100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!

Στην απόλυση οδηγούνται 100 και πλέον εργαζόμενοι της καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης των Κέντρων Υγείας της 5ης ΥΠΕ εν μέσω πανδημίας, αφού η ΣΟΧ (Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου) που είχαν υπογράψει λήγει στις 31/12/2020. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο διακαής πόθος τους είναι η λειτουργία του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασαν τον εαυτό τους, αφού δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις των ήδη εργαζομένων (όπως προβλέπει και σχετική τροπολογία) και επιλέγουν να συμπράξουν συμφωνία με εργολάβους.

Ταγμένοι μέχρις εσχάτων να εξυπηρετούν αυτή την πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, έφτασαν στο σημείο να καλέσουν τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους να υπογράψουν σύμβαση εργασίας που προβλέπει ότι η ισχύ της έχει χρονική ισχύ μέχρι να ανατεθούν οι συγκεκριμένοι τομείς σε εργολάβους. Αυτά φυσικά συμβαίνουν την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει προσλήψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίες θα είναι ακριβώς με τις ίδιες σχέσεις εργασίας, δηλαδή αναλώσιμοι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καταγγέλλει την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της 5η ΥΠΕ αφού αξιοποιώντας νόμους που έχουν ψηφιστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, είτε συνεχίζουν την τακτική της ομηρίας των εργαζομένων στην υγεία, είτε τους απολύουν (όπως συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση) παραδίνοντας τους συγκεκριμένους τομείς των Κέντρων Υγείας σε ιδιώτες – εργολάβους.

          Έφτασε η ώρα λοιπόν να ξεχαστούν οι «ήρωες» του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, να απολυθούν και να συρθούν και αυτοί με τη σειρά τους στις λίστες της ανεργίας του ΟΑΕΔ για να καταφθάσουν οι επόμενοι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου μέχρι να έρθει και η δική τους ώρα.

          Ως Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας στηρίζουμε τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των υγειονομικών και απαιτούμε :

  • Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου
  • Να ακυρωθούν τώρα οι συμβάσεις της 5ης ΥΠΕ με τις εργολαβικές εταιρείες για την καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας.
  • Άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021 όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην πρόνοια.
  • Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα  όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.        

Η Διοίκηση

Περιγραφή: ergatiko-kentro-larisa.jpg