ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Μοιράσου το άρθρο!

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1910

Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, Τηλέφωνα 2410 250708, 532459, FAX 2410 257758

Δελτίο Τύπου 21.1.2016

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, που έχουν στο στόχαστρό τους την ταξική αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την αντιαγροτική ΚΑΠ της Ε.Ε, με τις οποίες οδηγούνται σε φτωχοποίηση και στην ανεργία πολλές δεκάδες ακόμα χιλιάδες μικροί αγρότες.

Όπως χτυπιέται η εργατική τάξη από την καπιταλιστική κρίση και τα βάρβαρα ταξικά μέτρα που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας το 3ο μνημόνιο που ψήφισε από κοινού με τη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με την τεράστια ανεργία, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τις δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις ανατροπές των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων, τα βάρβαρα αντιασφαλιστικά μέτρα που τσακίζουν κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνουν τις παροχές υγείας και διαλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, έτσι χτυπιέται και η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης.

Με το αντιασφαλιστικό Ν/Σ που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τους δυσβάσταχτους φόρους σε εισόδημα και χωράφια, την μείωση επιστροφής του ΦΠΑ, του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τις μεγάλες αυξήσεις των εισφορών στον ΟΓΑ, της ΔΕΗ και τον ΕΛΓΑ, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, θα μειωθεί εκ’ νέου δραστικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και θα οδηγήσει σημαντικό τμήμα τους στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα. Χιλιάδες αγρότες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν έχουν να πληρώσουν εισφορές στον ΟΓΑ. Οδηγούν την φτωχή αγροτιά στην ανεργία και παραδίνουν τη γη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 περικόπτει επιδοτήσεις, επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών, ενώ η κτηνοτροφία οδεύει στον αφανισμό εντείνοντας την διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Ταυτόχρονα οι μικροί αγρότες-κτηνοτρόφοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνει και να πουλάνε την παραγωγή τους μισοτιμής για να αυξάνουν τα κέρδη τους έμποροι, βιομήχανοι και εισαγωγείς τόσο σε βάρος των αγροτών-κτηνοτρόφων όσο και της λαϊκής κατανάλωσης, αφού οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι αγοράζουμε ακριβά τα προϊόντα.

Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά του μεγάλου κεφαλαίου, η κυριαρχία των μονοπωλίων για να μας ξεζουμίζουν και να αποκομίζουν όλο και περισσότερα κέρδη. Ληστεύουν την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Επομένως ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης, ενάντια στην βάρβαρη ταξική πολιτική με αντιμονοπωλιακούς-αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης και αιτήματα, με αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το “όλοι για έναν και ένας για όλους” ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα. Καλούμε όλα τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, να στηρίξουν τον αγώνα των μικρών αγροτών.

Μπορούμε με την συμμαχία μας και τον αγώνα μας, να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε, μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να κάνουμε κουμάντο σ’ αυτόν τον τόπο και να οργανώσουμε την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικρών ΕΒΕ και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Το ΕΚΝΛ, οργανώνει το Σάββατο 23 Γενάρη 2016, στις 11.30 το πρωί πανεργατικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Κ. Πλατεία της Λάρισας ενάντια στο αντιασφαλιστικό Ν/Σ και στην γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου και μετά θα μεταβεί στο μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας.