“Οι νεκροί μας – τα κέρδη τους, βαδίζουμε το δρόμο της ανατροπής” Σύσκεψη σωματείων

Μοιράσου το άρθρο!

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΚΝΛ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Τρίτη 13 Απρίλη 2021

1η Μάη 2021_Μαζική Αποφασιστική Απεργιακή απάντηση στο νέο αντεργατικό έκτρωμα της  κυβέρνησης

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι

Ήμαστε λίγο καιρό πριν την φετινή Πρωτομαγιά. Μια Πρωτομαγιά εντελώς διαφορετική καθώς το περιεχόμενό της είναι σ με την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης  Είναι ανάγκη σήμερα να συζητήσουμε το πώς θα οργανώσουμε την πάλη μας  απέναντι στις νέες προκλήσεις που δεχόμαστε.

Δεν έχουμε μία ακόμη Πρωτομαγιά. Που έτσι κι αλλιώς έχει πάντα το ξεχωριστό επίκαιρο μήνυμά της , δεμένο με αυτό που σε κάθε φάση ζούμε. Η περσινή ξεχώρισε για την αποφασιστική στάση των ταξικών συνδικάτων απέναντι στο σιωπητήριο στις διεκδικήσεις μας που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση. Υψώσαμε φωνή πίσω από τις μάσκες, δεν αναβάλαμε τις διεκδικήσεις μας! Ξεσκεπάσαμε το παραμύθι της ατομικής ευθύνης!

Φέτος πρέπει να ξεχωρίσει ως μια πρώτη μαζική καταδίκη απέναντι σε αυτά που μας ετοιμάζουν αλλά κι αυτά που ζούμε ήδη εδώ κι ένα χρόνο.Έχουμε μπροστά μας τις περίφημες «ανατροπές του αιώνα» που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση  με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Αυτές οι νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να ονομαστούν αλλιώς : 100 και πλέον χρόνια από την θεσμοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα έρχεται η πλήρη αποκαθήλωση του με την  εφαρμογή της 10ωρης  εργασίας, την σχεδόν πλήρη απελευθέρωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Θέλουν να τελειώνουν και με το τελευταίο ίχνος προστασίας του εργαζόμενου από την στυγνή εκμετάλλευση. Θέλουν να νομιμοποιήσουν αυτό που σήμερα συμβαίνει ήδη πράξη με την χιλιάδες ώρες  απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Για τον ίδιο λόγο έχουν βάλει άλλωστε εδώ και καιρό στο στόχαστρο και την Κυριακάτικη Αργία. Αυτό είναι η πρακτική εφαρμογή της «ευλεξίας» που ζητούν οι καπιταλιστές για να μπορούν να διαμορφώνουν τους τους μισθούς , τις εργασιακές σχέσεις κατά το δοκούν , όπως του βολεύει. Για να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια των κερδών τους. Φορτώνοντας στους εργαζόμενους τα βάρη από τυχόν απώλειες εάν η κατάσταση δεν πάει καλά.

Για τον ίδιο στόχο θέλουν να θερμοθετήσουν και νέες μορφές εκμετάλλευσης όπως η τηλεργασία που με αφορμή την πανδημία πολλαπλασιάστηκε ραγδαία η εφαρμογή της σε κλάδους όπως  ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες , το δημόσιο οι υπηρεσίες συνολικότερα.  Μάλιστα προχωρούν ένα ακόμη βήμα παραπέρα καθώς θα δίνεται λέει και η δυνατότητα συνδυασμένης εργασίας , ένα μέρος στον χώρο δουλειάς, ένα μέρος στο σπίτι.  Έτσι λέει θα μπορεί να είναι ποιο πολλές ώρες στο σπίτι , δίπλα , στην οικογένειά του.  Μιλούν ακόμη και για «ψηφιακούς νομάδες» δηλαδή την δυνατότητα λέει να δουλεύει ένας εργαζόμενος να δουλεύει απομακρυσμένα δουλεύοντας από ένα «εξωτικό» μέρος της αρεσκείας τους, διαμένοντας σε άλλη χώρα.  Όταν δεν μπορούν οι περισσότεροι να πάνε ούτε μια εβδομάδα διακοπές με τους μισθούς που παίρνουν. Όλη αυτή η «επιστημονική φαντασία», τα διάφορα «αφηγήματα», όλα  αυτό το ρετουσάρισμα είναι για να κρύψουν ότι θα εξανεμιστεί και ο όποιος προσωπικός χρόνος υπάρχει. Ότι οι καπιταλιστές θα κατασπαράξουν όλο το φάσμα της ζωής του εργαζόμενου χωρίς καμία δυνατότητα ατομικού και οικογενειακού προγραμματισμού.

Με την ίδια «φαντασία» μας λένε πως όλα αυτά θα καθορίζονται με «ελεύθερες ατομικές διαπραγματεύσεις» του κάθε εργαζόμενου με τον εργοδότη. Αυτή την «ελευθερία» δηλαδή που γεύεται ο εργάτης καθημερινά στον χώρο δουλειάς. Με αυτή θα διαμορφώνει  την δόση της εκμετάλλευσης. Θα έχουμε ένα τοπίο όμοιο με αυτό των μεσαιωνικών χρόνων. Δουλειά ήλιο με ήλιο. Το μόνο που θα ξέρει κανείς είναι πότε αρχίζει η δουλειά του χωρίς να τελειώνει ουσιαστικά. Μας κοροϊδεύουν στην ψύχρα κυριολεκτικά πως η παραπάνω δουλειά θα δίνεται λέει σε ρεπό, όταν ήδη υπάρχουν ατελείωτα ρεπό που δεν δίνονται γιατί και πάλι έχει δουλειά η επιχείρηση, γιατί την εντατικοποίηση και την υποστελέχωση ως δεδομένο δεν περισσεύει άνθρωπος.. Το ποιο σοβαρό όμως είναι πως καταργείται η ιδιότητα του μισθού ως αντάλλαγμα για παροχή εργασίας.

Ταυτόχρονα την ίδια στιγμή που θέλουν να θεσμοθετήσουν την ατομική διαπραγμάτευση για το σύνολο των εργασιακών σχέσεων επιχειρούν ακόμη ένα χτύπημα στην δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης. Για αυτό με το νέο αντεργατικό έκτρωμα κράτος κι εργοδότες θέλουν να παρέμβουν στην ίδια την λειτουργία των σωματείων. Προφανώς δεν  του ένοιαξε η «προκοπή» του εργατικού κινήματος ούτε ο «εκδημοκρατισμό» όταν οι ίδιοι κυβερνούν με πλειοψηφίες του 35%.

Με το ηλεκτρονικό μητρώο, δηλαδή το πλήρες φακέλωμα, την ηλεκτρονική ψηφοφορία τα οποία τα μπαίνουν κι ως προϋπόθεση ένα Σωματείο να μπορεί μάλιστα να υπογράφει ΣΣΕ καταλαβαίνουμε πως θέλουν να το δέσουν χειροπόδαρα. Να το απενεργοποιήσουν , να το έχουν ένα κίνημα απόλυτα ελεγμένο από τους καπιταλιστές. Σύμφωνα με τα «διεθνή πρότυπα» που μεσουρανούν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να φτιάξουν συνδικάτα που θα αποτελούν οργανικό κομμάτι του κράτους και της εργοδοσίας.  Θέλουν «πιστοποιημένους» συνδικαλιστές με “ISO” κοινωνικού εταιρισμού από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Σαν εκείνους μιας ομοσπονδίας στον κλάδο το Μετάλλου στην Δανία όπου όταν οι εργαζόμενοι τους ξεπέρασαν διεκδικώντας την υπογραφή νέας ΣΣΕ κι απέργησαν εκείνοι πρωτοστάτησαν κόβοντας πρόστιμο για κάθε ημέρα απεργίας στους εργαζόμενους για πληρωθούν τα διαφυγόντα κέρδη του εργοδότη.

Αυτό είναι το όνειρο και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που αφού πραγματοποίησε Συνέδριο  με την συνδρομή των ΜΑΤ και του κράτους , θέλει να βρεί τρόπο να αποστειρώσει το εργατικό κίνημα από τα ταξικά συνδικάτα και συνδικαλιστές.

Θέλουν να βάλουν την συνδικαλιστική δράση στο γύψο γι΄αυτό βάζουν νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα, επιπλέον από εκείνα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ καθιερώνοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία με πλατφόρμα μάλιστα μέσω εργοδότη, προβλέποντας προσωπικό ασφαλείας σε κρίσιμες επιχειρήσεις και χώρους στο 40 % του προσωπικού –κανονικός απεργοσπαστικός μηχανισμός δηλαδή. Σέρνοντας στα δικαστήρια, απειλώντας ,ε εξοντωτικές αποζημιώσεις σε βάρος συνδικάτων, συνδικαλιστών για την παραμικρή απόκλιση από αυτό το κατάπτυστο νομοθετικό πλαίσιο που θεωρεί ποινικά κολάσιμη ακόμη και την απεργιακή φρουρά.

Αυτά έρχονται, την ίδια στιγμή που εντείνουν την καταστολή , την αστυνομική βία απέναντι ακόμη και σε 13χρονους μαθητές όπως είδαμε στην πόλη μας. Όλα αυτά δεν είναι «εμμονές» μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος και ειδικά τώρα που η λαϊκή δυσαρέσκεια δυναμώνει εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας σε βάρος των λαϊκών αναγκών, της οικονομικής κρίσης και της ανασφάλειας. Η ένταση της καταστολής άλλωστε είναι απαραίτητο συμπλήρωμα των προσπαθειών χειραγώγησης από την κυβέρνηση, το κράτος, τα αστικά επιτελεία. Όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε εν μέσω πανδημίας είναι πρόβες για αυτά που έρχονται.

Δοκιμάζεται στην πράξη πια όλο αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο που ψηφίστηκε διαδοχικά και διαχρονικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , από την κυβέρνηση ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Με τους περίφημους τρομονόμους, με τον νόμο για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, τον περιορισμό των διαδηλώσεων, τους νόμους για το άσυλο, την πανεπιστημιακή αστυνομία. Κι ο κατάλογος δεν έχει τέλος καθώς η «συγγραφή» συνεχίζεται!

Συνάδελφοι

Ήταν και είναι διακαής στόχος των καπιταλιστών η κατάργηση του 8ωρου, του σταθερού ημερήσιου χρόνου Να διευρύνουν δηλαδή την δυνατότητα να μεγαλώνει το κομμάτι του ημερήσιου χρόνου εργασίας για το οποίο ο εργαζόμενος δεν θα αμείβεται . Οι απόπειρες και οι προηγούμενες προσπάθειες είναι πολλές .Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός την διευθέτηση του χρόνου εργασίας στους γιατρούς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με θεσμοθέτηση δυνατότητας από 48 μέχρι και 60 ώρες δουλειάς εβδομαδιαίως(χορήγηση της ανάπαυσης μέσα στις επόμενες 14 ημέρες). Αυτές είναι ορισμένες από τις βασικές προϋποθέσεις για να «πυροδοτήσουν» όπως λένε «επενδυτικό σοκ», μοιράζοντας σε κάθε λαϊκή οικογένειας «αντεργατικό σοκ και δέος» φτώχειας κι εκμετάλλευσης.

Όπως προϋπόθεση είναι και η απαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων από το κόστος για την εξασφάλιση όλων των σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης. Γι΄αυτό έχουμε κι ακόμη ένα επεισόδιο στην πορεία ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, σε αυτή την φάση της ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Γι΄αυτό και το νέο αντεργατικό έκτρωμα αποτελεί βασικό συστατικό, την κορωνίδα θα λέγαμε των 160 και πλεόν νέων «μεταρρυθμιστικών δράσεων» που περιλαμβάνονται στο περίφημο και πολυδιαφημισμένο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης». Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν σχετικά φανερώνουν πως  ήμαστε μπροστά σε ένα νέο «super μνημόνιο» με άξονες την διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τις θυσίες για τον λαό. Έχουμε πια μπόλικη πείρα από όλα αυτά την τελευταία δεκαετία με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Είναι ο ίδιος αντιλαϊκός προσανατολισμός που συνεχίζει μπροστά και στην νέα κρίση που εξελίσσεται ήδη .

Όλα αυτά τα πακέτα χρηματοδοτήσεων έχουν προαπαιτούμενα για την καταβολή τους τις νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένη κατάληξη για το ποιο πληρώνει το μάρμαρο που πάντα πληρώνει ο λαός.  Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται δεν έχουν κάνουν με τις δικές μας ανάγκες αλλά με τις προτεραιότητες που έχει συνολικά η καπιταλιστική ανάπτυξη στην χώρα μας. Από την οποία όμως οι εργαζόμενοι όπως αποδείχτηκε σε μια σειρά κλάδους όπως στα τρόφιμα, την ιδ.υγεία δεν είχαν τίποτε ή ελάχιστα να λάβουν ως αντίκρισμα. Ούτε βεβαίως προβλέπονται πχ προσλήψεις υγειονομικών στα νοσοκομεία, εκπαιδευτικών στα σχολεία ή έργα αντισεισμική προστασίας και θωράκισης που τόσο αναγκαία αναδείχθηκαν και στην περιοχή μας στον πρόσφατο σεισμό. Γιατί πολύ απλά θεωρούνται μη «επιλέξιμες δαπάνες», δεν αποφέρουν κέρδη στους καπιταλιστές.

Συνάδελφοι

Διανύουμε μια περίοδο όπου η  πανδημία έχει βγει «εκτός ελέγχου». Όλα αυτά τα οποία αποτυπώνονται καις τους καθημερινούς δείκτες(κρούσματα, διασωλεινωμένοι, νεκροί) έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο επίπεδο . Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ οξυμένη και κλιμακώνεται παραπέρα. Έχοντας συμπληρώσει έναν και πλέον χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό από τους εργαζόμενους και τον λαό συνολικότερα, ότι η υγεία μας μπαίνει σε δεύτερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ. Για αυτό τον λόγο, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το μόνο που προτείνει και επιβάλλει είναι την λογική της «ατομικής ευθύνης», ενώ δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των υγειονομικών και των άλλων Σωματείων και φορέων.  Ακόμη και με μέτρα όπως αυτά που ανακοίνωσε για τα self tests επιδιώκει εκτός των άλλων να μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού όχι μόνο την ευθύνη της διάγνωσης της νόσου αλλά και τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας.

Γι΄αυτό όλους αυτούς τους μήνες συνέχισε να είναι σταθερά στο στόχαστρό μας το μέτωπο της υγείας,  μέσα από τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών με την στήριξη από το ΕΚΝΛ, τα ταξικά σωματεία,  τους φορείς των συνταξιούχων κλπ.Οι συνεχείς αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες με τις κινητοποιήσεις έξω από τα νοσοκομεία ήταν μια πλευρά που έδωσαν συνέχεια στην προσπάθεια ανάδειξης της κατάστασης στα δημόσιο σύστημα υγείας που ένα χρόνο μετά την πανδημία παραμένει η χειρότερη. Είναι ανάγκη να ανοίξει ακόμη περισσότερο η συζήτηση για τα εμπόδια που βάζουν για να «βρούμε την υγειά μας» το αντιμετωπίζεται ως πεδίο για κερδοφορία κι επενδύσεις κι όχι ως κοινωνικό αγαθό. Όπως και τόσες άλλες βασικές ανάγκες στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ως ΕΚΝΛ στηρίξαμε και συμμετείχαμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών , μαθητών, εκπαιδευτικών  για το δικαίωμα σε ανοιχτά κι ασφαλή πανεπιστήμια και σχολεία, ενάντια στο κατάπτυστο νόμο Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη , την πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταστολή.

Είναι σημαντικές οι πρωτοβουλίες που αναπτύχτηκαν σε πληττόμενους κλάδους όπως στον Επισιτισμό-Τουρισμό, στους καλλιτέχνες –μουσικούς από το νεοϊδρυθέν παράρτημα του ΠΜΣ.  Αντίστοιχα οι δεκάδες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς στα τρόφιμα, στο εμπόριο-σούπερ μάρκετ   κα. Είναι μια δράση που πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η προσπάθεια αυτή την περίοδο συνέπεσε με το χτύπημα του σεισμού στην περιοχή μας(Λάρισα, Τύρναβος, Ελασσόνα, Φαρκαδόνα, Καλαμπάκα κα) . Ήταν θετική η παρέμβαση του ΕΚΝΛ, των συνδικάτων με μαζικό άνοιγμα από την πρώτη ημέρα σε χώρους δουλειάς , σε γειτονιές  με την ανακοίνωση του ΕΚΝΛ. Αναδείχθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν την προετοιμασία για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων κρίσιμες υποδομές όπως τα σχολεία, σε χώρους δουλειάς(αντισεισμική θωράκιση και προστασία). Πχ είναι μεγάλο ζήτημα πως στην συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων χώρων δουλειάς είναι ερωτηματικό η ύπαρξη και η λειτουργικότητα στην πράξη του «σχεδίου ετοιμότητας» που πρέπει να έχει καταρτιστεί . Είναι τεράστιο πρόβλημα τα παιδιά μας να πηγαίνουν σε σχολεία μη ασφαλή-με κτίρια πολλών δεκαετιών όπως και γενικότερα η κατάσταση με όλες τις κρίσιμες υποδομές. Είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν την παρέμβαση μας το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό από κοινού με άλλους φορείς προχωράμε το Σάββατο 17 Απρίλη στις 7:00μμ σε διαδικτυακή εκδήλωση  με θέμα την αντισεισμική προστασία και θωράκιση(θα προβληθεί από το κανάλι του ΕΚΝΛ στο youtube). Θετική επίσης ήταν και η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη αλληλεγγύης που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα . Δεκάδες φορείς από διάφορες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΚΝΛ, πάρα πολλοί απλοί άνθρωποι.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Για εμάς είναι καθαρό πως όλα τα παραπάνω αποτελούν «αιτία πολέμου» και γι΄αυτό θα είναι το βασικό μέτωπο πάλης μπροστά στην 1η Μάη για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι εκτός των άλλων και μέγιστη πρόκληση να ανοίγουν όλα αυτά τα ζητήματα παραμονή Πρωτομαγιάς, 135 χρόνια από το Σικάγο- 101 από την καθιέρωση του 8ωρου στην Ελλάδα!

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, είναι αναγκαίο τα σωματεία  να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την κλιμάκωση της δράσης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Απαιτείται να οργανωθεί και να προετοιμαστεί η μαζική αντίδραση των εργαζομένων, η μαζική διεκδίκηση των κρίσιμων αιτημάτων που βάζουν τα συνδικάτα. Μπορούν και πρέπει να οργανωθούν άμεσα οι συνεδριάσεις των ΔΣ, να οργανωθούν συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, εκδηλώσεις, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να ετοιμάσουν τις ανακοινώσεις τους. Μαζική αντίδραση σημαίνει και μαζική προπαγάνδα, άνοιγμα σε δεκάδες νέους χώρους, στήσιμο επιτροπών αγώνα και σωματειακών επιτροπών, μαζικοποίηση των σωματείων με νέες εγγραφές με επίκεντρο το χώρο δουλειάς.

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ ήδη έχει επιβεβαιώσει την απόφασή της για απεργιακή απάντηση απέναντι στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να ανησυχήσουν πλατιά , να οργανωθεί μαζική αντίδραση. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να δουλέψουμε δραστήρια για να συζητήσουν όλα τα συνδικάτα της Αττικής και να αποφασίσουν την απεργιακή απάντηση τους, να μπουν πολλές και νέες δυνάμεις στη μάχη. Να συμβάλουμε διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο εργατικών συνδικάτων που όχι μόνο θα αντισταθούν στην αντεργατική πολιτική αλλά θα διεκδικήσουν:

  • Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση σημαντικών δικαιωμάτων.
  • Προστασία της υγείας όλου του λαού. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
  • Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν καμία δουλειά να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα.

Σε αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των συνδικάτων, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά όπως:

  • Τις κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών στις 14 Απρίλη στις 7:00μμ στην Πλ.Ταχυδρομείου.
  • Τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των εικαστικών την Κυριακή στις 18 Απρίλη(12:00 μεσημέρι), με αφορμή την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα Λύκεια
  • Των εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό στις 20 Απρίλη.
  • Των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ στις 22 Απρίλη.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Απευθύνουμε ένα μήνυμα. Το εργατικό κίνημα έχει μεγάλη πείρα από αυτή την διαρκή προσπάθεια των καπιταλιστών και του κράτους τους να ξεμπερδεύει με την οργανωμένη συλλογική δράση, τους ταξικούς αγώνες και τα συνδικάτα. Το δικαίωμα μας να οργανωνόμαστε και να παλεύουμε κατακτήθηκε με βαριές θυσίες. Δεν θα το παραδώσουμε, δεν θα το χαρίσουμε. Πόσες αιματοβαμμένες Πρωτομαγιές είναι εκεί να το θυμίζουν.

Με το σύνθημα “οι νεκροί μας – τα κέρδη τους, βαδίζουμε το δρόμο της ανατροπής”, οργανώνουμε την Πρωτομαγιά του 2021. Η Πρωτομαγιά με όλο το ιστορικό φορτίο που διαθέτει, ως ημέρα επιθεώρησης της δράσης των συνδικάτων, αποκτά σε αυτές τις συνθήκες ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Για όλους αυτούς τους λόγους παίρνουμε την υπόθεση της προετοιμασίας της απεργίας στα χέρια μας, δεν είναι υπόθεση καμίας κυβέρνησης και κανενός νόμου.

Με αυτές τις σκέψεις προτείνουμε στα συνδικάτα η Πρωτομαγιά να εορταστεί με απεργία στις 6 Μάη και αντίστοιχη απεργιακή συγκέντρωση. Είναι αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί καλά, να οργανωθούν πολλές εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς, να οργανωθεί καλά η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Εκτιμάμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να τα καταφέρουμε.