Μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα για τα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία

Μοιράσου το άρθρο!

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας διοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας για την μετατροπή της πόλης μας σε πολεμικό ορμητήριο. Η πορεία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και θα ξεκινήσει από το Πάρκινγκ Αλκαζάρ στις 6.30 το απόγευμα.

”Θυμίζουμε ότι το αεροδρόμιο της 110 Π.Μ. λειτουργεί πλέον και ως Νατοϊκή Βάση – μετά την υπογραφή της κατάπτυστης Αμυντικής Συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας -, έχει ενταχθεί δυναμικά στον σχεδιασμό των Αμερικανών, καθώς έχει ιδιαίτερη αξία για τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τους σχεδιασμούς τους ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και στην προσπάθεια της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της περιοχής των Βαλκανίων, της διείσδυσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία και δυο χρόνια μετά εξακολουθεί να στέλνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Η Ρωσία στο μεταξύ έχει χαρακτηρίσει ως «νόμιμο στόχο τις υποδομές των χωρών του ΝΑΤΟ, λιμάνια και αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και την εξόρμηση εναέριων μέσων, καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού της Συμμαχίας που στάλθηκε στην Ουκρανία».

Θυμίζουμε ότι στην άλλη πλευρά της πόλης, στο πλαίσιο του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, λειτουργεί το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ EU – OHQ).

Αυτό το Στρατηγείο αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει την ευθύνη της μεγαλύτερης ευρωενωσιακής στρατιωτικής επιχείρησης που σχεδιάστηκε ποτέ, με Έλληνα διοικητή τον αρχιπλοίαρχο Βασ. Γρυπάρη που έχει ήδη αφιχθεί στο Στρατηγείο και μαζί του δεκάδες αξιωματικοί διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιχείρηση αυτή ονομάζεται «Ασπίδες». Πρόσχημα για την ανάπτυξη της άσκησης μπαίνει «να διασφαλίσει τη ναυτική παρουσία της Ένωσης στο θέατρο επιχειρήσεων με στόχο την ελευθερία ναυσιπλοϊας για σκάφη , σε στενή συνεργασία με ομοϊδεάτες παρόχους ασφάλειας στη θάλασσα». Στην πραγματικότητα η επιχείρηση γίνεται αποκλειστικά για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης σε μια ζώνη όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους ΧΟΥΘΙ της Υεμένης και άλλες δυνάμεις. Περιλαμβάνονται επίσης τα Στενά του Baab al Mandab και τα στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον κόλπο του Άντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον κόλπο του Ομάν και στον Περσικό Κόλπο. Με δυο λόγια η επιχείρηση φτάνει ως

το Ιράν. Από τη Λάρισα θα συντονίζεται η δύναμη που θα αναπτυχθεί στο πεδίο. Σε αυτό το φόντο η φρεγάτα «Ύδρα» είναι σε αναμονή για να αποπλεύσει, ενώ αργότερα θα αντικατασταθεί από τη φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί».

Αλήθεια, ποια Ελληνικά συμφέροντα υπηρετούν αυτές οι επιχειρήσεις 3.500 μίλια μακριά; Τι δουλειά έχουν οι Έλληνες αξιωματικοί και οι φαντάροι στην άλλη άκρη της γης όπου μαίνονται οι συγκρούσεις;

Η επικίνδυνη εμπλοκή της Λάρισας και ουσιαστικά όλης της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν γίνεται για το συμφέρον ή την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Απεναντίας αναβαθμίζονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για ακόμη περισσότερα κέρδη, ενώ την ίδια ώρα ο λαός μας ματώνει από τα μνημόνια, την ακρίβεια, την ανεργία, τους φόρους.

Απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας και τους καλούμε να αντιταχθούν στη μετατροπή της 110 Π.Μ. σε αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση και στη χρήση του Στρατηγείου Λάρισας στις επιχειρήσεις της ΕΕ-ΝΑΤΟ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Όλοι την Τετάρτη στην μηχανοκίνητη πορεία για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να σταματήσει τώρα η ελληνική εμπλοκή!

· Να παρθεί πίσω η επικίνδυνη απόφαση για την ανάληψη της διοίκησης της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.

· Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας.

· Να μη σταλεί φρεγάτα και προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα και σε κάθε άλλη αποστολή εκτός συνόρων.” αναφέρει σχετική ανακοίνωση.