Για την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του ΕΚΝΛ «Γιάννης Νεγρεπόντης»

Μοιράσου το άρθρο!

Εδώ και λίγες ημέρες με πρωτοβουλία της Διοίκηση του ΕΚΝΛ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για ανασυγκρότηση και διεύρυνση της Θεατρικής Ομάδας του με την συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων συναδέλφων κι ανθρώπων όλων των ηλικιών που τους ενώνει το ενδιαφέρον τους για την πολιτιστική δραστηριότητα.

Η Θεατρική Ομάδα του ΕΚΝΛ που ιδρύθηκε εδώ και αρκετά χρόνια, μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει αρκετά έργα που παρουσιάστηκαν σε δωρεάν παραστάσεις στους εργαζόμενους και τον λαό της Λάρισας. Συνέβαλε με τα μέλη της στην αναβάθμιση, τον εμπλουτισμό των μορφών των ίδιων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων  που οργανώθηκαν όλη αυτή την περίοδο.

Είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως αφετηρία την ανάγκη η ίδια η πολιτιστική δημιουργία να αποτελέσει κι ένα μέσο εμψύχωσης, διαπαιδαγώγησης, ανάτασης , για το δυνάμωμα της  πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος . Αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την Τέχνη και το Πολιτισμό ως λαϊκό δικαίωμα και την διεκδίκησή τους ως μέρος της συνολικά της ταξικής πάλης τα, του συνολικού αγώνα του εργαζόμενου λαού.

Με αυτό το περιεχόμενο στην συγκεκριμένη σύσκεψη επανασύστασης της θεατρικής Ομάδας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας προχωρήσαμε και σε κάτι συμβολικό. Να μετονομάσουμε την Θεατρική Ομάδα του ΕΚΛ, σε «Θεατρική Ομάδα – Γιάννης Νεγρεπόντης». Θέλουμε και με αυτόν το τρόπο να τιμήσουμε ένα σπουδαίο καλλιτέχνη και συντοπίτη μας δίνοντας παράλληλα έναν προσανατολισμό και ένα περιεχόμενο στην δουλειά της Θεατρικής Ομάδας. Η πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα του Γιάννη Νεροπόντη και κατ΄επέκταση το έργο του μπορεί να εμπνεύσουν, να δώσουν ώθηση και να ενθουσιάσουν τους εργαζόμενους της πόλης αλλά και την νέα γενιά που επιδιώκουμε να το γνωρίσει.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Νεγρεπόντη

Ο ποιητής, στιχουργός και λογοτέχνης Γιάννης Νεγρεπόντης γεννήθηκε στην Λάρισα 8/8/1930 και έφυγε από τη ζωή στις 22 Σεπτεμβρίου 1991 στα 61 του χρόνια. Έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός με τα τραγούδια του «Το ακορντεόν» και «Τρίτος Παγκόσμιος» που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος ενώ τραγούδια του έχουν μελοποιήσει οι Μίκης Θεοδωράκης, Χρήστος Λεοντής, Λίνος Κόκκοτος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και άλλοι.

Σπούδασε Ιστορία-αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Ως προοδευτικός άνθρωπος την 21η Απριλίου 1967 συνελήφθη και εξορίστηκε για τρία χρόνια, στη Γυάρο και τη Λέρο. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1949 δημοσιεύοντας διήγημά του στο περιοδικό Ελληνική Δημιουργία, που εξέδιδε ο Σπύρος Μελάς και το 1958 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Πρόσωπα και χώρος». Πολύπλευρη προσωπικότητα στα ελληνικά γράμματα, έγραψε ποίηση, πεζογραφία, θέατρο και παιδική λογοτεχνία. Δημοσίευσε σε διάφορα περιοδικά, συνεργάστηκε με εφημερίδες, με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εκτός από το ξεχωριστό και προσωπικό ύφος της γραφής του επισημαίνεται ως κυρίαρχο στοιχείο το πολιτικό που τον καθιερώνει σαν έναν από τους εισηγητές του πολιτικού τραγουδιού. 

Να σημειώσουμε τέλος πως η Θεατρική Ομάδα του ΕΚΝΛ ήδη προετοιμάζει μια παράσταση παιδικού Θεάτρου με  που θα ανέβει το επόμενο χρονικό διάστημα ενώ προγραμματίζονται και μια σειρά άλλες πολύμορφες δράσεις. Παράλληλα όποιος άλλος επιθυμεί να συμμετάσχει στις δραστηριότητές της μπορεί να το δηλώσει καθημερινά στο τηλ 2410250708 .

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ