Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας- Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό .

Μοιράσου το άρθρο!

Για τα δωρεάν τέστ για τον covid-19 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να ρίχνει το βάρος για ακόμη μία φορά στην «ατομική ευθύνη». Έχοντας διανύσει 1 χρόνο και παραπάνω από την έναρξη της πανδημίας ακούγοντας κανείς τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, των στελεχών της κυβέρνησης και όλων αυτών που υπερασπίζονται αυτή την πολιτική, αναρωτιέται αν ζει σε άλλη κοινωνία.

Ενώ δεν έχει λύσει και δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των υγειονομικών και των υπόλοιπων φορέων για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, έφτασε η ώρα να ανακοινώσουν ότι οι πολίτες θα μπορούν από τις αρχές Απρίλη να προμηθεύονται τα self test από τα φαρμακεία.

Ο «σχεδιασμός» και ο στόχος της κυβέρνησης είναι όπως ανέφερε ο Α. Σκέρτσος «να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων με το μικρότερο κρατικό κόστος». Για αυτό τον λόγο ο κάθε πολίτης θα μπορεί να αγοράζει μέχρι 4 τεστ το μήνα από τα φαρμακεία και ύστερα θα πραγματοποιεί μόνος του το τεστ. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι πως ο σχεδιασμός αυτός είναι ανεπαρκής, γιατί στην ουσία μπορεί να καταστεί επικίνδυνος, αφού κρίσιμος παράγοντας για να προληφθεί η νόσος είναι η διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, αλλά από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Και φυσικά το κόστος για ακόμη μία φορά το επωμίζονται οι εργαζόμενοι αφού και πληρώνουν από τα ασφαλιστικά τους ταμεία το τεστ αλλά θα υπάρχει ένα «συμβολικό, προκαθορισμένο» αντίτιμο για όποιον πολίτη επιθυμεί να τον βοηθήσει ο φαρμακοποιός, είτε για τη διενέργεια είτε για την εκπαίδευσή του προκειμένου να πραγματοποιεί το τεστ μόνος του. Δηλαδή τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν από την τσέπη τους στο φαρμακείο, είτε για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας όπως είναι η διενέργεια ενός τεστ, είτε για να αυτοεκπαιδευτούν στην αυτοδιενέργεια δειγματοληψίας και στην αυτοαξιολόγηση των ενδείξεων. Και μετά έρχεται η ώρα που θα πρέπει να δηλωθεί το αποτέλεσμα του τεστ, που κατά την κυβέρνηση θα δηλώνεται σε κάποια πλατφόρμα που θα φτιαχτεί.

Αντίστοιχο μέτρο είναι και η επίσημη εξαγγελία από το υπουργείο Εργασίας(πριν από λίγες ημέρες) ενεργοποιήθηκε τελικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διενέργεια rapid test σε εργαζόμενους επιχειρήσεων, κάτω και από τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων για την επικίνδυνη κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Παρά τις αναφορές όμως περί «έντασης των ελέγχων», η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μέτρο που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ουσιαστικού ελέγχου της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους. Και ενώ η υποχρεωτικότητα των μέτρων για την πανδημία είναι αδιαπραγμάτευτη για τους εργαζόμενους και το λαό, υπό τον πέλεκυ αυστηρών προστίμων, όταν πρόκειται για τους εργασιακούς χώρους όλα επαφίενται στην καλή διάθεση του εργοδότη! Έτσι, το υπουργείο «συνιστά και στους εργοδότες να ενημερώσουν και να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους για αυτήν τη σημαντική προσπάθεια», δηλαδή τα δύο τεστ το μήνα! Τους απαλλάσσει έτσι οριστικά από την υποχρέωση για τακτικούς, μαζικούς ελέγχους, πετώντας ξανά το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων. Πέρα απ’ όλα αυτά, το μέτρο επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 20 εργαζόμενους, όταν το 88% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα μας έχουν μέχρι 10 εργαζόμενους. Η ανακοίνωση ότι στην πλατφόρμα μπορούν να απευθύνονται και εργαζόμενοι από επιχειρήσεις με λιγότερο προσωπικό δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς διευκρινίζεται πως «η επιλογή των εργαζομένων θα γίνεται πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων τεστ»! Δηλαδή ούτε η επάρκεια κατοχυρώνεται, ούτε η υποχρεωτικότητα. Και κάπως έτσι η «ομερτά» κυβέρνησης – εργοδοσίας για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς συνεχίζεται.

Για ακόμη μία φορά πίσω από τις δήθεν «παροχές», κρύβεται η πολιτική της κυβέρνησης που διατηρεί τα χάλια ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αρνούμενη να τη στελεχώσει και να τη χρηματοδοτήσει και την ίδια ακριβώς ώρα αξιοποιεί κάθε πτυχή της πανδημίας για να «περπατήσει» παραπέρα η πολιτική εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας. Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι η κυβέρνηση βάζει τη ζωή του λαού στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Απαιτούμε :

  • Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλο το λαό.
  • Άμεση επίταξη, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημία. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων για τη δωρεάν διενέργεια μαζικών τεστ μοριακού ελέγχου.
  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καμία απόλυση συμβασιούχων.
  • Άμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό στις δομές της ΠΦΥ, υπεύθυνων για την καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων, τον εντοπισμό – απομόνωση κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους.
  • Άμεση, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων.
  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
  • Πλήρη – αναλυτική καταγραφή και επικοινωνία όλων των επιδημιολογικών δεδομένων της επιδημίας.

Περιγραφή: ergatiko-kentro-larisa.jpgΗ  Διοίκηση