ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 8/11, 18:30 ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Μοιράσου το άρθρο!

Στις 19 Οκτώβρη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη με την συμμετοχή δεκάδων Σωματείων για την κλιμάκωση της πάλης και τον συντονισμό της κοινής δράσης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απεύθυναν Ομοσπονδίας, Εργατικά Κέντρα και πάνω από 200 συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής. Καλούμε όλα τα Σωματεία της περιοχής μας σε κοινή δράση κι αγώνα για μπλοκαριστεί η  αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει ο νόμος 4808/2021 , γνωστός ως «νόμος-έκτρωμαα του Χατζηδάκη». Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα.

Δε δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:

  • να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ξεκούραση, να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες με την τηλεργασία
  • να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400€ και 500€, με απλήρωτες υπερωρίες
  • να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό αφού ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα υγείας σμπαραλιασμένο με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων
  • το εισόδημα μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αφού τα ενοίκια, τα τιμολόγια του νερού, του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του internet, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη
  • τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες

Δεν πάει άλλο!

Ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος- “έκτρωμα” του Χατζηδάκη, που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων!!!

Ο νόμος επιβάλλει την κατάργηση του 8ώρου και της αμοιβής των υπερωριών, απελευθερώνει τις απολύσεις, μετατρέπει τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου – αυτοαπασχόλησης, μονιμοποιεί το άθλιο καθεστώτος της τηλεργασίας, δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη με ατομική σύμβαση να βγάζει για πάνω  από ένα έτος σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο θέλει χωρίς μισθό και ασφάλιση.

Ματώνουν ξανά το λαό για την ανάπτυξη των κερδών λίγων.

Όλες αυτές οι αντεργατικές διατάξεις λειτουργούν μαζί με άλλους αντιλαϊκούς νόμους όπως το νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και επιβάλλει τον κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση, διατηρώντας τον από το 2012 σε άθλια επίπεδα, υπονομεύει τις κλαδικές ΣΣΕ οι οποίες γίνονται υποχρεωτικές μόνο με απόφαση υπουργού, έχει παγώσει τις τριετίες, έχει καταργήσει την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης. Την ίδια στιγμή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ετοιμάζονται να «ξεκοκαλίσουν» τις νέες μεγάλες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τίποτα δεν τελείωσε.

Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 του Ιούνη, αλλά και οι αγώνες όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους , οι δεκάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στο γύψο.

Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους όπως του συναδέλφου εκλεγμένου συνδικαλιστή στο ΔΣ του παραρτήματος Λάρισας στο Σωματείο Εργαζομένων στα καταστήματα Praktiker.

Η κατάργηση του Ν. 1264/82, δηλαδή του πλαισίου της δράσης των συνδικάτων εδώ και 40 χρόνια, είναι ωμή παρέμβαση κράτους κι εργοδοτών στο δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, που δεν θα περάσει! Τα συνδικάτα θα υπερασπιστούμε την αυτοτέλειά μας, ώστε να παραμείνουμε οργανώσεις των εργατών και όχι των εργοδοτών και θα κάνουμε μέλη όποιους συναδέλφους συμφωνούν με το καταστατικό των σωματείων. Η ταξική πάλη δεν καταργείται με νόμο! Ο νόμος θα έχει σαν αποτέλεσμα τα δικαστήρια να γεμίσουν από αγωνιστές εργαζόμενους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών σε όλη την χώρα έχουν πάρει ήδη θέση μάχης. Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, οι αγώνες στην e-food που επέβαλαν την κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων ,οι αγώνες των υγειονομικών ,των εκπαιδευτικών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους δείχνουν τι πρέπει να γίνει.

Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους  και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.
  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
  • Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ-ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2021