Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για την τηλεργασία!!!

Μοιράσου το άρθρο!

Το Υπουργείο Εργασίας με μία νέα απαράδεκτη απόφαση δίνει επιπλέον δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μετά την πρόσφατη απόφαση του να μην δηλώνεται η υπερεργασία, προβλέπει με την σχετική απόφαση ως ανώτατη μηνιαία αποζημίωση 28 ευρώ (και αυτά υπό προϋποθέσεις) για το οικονομικό κόστος των δαπανών για την τηλεργασία , το οποίο επωμίζεται ο ίδιος ο εργαζόμενος.  

Στόχος αυτών των αποφάσεων, όπως και πολλών προηγούμενων, είναι η παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ειδικά αν αναλογιστούμε πόσες ώρες υπερεργασίας έχουν οι εργαζόμενοι με τηλεργασία. Αλήθεια ποιος θα πληρώσει το κόστος των αναλώσιμων, του ρεύματος, της αναβαθμισμένης σύνδεσης που απαιτούν πολλές εταιρείες στα 50mbps όπου κοστίζει πάνω από 90€ το μήνα μαζί με την τηλεφωνική σύνδεση; Την στιγμή μάλιστα που  ο εργαζόμενος που θα χρησιμοποιεί το προσωπικό του υπολογιστή, για εξοπλισμό αξίας 1000€ θα παίρνει το χρόνο 60€  ενώ για τον ίδιο εξοπλισμό μια εταιρεία έχει 20% φορολογική απόσβεση δηλαδή 200€ τον χρόνο!

Η κυβέρνηση υλοποιώντας τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη, αγνόησε τα αιτήματα δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατάργηση του απαραδέκτου καθεστώτος τηλεργασίας και για αποκλειστική επιβάρυνση των εργοδοτών στο σύνολο των δαπανών που απαιτούνται αυτή την περίοδο στις συνθήκες της πανδημίας.

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των συνδικάτων ότι με τη ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη η τηλεργασία μονιμοποιείται, γίνεται με τον εξοπλισμό και τις υποδομές που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι τους, με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να είναι προσωπική τους υπόθεση χωρίς καμία ευθύνη της εργοδοσίας. Ότι αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την εντατικοποίηση της δουλειάς, οδηγώντας στην ουσία σε μείωση δικαιωμάτων και εισοδήματος.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε τηλεργασία να μην συμβιβαστούν αυτή την κοροϊδία. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όσο διαρκεί το καθεστώς της τηλεργασίας για τους λόγους της πανδημίας να απαιτήσουν να καλύπτεται από την εργοδοσία το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται, να έχουν σταθερό ωράριο χωρίς απλήρωτες υπερωρίες και μαύρη εργασία, με μέτρα υγείας και ασφάλειας που είναι υποχρέωση του εργοδότη.

Η Διοίκηση

ergatiko-kentro-larisa.jpg