ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μοιράσου το άρθρο!

Με τη σημερινή μας διαμαρτυρία – κινητοποίηση καταγγέλλουμε τη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες.  Η κατάσταση και τα στοιχεία που υπάρχουν στον χώρο της Δημόσιας Υγείας είναι αμείλικτα και διαψεύδουν τα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία μαζί και με άλλους καλοθελητές προσπαθούν νυχθημερόν να μας πείσουν ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι πανέτοιμο για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα πανδημίας που είναι προ των πυλών.

Χαρακτηριστικά στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, έγιναν το προηγούμενο διάστημα μόλις 38 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με το καθεστώς των επικουρικών και 23 προσλήψεις επικουρικών γιατρών που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Σεπτέμβρη Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 109 κενά γιατρών, 104 κενά στην ιατρική υπηρεσία – πλην ιατρών, 55 στη διοικητική – οικονομική, 120 στη νοσηλευτική και 13 στην τεχνική. Σήμερα λειτουργούν 14 κλίνες ΜΕΘ από τις 18 και υπάρχουν 16 κλίνες αρνητικής πίεσης, οι οποίες στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου είχαν καλυφθεί από ασθενείς. Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αξιοποιούνται επιπλέον η Οφθαλμολογική Κλινική και η Δερματολογική Κλινική.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου έγιναν μόλις 31 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών, και 7 προσλήψεις επικουρικών γιατρών για 4 μήνες! Προσλήψεις μόνιμων γιατρών έχουν να γίνουν χρόνια, ενώ ισχύει ακόμη το πετσοκομμένο μνημονιακό οργανόγραμμα του 2012, το οποίο η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου χαρακτηρίζει «ξεπερασμένο», καθώς δεν αποτυπώνει τα πραγματικά κενά με βάση τις αυξημένες ανάγκες. Τμήματα όπως τα Παθολογικά, το Παιδοχειρουργικό, η Μονάδα Νεφρού, το Ορθοπαιδικό, το Μαιευτικό – Γυναικολογικό υπολειτουργούν.

Στα παραπάνω χρειάζεται να προστεθούν και οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Παρόμοια είναι η κατάσταση με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο αξονικός τομογράφος παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του, οι κλίβανοι αποστείρωσης αποτελούν «μουσειακά κομμάτια», αφού συμπλήρωσαν 25 χρόνια λειτουργίας (με προδιαγραφή για 15).

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα.

  • Μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.
  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
  • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.
  • Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι”.
  • Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις “τρέχουσες” και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.
  • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.
  • Να γίνει αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως εργαζόμενοι στον Τουρισμό, τουρίστες και υγειονομικό προσωπικό, σε βιομηχανικές μονάδες κ.ά. δημιουργώντας νέα δημόσια και δωρεάν εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV-2
  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας
  • Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
  • Αν για οποιονδήποτε λόγο, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς, με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση.
  • Απαιτούμε τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

 

Η Διοίκηση