09 Φεβρουάριος 2016
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1910
Εργατικής Πρωτομαγιάς 6 – Τηλέφωνο 2410 250708, FAX 2410 257758
Εκτιμήσεις του ΕΚΝΛ από την απεργία της 4/2/16 και η συνέχεια του αγώνα
Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, κατέληξε στις παρακάτω εκτιμήσεις και συμπεράσματα από την πανεργατική απεργία στις 4/2/2016 και στα επόμενα βήματα του αγώνα.
Η διοίκηση του ΕΚΝΛ χαιρετίζει την μεγαλειώδη συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων, ανέργων, συνταξιούχων και μικρομεσαίων στρωμάτων (αγροτών, ΕΒΕ, επιστημόνων), στην απεργία στις 4/2/16 στη Λάρισα και πανελλαδικά, η οποία είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων 3-4 ετών σε όλους τους κλάδους, με λίγες εξαιρέσεις επιχειρήσεων όπου οι εργαζόμενοι, δεν ξεπέρασαν ακόμα το φόβο και την μοιρολατρία, πιστεύοντας λαθεμένα ότι έτσι θα σώσουν τη δουλειά τους. Απέργησαν καθολικά ή σε μεγάλο ποσοστό εργαζόμενοι σε εργοστάσια και επιχειρήσεις που σε προηγούμενες απεργίες δεν απεργούσαν ή είχαν μικρή συμμετοχή. Ταυτόχρονα έκλεισε η πλειοψηφία των καταστημάτων, σταμάτησαν ΤΑΞΙ, φορτηγά, συμμετείχαν σε μεγάλο ποσοστό οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, που σε συνδυασμό και με τα μεγάλα μπλόκα των αγροτών, έδωσαν στην απεργία χαρακτηριστικά γενικής πανελλαδικής απεργίας. Στον αντίποδα η μεγαλοεργοδοσία, στηρίζοντας τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης, αντέδρασε με την τρομοκρατία, την απειλή της απόλυσης που εκφράστηκε και με απόλυση απεργού στην ΕΞΑΛΚΟ.
Η συγκέντρωση του ΕΚΝΛ, ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Υπολογίζουμε ότι συμμετείχαν πάνω 6.500 άτομα. Πέρα από την μεγάλη συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων, ανέργων, συνταξιούχων, μεγάλη ήταν και η συμμετοχή αγροτών, εμπόρων και ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, γυναικών, νεολαίας, πολλών απ’ αυτών με τα πανώ και μπλόκ των σωματείων τους, καθώς αναγνωρίζουν τον συνεπή ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό του ΕΚΝΛ.
Η απεργία στις 4/2/2016, αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για την δύναμη που έχουν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν αποφασίσουν να την δοκιμάσουν, χωρίς βέβαια αυταπάτες ότι με μια μάχη θα κερδίσεις τον πόλεμο, τι σημαίνει πρακτικά να σταματήσει η παραγωγή και η διανομή των προϊόντων, η αξία της λαϊκής συμμαχίας, ο δρόμος της πάλης που προτείνουμε. Της σημασίας που έχει η επίμονη δουλειά κάθε συνδικάτου σε κάθε τόπο εργασίας για οργάνωση της διαφώτισης και του αγώνα με ταξική κατεύθυνση ακόμα και σε δύσκολες εποχές.
Με αφορμή την αντιασφαλιστική επίθεση, βγήκαν στο δρόμο μεγάλες μάζες εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων, αλλά και μικρομεσαίων αγροτών, ΕΒΕ, επιστημόνων, έχοντας μεγάλο πρόβλημα (το ασφαλιστικό, αλλά και με την ανεργία, το ξεκλήρισμα, την φοροληστεία, την απλήρωτη δουλειά, κ.α), συσσωρευμένη αγανάχτηση για όσα βιώνουν και από τις απατηλές προσδοκίες που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν και διαφορετικά συμφέροντα, αιτήματα, στοχεύσεις, επίπεδο συνείδησης, οργάνωσης και διαθέσεις.
Τον τόνο στην γενική απεργία θεωρούμε ότι τον έδωσε το εργατικό κίνημα, τοπικά το ΕΚΝΛ και γενικά το ΠΑΜΕ και αυτό φάνηκε και στις συγκεντρώσεις της Λάρισας και των άλλων μεγάλων πόλεων, αλλά και από το γεγονός ότι το αίτημα για απόσυρση του αντιασφαλιστικού Ν/Σ, ότι δεν σηκώνει μερεμέτια, για αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, να πληρώσει το κεφάλαιο και το κράτος, κυριάρχησε στο εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα, αλλά επέδρασε και σε μικρομεσαία στρώματα (πολλά αγροτικά μπλόκα, σε κάποια τμήματα ΕΒΕ) που δείχνει ότι αυτά τα αιτήματα εκφράζουν τις ανάγκες όχι μόνο της εργατικής τάξης, αλλά και μικρομεσαίων στρωμάτων, παρ’ όλες τις διαφορές μας.
Αναδείχτηκε ότι το εργατικό κίνημα και ειδικά το ΠΑΜΕ, έχει δύναμη και μπορεί αν προχωρήσει πιο αποφασιστικά η ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, να δυναμώσει περισσότερο, να ενισχύσει το ρόλο του και την συμμαχία του με μικρομεσαία τμήματα της πόλης και του χωριού σε αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και να βάλει πιο καθοριστικά τη σφραγίδα του στην πορεία της ταξικής πάλης και των εξελίξεων.
Αναδείχτηκε ο πρωτοπόρος ρόλος του ΕΚΝΛ, του ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα, η σημασία και η ανάγκη να υιοθετείται μέσα από πλατιά συζήτηση στη δράση, απ’ όλο και περισσότερα συνδικάτα και εργαζόμενους το συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων και η γραμμή πάλης που έχει χαράξει, να κερδίζει όλο και περισσότερες θέσεις στα όργανα του σ.κ.
Η επιτυχία της απεργίας αναμφίβολα πάτησε πάνω στα οξυμένα προβλήματα (αντιασφαλιστική επίθεση, συνδυασμένα με τα γενικότερα προβλήματα, αύξηση αγωνιστικών διαθέσεων από την συσσώρευση αγανάχτησης, ένα αγωνιστικό κλίμα που δημιούργησαν και τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Ωστόσο ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η συστηματική διαφωτιστική και οργανωτική δουλειά του ΕΚΝΛ, των ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέσα στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, η ενημέρωση, οι συζητήσεις σε Δ.Σ, Γ.Σ, συσκέψεις. τα συλλαλητήρια, οι πικετοφορίες, οι παρεμβάσεις που οργανώσαμε στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ, για διάφορα προβλήματα, η αντιπαράθεση για το ζήτημα της γραμμής του σ.κ, τα αιτήματα, το ρόλο των αστικών κυβερνήσεων, το τι κίνημα χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη και ποια συμμαχία για ποιο σκοπό, όχι μόνο των τελευταίων δυο μηνών, αλλά μιας μεγαλύτερης περιόδου.
Η ταξική γραμμή πάλης και τα αιτήματα που έχουμε ως ΕΚΝΛ, συσπειρωμένοι σταθερά στο ΠΑΜΕ, η πολύμορφη αγωνιστική δράση μας, οι δεσμοί μας με τους εργαζόμενους, παρ’ όλες τις αδυναμίες μας, η προσπάθειά να βελτιώσουμε την λειτουργία και δράση των σωματείων, η κοινή δράση μας με το συνεπές αγροτικό κίνημα (Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους και σωματεία ΕΒΕ), συνέβαλαν στην επιτυχία της απεργίας και στην συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργατοϋπαλλήλων στην συγκέντρωσή μας, όπως και σε όλες τις προηγούμενες απεργίες, αλλά και σημαντικά τμήματα των μικρομεσαίων στρωμάτων.
Αυτή η συνεπής ταξική γραμμή πάλης, τα αιτήματα, η προοπτική των μεγάλων ανατροπών που χαράζει το ΕΚΝΛ και η ασίγαστη δράση του, προκαλεί και τις επιθέσεις εναντίον του με ψέματα, διαστρεβλώσεις, αποσιώπηση από την Ελευθερία απαγορεύσεις, απολύσεις συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργατών από εργοδότες, δίκες και μυνήσεις.
Η επιτυχία της απεργίας και αγωνιστικό κλίμα ενθουσιασμού πρέπει άμεσα να μετατραπεί σε οργανωμένη συζήτηση των συμπερασμάτων και της συνέχειας της δράσης σε κάθε σωματείο (συνεδριάσεις Δ.Σ, Γ.Σ, συσκέψεις σε χώρους δουλειάς).
Η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη, μετά το μούδιασμα από την συμμετοχή στην απεργία, προσπαθεί να μειώσει την επιτυχία της απεργίας με ψέματα και λάσπη, κινδυνολογία, αλλά και ετοιμάζοντας μέτρα καταστολής, κινήσεις διαχωρισμού, διάσπασης των αγώνων, με προφανή σκοπό να εκτονώσει την δυσαρέσκεια και τους αγώνες.
Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, αλλά θέλει να περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Το παραπέρα δυνάμωμα των αγώνων της εργατικής τάξης σε συμμαχία με τους μικρομεσαίους αγρότες, ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες, στη γραμμή της απόσυρσης του αντιασφαλιστικού εκτρώματος, για διεκδίκηση δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης για όλους, για να πληρώσει το κεφάλαιο και το κράτος του, μπορεί να την στριμώξει ακόμα περισσότερο.
Απ’ αυτή την άποψη έχει σημασία να γίνουν σε όλα τα σωματεία και σε χώρους δουλειάς μαζικές συλλογικές διαδικασίες συζήτησης και απόφασης για την κλιμάκωση της πάλης. Η διοίκηση του ΕΚΝΛ αποφάσισε την κλιμάκωση της πάλης, με 48ωρη πανεργατική απεργία αν τολμήσει να φέρει η κυβέρνηση το αντιασφαλιστικό Ν/Σ στη Βουλή. Παράλληλα στο ενδιάμεσο θα υπάρχει διαρκής δράση με Γ.Σ, συσκέψεις, περιοδείες, παρεμβάσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση και τα άλλα προβλήματα.
- Οργανώνει κάθοδο με λεωφορεία στην πανελλαδική κινητοποίηση που κάλεσε η σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων στη Νίκαια μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, το Σάββατο 13 Φλεβάρη, με ώρα αναχώρησης στις 5 το πρωί, από την Πλατεία Λαού.
- Να οργανώσουμε πλατιά σύσκεψη με εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις αγροτών, ΕΒΕ, επιστημόνων, νεολαίας και γυναικών την Τρίτη 23 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ, στην ισόγεια αίθουσα μας, για τα συμπεράσματα της απεργίας και την προοπτική του αγώνα.