγαζιά εστίασης, συγγενικά δικαιώματα κ.α). Προχωράμε σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και σε Γ.Σ των Σωματείων. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη σε ένα δύσκολο χειμώνα για όλους. Οργανώνουμε τη δράση μας για να μη μείνει κανένας χωρίς σπίτι, χωρίς τροφή, χωρίς ρεύμα».