Τι ισχύει για τους εργαζομένους κατά την αργία της 15ης Αυγούστου 2017

Μοιράσου το άρθρο!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Τι ισχύει για τους εργαζομένους κατά την αργία της 15ης Αυγούστου 2017

Η 15η Αυγούστου, είναι μια από τις υποχρεωτικές ημέρες αργίας, κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η λειτουργία όλων  των επιχειρήσεων  και εργασιών  και η απασχόληση των  μισθωτών τους.

Εφέτος η 15η Αυγούστου συμπίπτει σε ημέρα Τρίτη, που είναι εργάσιμη ημέρα  και έτσι  οι εργαζόμενοι  καίτοι  δεν θα απασχοληθούν  κατ΄ αυτήν θα λάβουν τις αποδοχές τους της ημέρας αυτής, είτε εργάζονται με 5θήμερο είτε με 6ήμερο, με τη διάκριση αν  αμείβονται με ημερομίσθιο να λάβουν το ημερομίσθιό τους της ημέρας αυτής και αν αμείβονται με μηνιαίο  μισθό να λάβουν πλήρη το μισθό τους,  καίτοι δεν θα έχουν εργασθεί όλες τις ημέρες του μήνα αυτού.

Επειδή όμως για τα καταστήματα και τις  εργασίες γενικά  που εξαιρούνται της υποχρεωτικής αργίας , σύμφωνα με το παραπάνω Β.Δ. όπως είναι οι επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος (Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία,  μπαρ, κέντρα διασκέδασης , κ.λπ.) , οι συγκοινωνίες, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας (κλινικές, ιατρεία κ.λπ.), οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με 3 εναλλασσόμενες βάρδιες κ.λ.π., η αργία αυτή  δεν ισχύει και  για τους εργαζομένους στις  επιχειρήσεις  αυτές  οι οποίες   θα λειτουργήσουν νόμιμα και κατά την ημέρα αυτή, οι μισθωτοί  τους που  θα εργασθούν  κατ΄ αυτήν, θα λάβουν τις αποδοχές τους  (ημερομίσθιο  ή  το 1/25ο  του μηνιαίου μισθού τους) προσαυξημένο κατά 75%. Επίσης τις αποδοχές τους προσαυξημένες κατά 75% . της ημέρα αυτής δικαιούνται  και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις  που  δεν λειτουργούν  νόμιμα κατά τις  Κυριακές και  αργίες,  οι οποίοι θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή  παράνομα.

Οι εργαζόμενοι στις παραπάνω επιχειρήσεις  που εξαιρούνται της υποχρεωτικής αργίας  και  η ημέρα αυτή είχε ορισθεί, με βάση το πρόγραμμα εργασίας τους ως ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό), αν μεν αμείβονται με ημερομίσθιο θα λάβουν το ημερομίσθιό τους  και της ημέρας αυτής, δηλαδή  θα λάβουν την εβδομάδα  από Δευτέρα 14-8  μέχρι  19-8-2017 επτά (7)  ημερομίσθια, δηλαδή θα λάβουν , σύμφωνα με τη σχετική νομολογία,  και το  ημερομίσθιο της ημέρας  της εβδομαδιαίας ανάπαυσής τους (ρεπό τους)  και αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, θα λάβουν πλήρη το μηνιαίο μισθό τους  του μηνός αυτού καίτοι δεν θα έχουν  εργασθεί όλες τις εργάσιμες ημέρες του μήνα  αυτού.

Όσοι  εργαζόμενοι έχουν λάβει την κανονική τους άδεια  στη διάρκεια της οποίας συμπίπτει η ημέρα αυτή (15 Αυγούστου) , αυτή η μέρα δεν θα υπολογισθεί   στις ημέρες αδείας που έχουν λάβει  και έτσι η  άδειά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν. 539/1945,  θα παραταθεί κατά  μία ημέρα με αποδοχές.

Τέλος  το ημερομίσθιο της ημέρας  αργίας  αυτής, σύμφωνα πάλι με τη νομολογία, τόσο για τους αμειβομένους με ημερομίσθιο   όσο και για τους αμειβομένους με μηνιαίο μισθό, δεν καταβάλλεται  στην περίπτωση που ο εργαζόμενος  απουσιάζει αυθαίρετα  από την  εργασία του τόσο κατά την παραμονή όσο και την επομένη της αργίας, καταβάλλεται όμως αν ο εργαζόμενος απουσιάσει αυθαίρετα μόνο  κατά τη  μία από τις δύο αυτές ημέρες.