Καμία απόλυση εργαζόμενου-καμία συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων

Μοιράσου το άρθρο!

Για την 24ωρη Απεργία 30 Οκτώβρη των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς που την Δευτέρα 30 Οκτώβρη Απεργούν απέναντι στο νέο κύμα απολύσεων , με νέα συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων(στην Λάρισα κλείνει το κατάστημα επί της Χατζημιχάλη- συνοικία Φιλιππούπολης).

Η εργοδοσία της Τράπεζας ετοιμάζεται ουσιαστικά  να πετάξει στον δρόμο ξανά εκατοντάδες εργαζόμενους μεθοδεύοντας εδώ και καιρό την «εθελούσια έξοδό» τους με μπαράζ εκβιασμών και τρομοκράτησης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ένα ακόμη απότοκο της συρρίκνωσης του τραπεζικού δικτύου στην χώρα μας από την εφαρμογή της ψηφιοποίησης προς όφελος των τραπεζικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό πως από 3700 συνολικά τραπεζικά  καταστήματα το 2010, σήμερα σε 1300 ενώ χάσανε την δουλειά τους 30000 τραπεζοϋπάλληλοι(μέχρι πρόσφατα).  

Αντί λοιπόν αυτή λοιπόν να αξιοποιεί αυτή την τεράστια τεχνολογική δυνατότητα για να εξασφαλίζει λιγότερες ώρες σταθερής δουλειάς για τους τραπεζοϋπάλληλους, αντί να μειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας, να αναδιανέμει το προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες συμβαίνει το αντίθετο και χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει την δουλειά του ενώ όσοι έχουν απομείνει έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας, εντατικοποίηση, ανασφάλεια. Επιβεβαιώνεται έτσι πως η λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση, την οποία υποστηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις, δεν οδηγεί σε κάποια βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας των εργαζομένων βελτίωση της συμπεριφοράς των τραπεζών αλλά κι απέναντι σε μικροκαταθέτες και δανειστές που βιώνουν αφάνταστη ταλαιπωρία για απλές τραπεζικές εργασίες . Γίνεται μόνο προς όφελος των τραπεζικών ομίλων και της κερδοφορίας τους.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως όσο η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη εφαρμόζεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος η ανθρώπινη ζωή δεν θα προστατεύεται αξιοποιώντας τα επιτεύγματά της όπως έδειξε το έγκλημα στα Τέμπη ή τελευταίες φονικές πλημμύρες στην Θεσσαλία(απουσία στοιχειωδών μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης κλπ), θα αξιοποιείται για την ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος της ζωής των εργαζομένων και λαού όπως και στον συγκεκριμένο κλάδο.

Από αυτού του είδους την ανάπτυξη καμία προσδοκία για βελτίωση της ζωή μας δεν μπορούμε να έχουμε.  Χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσουμε τον αγώνα μας απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική του κράτους , των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων.

Απαιτούμε μαζί με τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς:

  • Να μη γίνει καμία απόλυση με οποιαδήποτε μορφή, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να σταματήσουν οι εκβιασμοί προς τους εργαζόμενους.
  • Να μην κλείσει κανένα κατάστημα, αφού ήδη η μεγάλη μείωση των καταστημάτων όλα αυτά τα χρόνια έχει επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία στους κατοίκους σε πολλές περιοχές.

Η Διοίκηση