Πρόταση για συλλαλητήριο έκανε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας στην ευρεία σύσκεψη σωματείων-μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου στο Εργατικό κέντρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ζητήματα της υγείας. Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ Τ. Τσιαπλές ανέφερε τα παρακάτω.
Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, πολλές φορές έχει οργανώσει συσκέψεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα προβλήματα της υγείας, γιατί θεωρεί ότι έχουν γίνει εκρηκτικά και μόνιμα και απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις και όχι διαπιστώσεις, υποσχέσεις και μπαλώματα.
Σε αντίθεση με την προσπάθεια που έκανε ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο υγείας, να παρουσιάσει ότι βελτιώνεται η κατάσταση στη δημόσια υγεία, στην πραγματικότητα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας, συνεχίζει την αντιλαική πολιτική του τσακίσματος των εργατικών-λαικών εισοδημάτων, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, συνεχίζει και στον τομέα της δημόσιας υγείας-πρόνοιας, την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της, με βαριές τις συνέπειες στη ζωή των εργαζόμενων, των άνεργων, των συνταξιούχων, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ, αλλά και των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία.
Η δήθεν “ηθικοποίηση” του συστήματος Υγείας, είναι η αφορμή όχι για εξυγίανση, αλλά για μεγαλύτερες περικοπές των κρατικών δαπανών για την υγεία, που έχει οδηγήσει τους ασθενείς να πληρώνουν ακόμα πιο πολλά για φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, να πληρώνουν τόσο στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όσο και στις εμπορευματοποιημένες δημόσιες μονάδες Υγείας, στη συρρίκνωση ή κλείσιμο δημόσιων υποδομών υγείας, στη μείωση του μόνιμου προσωπικού, που η εκάστοτε κυβέρνηση τα θεωρεί νόμιμα.
Όταν οι δημόσιες μονάδες υγείας, για να έχουν όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, εξαρτώνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους (σε μηχανήματα, φάρμακα, αντιδραστήρια, ιατρικά εργαλεία, υγειονομικό υλικό, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο), το κυνήγι του κέρδους αποτελεί το θερμοκήπιο των φαινομένων διαφθοράς και όσων ακολουθούν.
Αυτό καμιά εξεταστική δεν μπορεί να το λύσει, όπως δεν το έλυσε και καμιά μέχρι τώρα νομοθεσία. Π.χ. η υπόθεση «NOVARTIS» ούτε η πρώτη είναι ούτε η τελευταία θα είναι. Είναι μια από τις περιπτώσεις, όσες κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια βέβαια, ως αποτέλεσμα του πολέμου των φαρμακοβιομηχανιών για τη διεκδίκηση μεγαλύτερης πίτας στην αγορά.
Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άλλα μέσα από τα δημόσια Νοσοκομεία, τα Κ.Υ, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, το ΕΚΑΒ, είναι μεγάλες, γεγονός που είναι σε βάρος της υγείας του λαού, ο οποίος είτε δεν έχει τις ανάλογες υπηρεσίες υγείας, είτε αναγκάζεται να πάει σε ιδιώτες, πληρώνοντας ακόμα περισσότερα για την υγεία.
Η κατάσταση στην ΠΦΥ είναι τραγική. Τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις. Αυτή η κατάσταση δεν βελτιώνεται με την δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα μονάδων χαμηλών προδιαγραφών, οι οποίες ούτε στελεχωμένες επαρκώς θα είναι με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ούτε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό θα διαθέτουν προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι το δίκτυο αυτό θα απευθύνεται μόλις στο 30% του πληθυσμού, ενώ ακόμα και αυτές οι λίγες προσλήψεις, θα είναι δίχρονες.
Για να καταλάβουμε τι σημαίνουν οι δήθεν μεγάλες αλλαγές στην πράξη, για το λαό, φτάνει να δούμε ότι για 10-12.000 πληθυσμό προβλέπετε κατ’ ελάχιστο 1 γιατρό (ή 1 Παθολόγο ή 1 γενικό γιατρό ή 1 Παιδίατρο), 1 νοσηλευτή ή 1 Επισκέπτη Υγείας, ή 1 Διοικητικό. Στην πράξη ελάχιστα πράγματα μπορούν να κάνουν, κυρίως θα συνταγογραφούν. Αυτό είναι ακρωτηριασμός της έννοιας της ΠΦΥ και όχι φιλολαϊκή αλλαγή.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτές οι ομάδες θα συμπληρώνουν τις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες της ΠΦΥ, δηλαδή τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία. Αυτό θα ίσχυε αν αυτές οι δημόσιες μονάδες ήταν στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμένες και με μηχανήματα και με εργαστήρια που να λειτουργούν βέβαια. Από αυτά όμως σχεδόν τίποτα δεν ισχύει.
Ούτε καμία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται. Το αντίθετο, αναφέρεται ως επιτυχία ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί από την προσωρινή χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι στρώνεται το έδαφος, αυτές οι μονάδες το επόμενο διάστημα, να περάσουν στην πλήρη ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και της επιβολής τοπικής φορολογίας προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Δεν είναι τυχαίο, ότι πρόσφατα η κυβέρνηση νομοθέτησε, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, χωριστά ή από κοινού, οι ενώσεις τους, οι επιχειρήσεις ΟΤΑ, να μπορούν να κάνουν συμβάσεις με τις ΥΠΕ, τα Νοσοκομεία, τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, τις μονάδες ΠΦΥ, που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια, προκειμένου να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους, τη μελέτη, την εκτέλεση των έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης των Δημόσιων Δομών Υγείας, τις προμήθειες (εκτός των φαρμάκων). Μεταφέρει δηλαδή, την ευθύνη της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη, λειτουργία, προμήθειες υγειονομικού υλικού και μηχανημάτων και υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Τοπική Διοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Επεκτείνει προηγούμενα μέτρα, όπως τη χρηματοδότηση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, την παροχή επιδομάτων ως «κίνητρα» για την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων σε γιατρούς κ.ά.
Ανοίγει παραπέρα το δρόμο της επιπλέον επιβάρυνσης του λαού μας, με δημοτικά τέλη και φορολογία προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα με το επιχείρημα ότι είναι σε όφελος της υγείας του λαού και με δεδομένη την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και της άσχημης οικονομικής κατάστασης των Δήμων και των Περιφερειών λόγω πάλι της υποχρηματοδότησής τους από το κράτος.
Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη άνεργων και ανασφάλιστων, που ανακοινώνεται κατ’ επανάληψη, είναι μια απάτη στην πράξη, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός δεν δίνει ούτε ευρώ, αντίθετα φορτώνεται η δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ και από πάνω αυτοί οι ασθενείς πληρώνουν κανονικά αυξημένες συμμετοχές για φάρμακα & εξετάσεις, όπως και οι ασφαλισμένοι. Ένα από τα μέτρα ως προς αυτό είναι και η αύξηση των εισφορών στις κύριες συντάξεις στο 6% και η επιβολή του ίδιου ποσοστού στις επικουρικές
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα φάρμακα που γίνονται ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα Οι ασθενείς, πληρώνουν ήδη πιο αυξημένες συμμετοχές. Επιπλέον, σήμερα, οι πετσοκομμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι ήδη καθορισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε νέο φάρμακο που θα εισάγεται στη λεγόμενη «θετική λίστα» (για να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ), θα πρέπει να αφαιρούνται φάρμακα ίσης αξίας από τα αποζημιούμενα, τα οποία θα τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς, για να μην αυξάνεται η κρατική δαπάνη.
Οι προσλήψεις ορισμένων γιατρών ή άλλου προσωπικού που ανακοινώνονται κατά καιρούς, αφορούν ένα μικρό μέρος, σε σχέση μ’ αυτές που εξαγγέλλονται και πολύ περισσότερο σε σχέση με τα κενά που υπάρχουν, αλλά και αυτά που θα δημιουργηθούν μέχρι τέλος του χρόνου με τις αποχωρήσεις συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους, που θα φέρουν πάλι στα ίδια επίπεδα τις ελλείψεις.
Οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στο εθνικό σύστημα υγείας είναι περίπου 30.000, ενώ παραμένουν κλειστά 220 κρεβάτια σε ΜΕΘ, κλειστά κρεβάτια σε χειρουργεία λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Τα τεράστια κενά, η κυβέρνηση επιχειρεί να τα «μπαλώσει» με τους 1.500 επικουρικούς, με ένταση της κινητικότητας των υγειονομικών από χώρο σε χώρο κι από περιοχή σε περιοχή «ξηλώνοντας» ουσιαστικά υπηρεσίες, αυξάνοντας την εντατικοποίηση αφήνοντας ένα νοσηλευτή ακόμη και μόνο του στη βάρδια με 30-40 ασθενείς ή έναν παρασκευαστή για 3-4 τμήματα, αλλά και «επιβάλλοντας» αλλότρια καθήκοντα.
Η εντατικοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών, έχει τσακίσει πνευματικά, ηθικά και σωματικά ένα μεγάλο τμήμα των υγειονομικών.
Δεν είναι λίγες οι έρευνες και οι επιστημονικές ανακοινώσεις που δείχνουν ότι ένα τμήμα ασθενών με χρόνιες παθήσεις δεν εφαρμόζει πλήρως ή και καθόλου τη θεραπευτική του αγωγή ή δεν πάνε στο γιατρό επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν. Η ίδια η Ε.Ε αναγνωρίζει επίσημα ότι 570.000 πεθαίνουν πρόωρα στα κράτη μέλη της λόγω ελλείψεων στην πρόληψη και την ΠΦΥ. Ο εργατόκοσμος πεθαίνει και όχι οι πλούσιοι.
Στο Γ.Ν.Λ, δεν λειτουργεί η ΩΡΛ, δεν έχει δερματολόγο, υπολειτουργούν και κινδυνεύουν να κλείσουν το πνευμονολογικό, το αιματολογικό, το ιατρείο πόνου, μεγάλες ελλείψεις έχουν (Παιδιατρική, Ορθοπεδική, Χειρουργική, Γυναικολογική, σε αναισθησιολόγους, δεν υπάρχει ψυχίατρος, κ.α).
Στο ΠΠΝΛ, δεν υπάρχει ΜΕΘ στην Παιδιατρική, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε γιατρούς σε μια σειρά κλινικές (π.χ Παιδιατρική, Αγγειοχειρουργική, Ορθοπεδική, Αναισθησιολογικό, στα μικροβιολογικά), καταργήθηκαν μια σειρά κλινικές του ΕΣΥ και συγχωνεύθηκαν με τις Πανεπιστημιακές (Νευροχειρουργική, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Νεογνών), ενώ λείπουν πολλοί νοσηλευτές-τριες.
Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων (π.χ. ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και έτσι αναβάλλονται θεραπείες, σπρώχνονται καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς σε νοσοκομεία Θεσ/νίκης, Αθήνας ή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, λείπουν καρδιογράφοι, ΧΟΛΝΤΕΡ στο ΓΝΛ, συχνά είναι χαλασμένα τα μηχανήματα τεστ κόπωσης, ο μαγνητικός του ΠΠΝΛ, κ.α). Συχνές είναι οι ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα.
Την ίδια ώρα όμως, η κυβέρνηση φροντίζει να πληρώνει τις δόσεις για ένα χρέος που δεν είναι του λαού, συνεχίζει να επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, πληρώνει 4 δις. ευρώ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση.
Και από την άλλη μεγαλώνει η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, αφού μπορεί να καταργήθηκε το 5ευρω στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά παραμένουν τα πολλαπλάσια χαράτσια στα απογευματινά ιατρεία, στα ιδιωτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα 10ευρα και 20ευρα στους γιατρούς που είναι στον ΕΟΠΥΥ, τα οποία πληρώνουμε όταν συμπληρώσουν 200 επισκέψεις το μήνα. Πληρώνουμε μεγάλη ή πλήρη συμμετοχή για εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα.
Και ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας συνεχώς υποβαθμίζονται και εμείς καλούμαστε να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις, νοσήλια, θεραπείες, κ.α, μ’ αυτή την πολιτική και την πολύμορφη στήριξη, γιγαντώνονται οι ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, γενικότερα η επιχειρηματική δράση στην υγεία-πρόνοια, από την οποία πλουτίζει μια χούφτα επιχειρηματιών, απομυζώντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, όπως στην ΑΡΩΓΗ και αλλού.
Οι αρνητικές εξελίξεις για τον λαό και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας, αποδεικνύουν ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα του λαού για δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα, οι πόροι και οι δυνατότητες, αλλά γιατί δεν θέλει να πληρώνει ούτε δεκάρα παραπάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για τις λαικές ανάγκες και παράλληλα μετατρέπει και αυτόν τον τομέα σε πεδίο δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους για την αποκόμιση νέων κερδών.
Φέρνουν πιο έντονα στο προσκήνιο την ανάγκη για την διεκδίκηση από τους εργαζόμενους ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα επιτρέπει την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού, ανάμεσά τους και την δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας σε όλους, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα.
Επομένως η ενημέρωση των εργαζομένων, η οργάνωση της πάλης τους και της κοινής δράσης με τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ και εμπόρους, για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και στην υγεία-πρόνοια, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία σήμερα.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή και αναμονή. Πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στις αντιλαϊκές πολιτικές διαρκείας. Να απορρίψουμε τα εκβιαστικά διλήμματα που προβάλλουν, για να συνεχίζουμε εμείς να πληρώνουμε τα βάρη της κρίσης ή της όποιας αναιμικής ανάκαμψης.
Οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες έχουν πληρώσει και πληρώνουν πολύ ακριβά την αντιλαϊκή πολιτική που συνειδητά εμπορευματοποιεί, ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας. Πληρώνουν: Φόρους, εισφορές στον κλάδο υγείας, επίσκεψη στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, συμμετοχή στα φάρμακα, αποκλειστικές νοσοκόμες, “φακελάκια”. Η μη κάλυψη των λαϊκών αναγκών από τον δημόσιο τομέα, που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, οδηγεί μεγάλο αριθμό ασθενών να χρυσοπληρώνουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας-Πρόνοιας που συνεχώς αυξάνει τα κέρδη του.
Τα οξυμμένα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε μπορεί να τα αντιμετωπίσει μεμονωμένα κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια, πολύ περισσότερο όταν ασθενήσει κάποιος.
Το ΕΚΝΛ, έχει διαμορφώσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο παλεύει εδώ και χρόνια, το οποίο μπορεί να εμπλουτισθεί όπου χρειάζεται και θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθεί στη δράση κάθε σωματείου, συλλόγου, μέσα από συλλογική συζήτηση.
- Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
- Να δοθούν τώρα όλα τα κονδύλια που χρωστάει το κράτος σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας – Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ και να εξασφαλισθεί η πλήρης κρατική χρηματοδότησή τους.
- Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο ΠΠΝΛ, ΓΝΛ, στο ΠΕΔΥ και στο ΕΚΑΒ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς προϋποθέσεις. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα.
- Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν.
- Η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση, να πάψουν να δίνονται σε εργολάβους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, πλήρους απασχόλησης από τα Νοσοκομεία γι’ αυτούς τους τομείς.
- Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝΛ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.
- Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό στις ΜΕΘ και των δυο νοσοκομείων (ΓΝΛ, ΠΠΠΝΛ), με την πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που σήμερα είναι κάτω από το 60% αυτού που χρειάζεται και η λειτουργεί όλων των κρεβατιών των ΜΕΘ που επίσης είναι στο 60%.
- Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κρεβάτια των χειρουργείων σε ΓΝΛ και ΠΠΝΛ, που σήμερα λειτουργούν σε ποσοστό 50%, χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, με την άμεση πρόσληψη όλου του μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού που λείπει και αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων.
- Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο ΓΝΛ με την προμήθεια νέου (εξοπλισμού στην Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΛ που είναι ελλιπής και πεπαλαιωμένος, των μηχανημάτων στην χημιοθεραπεία), να μην στέλνονται ασθενείς σε ιδιώτες.
- Αντίστοιχα αντικατάσταση και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού πρέπει να γίνει και στο ΠΠΝΛ, όπου υπάρχει πρόβλημα με τον μαγνητικό τομογράφο, ενώ χρειάζεται 1 ακόμα αξονικός και 1 ακτινολογικό για τα επείγοντα, να αγοραστεί σπινθηρογράφος.
- Να λειτουργήσουν στο ΓΝΛ, οι κλινικές (Νευροχειρουργική, Παθολογοανατομική και Κυτταρολογικό, ΩΡΛ, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, Νεογνών, Νευρολογική, Δερματολογική, Ιατρός εργασίας) και να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και στην Ουρολογική και Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που υπολειτουργούν.
- Να καλυφθούν στο ΠΠΝΛ οι ελλείψεις σε προσωπικό και χώρους στις κλινικές (Ογκολογική, Αιμοδοσίας, Θωροκοχειρουργική, Ψυχιατρική, Ρευματολογική Αιματολογική, Δερματολογική και Ενδοκρινολογική).
- Να μην υπάρχουν συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
- Να καταργηθεί άμεσα κάθε πληρωμή στα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.
- Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.
- Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.
- Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
- Καμία περικοπή σε φάρμακα και δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.
- Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στην δημόσια και ιδιωτική υγεία.
- Να δημιουργηθεί νέο δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης-Αποθεραπείας στη Λάρισα.
- Να καταργηθεί όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για την ψυχική υγεία. Να δημιουργηθεί νέα σύγχρονη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες.
- Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων.
- Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ, στα ΤΕΙ).
- Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων. Δημιουργία νέων και αναβάθμιση των υπαρχουσών δημοσίων μαιευτηρίων με επαρκή στελέχωση, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
- Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με επιστημονικά κριτήρια.
- Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν, Καθολική & Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο.
- Να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας. Να προσληφθούν άμεσα, γιατί δεν υπάρχουν (Οφθαλμίατρος, Οδοντίατρος, Πνευμονολόγος, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ρευματολόγος, Ακτινολόγος, Ψυχίατρος) και σε μια σειρά άλλες ειδικότητες, που υπάρχει 1 γιατρός π.χ (Ορθοπεδικός, Καρδιολόγος, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μια φορά τη βδομάδα). Να εξοπλιστούν με αξονικό και μαγνητικό τομογράφο τα ιατρεία του ΠΕΔΥ. Να εξασφαλισθεί η κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό και να γίνονται όλες οι εξετάσεις εκεί, χωρίς να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν σε ιδιώτες και να πληρώνουν γι’ αυτές.
- Ουσιαστικά μέτρα Υ&Α στους χώρους δουλειάς. Υπεράσπιση, επέκταση των ΒΑΕ με βάση τις νέες απαιτήσεις. Καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Εργατικός έλεγχος-αναβάθμιση της παρέμβασης των συνδικάτων στο σχεδιασμό και εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής-Ασφάλειας
Οι διεκδικήσεις μας απευθύνονται κυρίως στην κυβέρνηση, αλλά και στην Περιφέρεια, στους Δήμους, ως τμήματα του κρατικού μηχανισμού που υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική, προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν ζητάμε απ’ αυτούς τους φορείς να αναπτύξουν οι ίδιοι υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, αλλά να στηρίξουν τις διεκδικήσεις που ζητάμε να υλοποιήσει το κράτος με δική του ευθύνη και χρηματοδότηση.
Με βάση αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο, προτείνουμε να γίνει συζήτηση σε κάθε Δ.Σ σωματείου ή άλλου φορέα, να οργανωθεί η ενημέρωση των μελών και γενικότερα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των γυναικών, της νεολαίας και γενικά των λαικών οικογενειών, με Γ.Σ και συσκέψεις.
Να παρθούν πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης από κάθε σωματείο ή μαζικό φορέα των παραπάνω αιτημάτων και ότι πρόσθετα υπάρχει σε κάθε κλάδο ή χώρο, στην 5η ΥΠΕ, στις διοικήσεις των Νοσοκομείων, του ΠΕΔΥ.
Πρωτοστατούμε για να μπουν στο επίκεντρο της πάλης οι σύγχρονες ανάγκες του λαού στην πρόληψη, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αποκατάσταση κόντρα στους εκμεταλλευτές μας. Γιατί οι ταξικές επιλογές της κυβέρνησης και της Ε.Ε. ανατρέπονται μόνο με ταξικό αγώνα, σε ρήξη με τους καπιταλιστές και την εξουσία τους.
Πρωτοστατούμε να αναδειχθούν οι ελλείψεις και τα προβλήματα ανά υγειονομική μονάδα, τι σημαίνουν για το λαό της περιοχής μας, ποια είναι η αιτία τους, μέσα από ποιο δρόμο μπορούν να ξεπεραστούν.
Πρωτοστατούμε για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης, να μπουν στον αγώνα νέες δυνάμεις, νέα σωματεία, να ενταθεί η οργάνωση και η αντίσταση παντού.
Η δραστηριότητα μας αυτή σ’ αυτή τη φάση να έχει κορύφωση, ένα συλλαλητήριο στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.