Μεγάλη και μαχητική κινητοποίηση ενίσχυσης και στήριξης του αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα»

Μοιράσου το άρθρο!

Μέσα από μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση συμπαράστασης, που έγινε το απόγευμα της Τρίτης ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης έστειλε δυνατό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης για να βγει νικηφόρος ο αγώνας των απεργών της «Μαλαματίνα». Οι απεργοί κλιμακώνουν τη δράση τους με συνέχιση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων και με συμμετοχή στη μεγάλη διαδήλωση του ΠΑΜΕ και των εργατικών συνδικάτων, στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10/9 στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Την σημερινή συγκέντρωση οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα». Εργάτες και υπάλληλοι από μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς, φοιτητές, ένωσαν τη φωνή τους με τους απεργούς και τις οικογένειές τους, στο δρόμο μπροστά από τα γραφεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Με τα πανό τους όλοι αποτύπωναν την απόφαση για «Νίκη στον αγώνα των απεργών της “Μαλαματίνα”» και με τα συνθήματά τους, διεμήνυσαν πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και πως «η τρομοκρατία δεν περάσει», θα σπάσει πάνω στον αποφασιστικό αγώνα της εργατιάς που παλεύει ενωμένη και υπερασπίζεται τα δικαιώματά της.

Από το μπαλκόνι των γραφείων της ΠΟΕΕΠ, ο πρόεδρος της και πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Μαλαματίνα», Γιάννης Φραγγίδης, ευχαρίστησε για το κύμα συμπαράστασης, για την πολύμορφη αλληλεγγύη που εκφράζεται από εκατοντάδες σωματεία και άλλους φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος και συνεχίζει να ξεδιπλώνεται όλο το διάστημα που διαρκεί ο αγώνας τους.

Αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία και στις διεκδικήσεις τους και κυρίως στην απόφαση των απεργών να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη. «Εδώ και ενάμιση μήνα είμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων μας και την υπογραφή ΣΣΕ.

Η εργοδοσία, αξιοποιώντας το νόμο Χατζηδάκη, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στα δικαιώματά μας, με κυβερνητικές πλάτες. Άρχισε τις απολύσεις και την ίδια ώρα έκανε προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις, προσπάθησε να επιβάλει ατομικές συμβάσεις. Θέλει να εφαρμόσει ελαστικά ωράρια και μαύρη εργασία. Οι 15 εργαζόμενοι που απολύθηκαν ήταν μέλη του Σωματείου. Με εφαλτήριο το νόμο Χατζηδάκη προσπαθούν να διαλύσουν το Συνδικάτο», είπε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη δύναμη της αλληλεγγύης και στην περιφρούρηση της απεργιακής μάχης, λέγοντας: «Δεν μπορούσαν να σπάσουν την αλυσίδα αλληλεγγύης που δημιουργούνταν κάθε πρωί, εκεί έξω από το εργοστάσιο, στο πλαίσιο της περιφρούρησης του αγώνα μας και έφεραν τα ΜΑΤ και μας χτύπησαν, έριξαν χημικά. Ούτε τα ΜΑΤ μας τρόμαξαν. Σήμερα είμαστε ακόμα πιο πολλοί.

Συνεχίζουμε γιατί ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Και δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά όλη την εργατική τάξη και κυρίως τη νεολαία. Όσο μας ρίχνουν τόσο θα σηκωνόμαστε και θα αποκτάμε περισσότερη δύναμη να αντιμετωπίσουμε και τους νόμους τους και την καταστολή».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία έφτασε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους. Μέσα από το ψήφισμα καταγγέλλουν την εργοδοτική επίθεση και καλούν την πολιτεία να βάλει φραγμό στην παράνομη δράση της εργοδοσίας αλλά και στην αστυνομοκρατία που έχει επιβληθεί. Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στην οδό Αγίου Δημητρίου στο ύψος του ΕΚΘ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Νωρίτερα στην Αθήνα έγινε  παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας από συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες κατήγγειλαν την επίθεση που έχουν εξαπολύσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση στους απεργούς στην επιχείρηση «Μαλαματίνα» και στηρίζοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και για υπογραφή ΣΣΕ.