ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ-ΦΩΝΑΞΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Μοιράσου το άρθρο!

Μαζική ήταν η συμμετοχή των Λαρισαίων, μικρών και μεγάλων, φοιτητών, εργαζόμενων και συνταξιούχων, στη πανελλαδική γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε από το πρωί  στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης.Οι δρόμοι της Λάρισας πλημμύρισαν με την πορεία και την απεργιακή συγκέντρωση, όπου αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της συμπόρευσης και κοινής δράσης εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών απέναντι στον κοινό αντίπαλο που τσακίζει τις ζωές τους. 

Μήνυμα αγώνα, μάχης και διεκδίκησης αυξήσεων στους μισθούς, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μέτρων προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, έστειλαν χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, αγρότες, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι που κατέβηκαν συγκροτημένα με τα πανό των σωματείων και των μαζικών φορέων τους, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της Λάρισας στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας όπου αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της συμπόρευσης και κοινής δράσης εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών απέναντι στον κοινό αντίπαλο που τσακίζει τις ζωές.

Τα σημάδια ότι θα «βουλιάξει» η πλατεία και ότι η συγκέντρωση θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων φάνηκαν από το πρωί, από τις απεργιακές φρουρές και τις εξορμήσεις που οργανώθηκαν σε δεκάδες εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, χώρους του δήμου και σχολεία.

Η δράση και οι πρωτοβουλίες των σωματείων και των μαζικών φορέων όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν την αντανάκλασή τους στην καθολική συμμετοχή στην απεργία, εργαζομένων από το εργοτάξιο της «Αρμός», της  «Alfa wood», της  «Ιντρακάτ», τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και άλλους κλάδους, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και απήργησαν, κατέβηκαν μαζικά και οργανωμένα στην απεργιακή συγκέντρωση, μετατρέποντάς την σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα.

Το δικό τους «παρών» έδωσαν οι εποχικοί εργαζόμενοι της ΕΛΒΑΚ που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ. Σημαντική συμμετοχή είχαν και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, με πολλούς από αυτούς να κατεβάζουν ρολά στις επιχειρήσεις τους, κόντρα στην υπονομευτική δράση της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία  έγιναν χαιρετισμοί από τον Θανάση Νασιάρα, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Επιτροπής Εργαζομένων στο εργοτάξιο «Αρμός», τον Γιάννη Ευσταθιάδη, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην «efood», τον Μιχάλη Τζιατζιά, πρόεδρο του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Λάρισας.

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, με στόχο να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις του λαού για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«H απάντηση σε αυτήν τη βαρβαρότητα δεν μπορεί να περιμένει κι άλλο. Ήδη η πιο παραγωγική γενιά των εργαζομένων δεν έχει δει τίποτα άλλο στη ζωή της πέρα από απανωτές κρίσεις, έχει συσσωρεύσει τεράστια πείρα από το τι σημαίνει η αναμονή και η αναζήτηση “σωτήρα”, έχει δοκιμάσει “κυβερνητικές” λύσεις, αλλά και τις λογικές «να διώξουμε τον έναν “χαλίφη» για να έρθει ο επόμενος».

Γιατί η ίδια η πρόσφατη πείρα δείχνει πως ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι, από ανάκληση απολύσεων μέχρι αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή ΣΣΕ, ήρθε μέσα από τη σύγκρουση με την εργοδοσία και όχι με τη “συγκατάβαση”.

Γιατί σήμερα, εδώ και τώρα, πρέπει να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα της επιβίωσης, γιατί από μήνα σε μήνα και από βδομάδα σε βδομάδα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασφυκτική.

Γιατί η όποια θετική αλλαγή για τον λαό θα έρθει μέσα από την αλληλεγγύη, την οργάνωση, τη διεκδίκηση, τον αγώνα στον δρόμο της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Αυτόν τον δρόμο δείχνουν οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους στη χώρα μας σε όλη την Ευρώπη, σε κάποιες χώρες για πρώτη φορά μεταπολεμικά και μάλιστα με τέτοια αντοχή και τέτοιες διεκδικήσεις. Γιατί οι εικόνες με τους Γάλλους εργάτες να απεργούν, τους Γερμανούς λιμενεργάτες να παραλύουν μεγάλα λιμάνια, τους Βρετανούς να είναι στους δρόμους δείχνουν ότι το μόνο που “δεν ξόφλησε” είναι οι εργατικοί αγώνες.

Τη δύναμή μας τη δείχνει ο φόβος τους. Αυτό φανερώνει η φάμπρικα των διώξεων τους τελευταίους μήνες απέναντι σε συνδικαλιστές μεταξύ άλλων και στελεχών του ΕΚΝΛ που μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της πάλης, αλλά και τη συνεχή ποινικοποίηση των αγώνων, των απεργιών, όπως ξανά χτες στις συγκοινωνίες στην Αθήνα. Τα μούτρα τους θα σπάσουν όμως, οι νόμοι και τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά όπως συμβαίνει ήδη με τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη.

Ήρθε η ώρα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας. Σπάμε τον φόβο και βγαίνουμε μπροστά – κλιμακώνουμε τη δράση μας. Κανένας μόνος του στη λαίλαπα που μας ετοιμάζουν, φέτος το χειμώνα κανένας παγωμένος, κανένας πεινασμένος, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, βάζουμε μπροστά της ανάγκες του λαού μας απέναντι στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις του».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, στην οποία προπορεύονταν διανομείς της «efood» με κόρνες και συνθήματα, ενώ ακολουθούσαν τα μπλοκ των υπόλοιπων Συνδικάτων, μαθητές, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι που φώναζαν συνθήματα όπως «Δεν θα ξεπαγιάσουμε όλο το χειμώνα, καμιά αναμονή, όλοι στον αγώνα» και «Τέρμα πια η κοροϊδία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».