ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΝΛ 25-08-2017

Μοιράσου το άρθρο!

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, οργανώνει συγκέντρωση-πικετοφορία, την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ, από την Πλατεία Εργατικού Κέντρου (Τάκη Γαργαλιάνου), ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό, στο πλαίσιο της πάλης των συνδικάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον φασισμό, γιατί αυτή την ημέρα το 1939, η Ναζιστική Γερμανία, ξεκίνησε επίσημα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος στοίχισε πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς, εκατομμύρια τραυματίες και τεράστιες καταστροφές.

 

78 χρόνια μετά, η πάλη των εργαζομένων ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, ενάντια στην συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτούς, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, στις δαπάνες για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς, ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό, συνδυασμένα με την πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, είναι ανάγκη να δυναμώσει, γιατί μεγαλώνουν οι πολεμικοί κίνδυνοι και η ταξική εκμετάλλευση.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, συμμετέχουν στα γεμάτα μέσα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και αυτοτελώς, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους πολέμους.

Η Ελλάδα δίνει το 2% του ετήσιου ΑΕΠ (4 δις. ευρώ) σε Νατοϊκούς εξοπλισμούς (το ψηλότερο των χωρών της Ευρώπης), όσο είναι το πακέτο των αιματηρών θυσιών του λαού που επέβαλαν Κυβέρνηση, Ε.Ε, ΔΝΤ.

 

Ο πόλεμος στη Συρία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει εκατομμύρια, είναι αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Στη Μ. Ανατολή, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και σε πολλά μέρη του κόσμου μυρίζει μπαρούτι. Δείχνει, πως ο καπιταλισμός, που αυξάνει τα πλούτη μιας «χούφτας» εκμεταλλευτών, «γεννά» την ίδια ώρα κρίσεις, κοινωνικά προβλήματα, τον πόλεμο, την προσφυγιά, με οδυνηρές συνέπειες για εκατομμύρια εργαζόμενους.

Οι ιμπεριαλιστές με των λαών το αίμα τη γη ξαναμοιράζουν, για αυτό καλλιεργούν τις εθνικιστικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς. Στα Βαλκάνια έχουμε ζήσει την εμπειρία του αιματηρού και καταστροφικού διαμελισμού κρατών με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την αλλαγή των συνόρων.

 

Μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή μας, ορθώνουμε τείχος προστασίας της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας και όλων των εργατών και των λαών της περιοχής μας, σε κοινή δράση και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις στην πρώτη γραμμή.

Παλεύουμε για όλα τα δικαιώματά μας, διεκδικώντας ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατικών, λαϊκών οικογενειών. Παλεύουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και τους εκμεταλλευτές μας.  Αυτός ο αγώνας είναι δεμένος με τον αγώνα για καμιά συμμετοχή των χωρών μας στον πόλεμο που προετοιμάζουν οι εκμεταλλευτές μας με την εξουσία τους, τις κυβερνήσεις τους, τις συμμαχίες τους ΗΠΑ– ΝΑΤΟ– ΕΕ, ενάντια στους εργαζόμενους άλλων χωρών.

Οι αστοί εμφανίζουν ως «εθνικό συμφέρον» το ταξικό τους συμφέρον για τα κέρδη τους και σε περίοδο «ειρήνης» και στον πόλεμο. Δε θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δε θα σκοτωθούμε στον πόλεμο τους για το μοίρασμα των κερδών τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη και τους λαούς άλλων χωρών. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μια καλύτερη ζωή χωρίς πλούσιους και φτωχούς.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί σε αγώνα για:

 • Να σταματήσουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις.
 • Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, φαντάροι, στρατιωτικές αποστολές.
 • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
 • Καμία συμμετοχή σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.
 • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
 • Όχι στο μίσος των εθνικιστών, τις στρατιωτικές προκλήσεις και την στρατιωτική αναμέτρηση στο Αιγαίο. Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα.
 • Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και λαικών ελευθεριών.
 • Οχι στις πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ και για δράση έξω από τα σύνορα, διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.
 • Αγώνας ενάντια στον φασισμό, τον εθνικισμό, τον σωβινισμό, το ρατσισμό και τους φορείς τους, απομονώνουμε παντού την εγκληματική ναζιστική Χ.Α.
 • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και σε όλους τους λαούς.

 

 1. Το ΕΚΝΛ, καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, σε μαζική συμμετοχή με τα λεωφορεία που θα δρομολογήσουμε, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, με ώρα αναχώρησης 4 μ.μ, από τον χώρο της Λαϊκής της Τετάρτης, δίπλα στον Πηνειό.

Ενάντια στην συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης, Ε.Ε, ΔΝΤ, που σαρώνει μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, επιβάλει άγρια φοροληστεία, ενάντια στην ανεργία και την άγρια εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά ψήφισε την κατάργηση της Κυριακής αργίας, επέκτεινε τις αντεργατικές ρυθμίσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τις ΣΣΕ στηρίζοντας στην πράξη τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ενώσεις προσώπων, με τις οποίες οι εργοδότες γενικεύουν την μείωση των μισθών στα 586 και 511€ αντίστοιχα για τους νέους, αλλά και επεκτείνει μέσα από τα κάθε είδους προγράμματα που διασφαλίζουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. Διευκόλυνε τις ομαδικές απολύσεις. Αφαίρεσε άλλα 250.000.000€ από τους συνταξιούχους ανεβάζοντας τις Συριζαίϊκες περικοπές πάνω από τα 16 δις €, οι οποίες προστέθηκαν στις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διεύρυνε τη φοροληστεία που τσακίζει μισθωτούς συνταξιούχους, ξεκληρίζει αγρότες και μικρούς ΕΒΕ. Προώθησε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε παιδεία, υγεία.

 

Η δήθεν “έξοδος απ’ τα μνημόνια”, η δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη», είναι παγίδα για τον εγκλωβισμό των εργαζομένων. Στην πράξη η ζωή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαικών στρωμάτων, θα συνεχίσει να είναι άθλια, όσο κουμάντο θα κάνει το κεφάλαιο, τα μνημόνια θα είναι διαρκείας.

Από την εφαρμογή του νέου «αναπτυξιακού» νόμου, μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να δοθούν σε πρώτη φάση στους επιχειρηματικούς ομίλους 3,6 δισ. ευρώ που προέρχονται τόσο από την άμεση διοχέτευση κρατικού χρήματος (ΕΣΠΑ και Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και από τις φορολογικές απαλλαγές που παρέχονται απλόχερα, με στόχο την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

 

Για όσους έχουν μια δουλειά, οι περισσότεροι θα είναι σε ευέλικτες θέσεις εργασίας, χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα. Οι άνεργοι στην πλειοψηφία τους χωρίς επίδομα ανεργίας και χωρίς προστασία.

Η αντεργατική-αντιλαική επίθεση θα συνεχιστεί, όσο και αν προσπαθήσει να χρυσώσει το χάπι της καταστροφής των εργαζομένων ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Τώρα ετοιμάζει να εφαρμόσει τις εντολές του κεφαλαίου με νέο χτύπημα των συνδικάτων, με την απαγόρευση των απεργιών και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς και μαζί κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων, ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο, νέα μείωση των συντάξεων, εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, «απελευθέρωση» επαγγελμάτων, τη μείωση του αφορολόγητου.

Η αντιπολίτευση της Ν.Δ και των άλλων αστικών κομμάτων, είναι κάλπικη, γιατί αφορά το ποιος είναι ο καλύτερος για την εφαρμογή αυτών πολιτικών και όχι για την υπεράσπιση των λαικών συμφερόντων.

 

Το ΕΚΝΛ απευθύνει στους εργαζόμενους, στους μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, στις γυναίκες και στη νεολαία, κάλεσμα συμπόρευσης και ενίσχυσης των αγώνων, για αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση!

Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των τεσσάρων μνημονίων. Επαναφορά των ΣΣΕ. Συμβάσεις κλαδικές με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες μας να επιτρέπουν να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Μέτρα προστασίας των ανέργων. Κατάργηση της άγριας φοροληστείας.

Δε χωρά απογοήτευση. Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στις γειτονιές. Δυναμώνουμε τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, με ταξικό προσανατολισμό, κάνουμε στην άκρη τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές.