Οι διακοπές καθολικό δικαίωμα του λαού, όχι «προνόμιο» για λίγους

Μοιράσου το άρθρο!

Οι διακοπές, η ξεκούραση και η ανάπαυση είναι δικαίωμα μας!!!

Για το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη και το δικαίωμα στις διακοπές για τον εργαζόμενο είναι αδιαπραγμάτευτο. Η ανάπαυση και αναψυχή του εργαζόμενου έχει άμεση σχέση και συμβάλει στην αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, σωματικής και ψυχικής. Η ανάγκη αυτή του εργαζόμενου μπορεί να συμβάλει στη γνωριμία με άλλους λαούς και πολιτισμούς, στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στη μόρφωση και γνωριμία της κληρονομιάς της χώρας, πόσο μάλλον και στην ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού.

Για αυτό τον λόγο και στα πλαίσια δράσης αλληλεγγύης που αναπτύσσει σταθερά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, θα πραγματοποιήσει συμβολικές αλλά σημαντικές πρωτοβουλίες. Την Παρασκευή 19 Ιούλη συναυλία – γλέντι στο πάρκο του Χατζηχαλάρ και το Σάββατο 20 Ιούλη μονοήμερη εκδρομή στα Πλατάνια στην περιοχή της Βελίκας. 

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στο 2410250708 καθώς και στις Διοικήσεις των Σωματείων.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις αποσκοπούν στο να προσφέρουν λίγες ανάσες δροσιάς, ως ελάχιστη συμβολή στην ικανοποίηση της ανάγκης χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους για ξεκούραση, αναψυχή, για διακοπές. Συγχρόνως πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή που μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού η λαϊκή οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με νέες στερήσεις. Πλέον, ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές, η αναψυχή και μερικές ανάσες δροσιάς κοστίζουν στους εργαζόμενους ολόκληρους μισθούς.

Πώς γίνεται όμως ο τουρισμός να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και σχεδόν ένας στους δύο κατοίκους της χώρας να μην έχει τη δυνατότητα να πάει διακοπές; Πώς γίνεται να καταγράφεται ρεκόρ εισπράξεων, αλλά και αφίξεων τουριστών το 2023, και όμως ακόμα και οι ολιγοήμερες αποδράσεις να είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων;

Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στο φόντο της τεράστιας ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τις λαϊκές οικογένειες. Οι έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι 1 στους 2 Έλληνες δεν θα πάει διακοπές, ενώ και ένα μεγάλο τµήµα όσων πάνε διακοπές θα πάνε λιγότερες ημέρες. Είναι ελάχιστες οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες που μπορούν να κάνουν πολυήμερες διακοπές σε ποιοτικά καταλύματα, που έχουν πρόσβαση σε υποδομές πολιτισμού, σε μουσεία, σε προορισμούς φυσικού κάλλους, ψυχαγωγίας, αλλά και σε ελεύθερες παραλίες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ διατυμπανίζει τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού, τον τουρισμό για όλους και τα διάφορα pass, προσπαθώντας να αποκρύψει την αλήθεια, που είναι μία, την γνωρίζουμε όλοι μας και είναι πικρή. Ότι η εργατική λαϊκή οικογένεια πρέπει να δαπανήσει περισσότερο από έναν μέσο μισθό για να ξεκουραστεί κάποιες μέρες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και φυσικά τα ελληνικά νησιά είναι απλησίαστα αφού τα ναύλα έχουν φτάσει στα ύψη.

Για να πάει μία τετραμελής οικογένεια στη Σκιάθο και την Σκόπελο που βρίσκονται δίπλα μας το κόστος για τα ακτοπλοϊκά αγγίζει τα 446 και τα 514 ευρώ αντίστοιχα.  Για την Πάρο αγγίζει τα 632 ευρώ, ενώ για τη μακρινή Ρόδο (ένα ταξίδι 18 ωρών, οπότε θα χρειαστεί καμπίνα) το κόστος του ταξιδιού εκτινάσσεται στα 1.014 ευρώ. Και σε όλα αυτά χρειάζεται να υπολογίσουμε τα έξοδα μετακίνησης με το αμάξι μέχρι να φτάσουμε στο αντίστοιχο λιμάνι.

Δεν μπορεί στην Ελλάδα του 2024 οι εργαζόμενοι να συμβιβάζονται µε αυτή την κατάσταση. Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ώστε οι εργαζόμενοι καθολικά να απολαμβάνουν φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Η ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών του λαού δεν µπορεί να συμβαδίσει µε την καπιταλιστική οικονοµία που «ζει και αναπνέει» για τα κέρδη των λίγων.

Για αυτό σήμερα είναι μεγαλύτερη ανάγκη να ενισχυθούν ακόµα περισσότερο οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, των σωματείων, των φορέων του λαϊκού κινήµατος για:

  • Γενίκευση του κοινωνικού τουρισμού με εξασφάλιση φτηνών καλοκαιρινών διακοπών και ολιγοήμερων διακοπών στη διάρκεια του χρόνου ,τη διεύρυνσή του για όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους. 30 ημέρες άδεια σε όλους τους εργαζόμενους και επίδομα άδειας 1 μισθό.
  • Να δημιουργηθούν δωρεάν οργανωμένοι χώροι αναψυχής για όλους τους νέους, δημόσιοι, δωρεάν χώροι αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό, υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό για ΑΜΕΑ.
  • Να δημιουργηθούν δημόσιες και δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι.
  • Κατάργηση της συμμετοχής των συνταξιούχων για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού για τις εκδρομές και τη λουτροθεραπεία.
  • Μείωση κατά 50% της τιµής των εισιτηρίων και των ναύλων, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόµια στους εφοπλιστές.
  • Δωρεάν µετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές, στρατευµένους, ΑµεΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωµένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.
  • Κατάργηση των φόρων στα καύσιµα, της ρήτρας αναπροσαρµογής και των «πράσινων» χαρατσιών στο ηλεκτρικό ρεύµα. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Επαναφορά του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατά 50%.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
  • Να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, σε όλους τους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας.

To πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:

  • Παρασκευή 19/7 στο Πάρκο των Χρωμάτων στο Χατζηχαλάρ (Καρδίτσης & Σαρίμβεη)

Η συμμετοχή είναι δωρεάν

8:30 μμ έναρξη

— Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά από την θεατρική ομάδα “Γιάννης Νεγρεπόντης” του ΕΚΛ

— Χαιρετσμοί

— Συναυλία από συναδέλφους μουσικούς του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Συμμετέχουν μέχρι στιγμής : Δημήτρης Φωτίου, Γιάννης Κατσανούλης, Στέλιος Παπαδόντας, Νίκος Αλεξόπουλος, Φώτης Παπανικλάου, Ηλίας Νικολαϊδης, Γιώργος Γάλλος

  • Σάββατο 20/7 Εκδρομή στα Πλατάνια Βελίκας

Η συμμετοχή στην εκδρομή είναι 4 ευρώ προσφορά στα σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Ενώ οι συμμετοχή για τους πλημμυροπαθείς θα είναι δωρεάν σε συννενόηση με τις επιτροπές αγώνα πλημμυροπαθών.

Αναχώρηση 10:00 πμ από την οδό Τάκη Τσιόγκα (ΤΕΕ)

— 11:00 πμ Μπάνιο στην Βελίκα και αθλητικές δραστηριότητες

— 2:00 μμ Στον χώρο Πλατάνια Βελίκας Ρεμπέτικο γλέντι “Στα σκέτα…” με τους Δημήτρη Κεχαγιά και Δημήτρη Χαρταλάμη

— Παράλληλα παιδικές δραστηριότητες από ομάδα παιδαγωγών

Αναχώρηση 6:00 μμ για Λάρισα

  • Και τις δύο μέρες θα υπάρχει τροφοδοσία με φαγητό, νερά, αναψυκτικά, μπύρες
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν ως την Πέμπτη 18 Ιουλίου για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής με την Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
  • Απευθύνουμε κάλεσμα σε συνναδέλφους εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, καλλιτέχνες, νέες και νέους να συνεισφέρουν και να συμβάλουν με όποιο τρόπο μπορούν σε αυτήν την σημαντική δράση αλληλεγγυής.

Επικοινωνία

Έδρα Εργατικού Κέντρου Λάρισας: Εργατικής Πρωτομαγιάς 6

Τηλέφωνα (Καθημερινές 08:00 – 14:00 & 19:00 – 21:00): 2410-250708 & 2410- 250700 

e-mail: erg.ken.lar@gmail.com & ergkelar@otenet.gr

Facebook: web.facebook.com/ergatikokentro.larisas & web.facebook.com/ekl.gr