Κορωνοϊό κι αν έχεις- δούλεψε γιατί αντέχεις!!!

Μοιράσου το άρθρο!

Για  την κατάπτυστη τροπολογία της κυβέρνησης για τις άδειες καραντίνας για τον κορωνοϊό

Εδώ και πολύ καιρό γνωρίζουμε τις πιέσεις που ασκούνται σε εργαζόμενους της πόλης μας να πάνε να εργαστούν ενώ νοσούν από Κορονοϊό. Οι φράσεις «κάτσε λίγες ώρες να ηρεμήσεις και σε περιμένουμε», «πάρε παυσίπονο και θα αντέξεις», «περαστικά να είναι, σε περιμένουμε το απόγευμα στην δουλειά»,  βρίσκει πλέον νομιμοποίηση στην υπουργική τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής.

Το μήνυμα προς τους εργαζόμενους είναι πλέον σαφές: «Θα δουλεύετε ακόμα κι αν είστε άρρωστοι». Αυτό είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο της κατάπτυστης τροπολογίας που ψηφίστηκε χτες από την κυβέρνηση, με το το άρθρο 3 της τροπολογίας να αναφέρει ότι «εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών»! Ποιος θα «αξιολογεί» άραγε το αν ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει εξ αποστάσεως, αν και ασθενής; Η εργοδοσία φυσικά, με κριτήριο πάντα το «καλό της επιχείρησης» και αξιοποιώντας τον εκβιασμό του μεροκάματου, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους, συνολικά για τις αναρρωτικές άδειες.

Πρόκειται για ρύθμιση που αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα στην αναρρωτική άδεια για τους εργαζόμενους που νοσούν και δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για το πώς θα αξιοποιηθεί στο μέλλον αυτή η ρύθμιση ώστε να γίνει κανόνας το «πάρε ένα Ντεπόν και συνέχισε να δουλεύεις» που λέει σήμερα η εργοδοσία στους ασθενείς.

Σαν να μην έφτανε το παραπάνω αίσχος, σύμφωνα με την τροπολογία, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν παιδιά που νοσούν και πρέπει να τα φροντίζουν στο σπίτι, θα τιμωρούνται, αφού κατά την «ειδική άδεια» 4 ημερών θα υποστούν περικοπή μισθού 50% (!), ενώ η 5η μέρα που θα αναγκαστούν να λείψουν, θα καλυφθεί από τους ίδιους με κάποια άλλη άδεια που δικαιούνται!

Εκτός από όλα τα παραπάνω, τα παιδιά δικαιούνται να αρρωστήσουν μέχρι 5 μέρες, αφού η χρονική περίοδος για την άδεια ειδικού σκοπού μειώνεται από τις 10 στις 5 ημέρες. Κι αυτό αποτελεί μια περίτρανη ομολογία για το χάος που επικρατεί στα σχολεία. Το υπουργείο Εργασίας φέρνει κατά παραγγελία της εργοδοσίας αυτήν την κατάπτυστη ρύθμιση, ώστε οι γονείς να αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους για μάθημα ανεξάρτητα από συμπτώματα και διαγνώσεις. Μάλιστα, η 4η μέρα της «ειδικής άδειας» θα πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ και όχι από τον εργοδότη, δηλαδή το κόστος θα μετακυλύετε στους εργαζόμενους μέσα από το ασφαλιστικό ταμείο. Στην περίπτωση μάλιστα των εργαζομένων στο Δημόσιο η ειδική άδεια των 5 ημερών δίνεται με την προϋπόθεση ότι οι δύο εργάσιμες μέρες θα θεωρούνται κανονική άδεια και άρα θα αφαιρούνται από αυτή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φτάνει την «ατομική ευθύνη» σε άλλο επίπεδο. Σήμερα με την «τιμωρία» αυτή που επιβάλλεται στους γονείς, ανοίγει ο δρόμος για τη γενικευμένη παραίτηση από την όποια ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση. Γιατί, ενώ η ακρίβεια σπάει κόκαλα εξανεμίζοντας το λαϊκό εισόδημα, το δίλημμα για τον γονιό είναι παραπάνω από εκβιαστικό, έχοντας να επιλέξει στο αν θα μείνει σπίτι χάνοντας τον μισό μισθό ή αν θα στείλει το παιδί στο σχολείο, ακόμα και με συμπτώματα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να διαπιστώσει ποιος είναι ο «εμπνευστής» των αρρωστημένων αυτών διατάξεων. Από την αρχή της πανδημίας πριν δύο χρόνια περίπου το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας και Πρωτοβάθμια Σωματεία απαιτούσαμε να δίνονται στοιχεία από τους χώρους εργασίας για το πόσοι εργαζόμενοι νοσούν. Φυσικά και δεν δόθηκε ποτέ κανένα στοιχείο, γιατί δεν υπήρχε καμία επιδημιολογική επιτήρηση αφού κύριο μέλημα και προτεραιότητα τους ήταν και είναι να μην σταματήσει για κανέναν λόγο η παραγωγική διαδικασία. Για αυτό τον λόγο και οι γιατροί εργασίας (όπου υπάρχουν) δεν παίζουν ουσιαστικό αλλά τυπικό ρόλο. Για αυτό τον λόγο έχουν αποψιλώσει όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ελέγχου (ΣΕΠΕ και πρώην ΚΕΠΕΚ)  για να μην πραγματοποιείται κανένας ουσιαστικός έλεγχος.  

Όλα τα παραπάνω καθορίζονται, ψηφίζονται και υλοποιούνται κατά παραγγελία της μεγαλοεργοδοσίας και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί για αυτούς που εξυπηρετούν αυτή την πολιτική με όλες τους τις κυβερνήσεις διαχρονικά είναι αδιανόητο και πάση θυσία δεν πρέπει να θιχτούν α «ιερά και τα όσια» της μεγαλοεργοδοσίας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ενώ δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ενώ δεν έχει επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς καμία αποζημίωση και όρους, η εργασία των νοσούντων από απόσταση αποτελεί πρόκληση καθώς βασική ανάγκη είναι η ανάρρωση ιδιαίτερα από έναν ιό που εξαιτίας του χάνονται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι, με τους νεκρούς στη χώρα μας να ξεπερνούν τους 22.000!!!

Η υπομονή έχει εξαντληθεί και η οργή ξεχειλίζει!

Εργαζόμενος που θα νοσεί και θα κληθεί να δουλέψει, να ενημερώνει άμεσα το Σωματείο του και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας!

Απαιτούμε :

  • Να μην τολμήσουν να εφαρμόσουν τις άθλιες κυβερνητικές τροπολογίες και να αποσυρθούν άμεσα!
  • Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να δουλεύει εφόσον νοσεί!
  • Να εξασφαλιστούν άδειες ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. 

Η Διοίκηση