Απεργία απάντηση σε κυβέρνηση-μεγαλοεργοδοσία και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Απεργία απάντηση σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΣΑ/ΑΝΕΛ-ΜεγαλοΕργοδοσία και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΣΕ-ΑΔΔΕΥ που αρνήθηκαν να κηρύξουν απεργία, έδωσαν οι εργαζόμενοι της πόλης

Μοιράσου το άρθρο!

      Απάντηση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην μεγαλοεργοδοσία αλλά και στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ(που αρνήθηκαν να κηρύξουν απεργία),  δώσανε εργάτες και υπάλληλοι  της Λάρισας με την συμμετοχή τους,  στην απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας. Στην απεργία μαζί με τους εργάτες συμμετείχαν, αγρότες, φοιτητές άνεργοι και συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου.

      Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι έκαναν με δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης με τα συνθήματα  «Στο γύψο δε θα βάλετε την απεργία καμία υποταγή στην πλουτοκρατία. Τέρμα πια στους εκβιασμούς Εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς» να αντηχούν στους δρόμους της πόλης.  Ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας έγινε στάση μπροστά από τον ΟΤΕ, όπου καταγγέλθηκε η στάση της ομοσπονδίας ΟΜΕ-ΟΤΕ  που τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους, ώστε να μην απεργήσουν χαρακτηρίζοντας την απεργία ως παράνομη και καταχρηστική.

      Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης και την κεντρική απεργιακή ομιλία έκανε ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Θοδωρής Αναπλίωτης,

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας, Θοδωρής Αναπλίωτης, έκανε την κεντρική απεργιακή ομιλία

που τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Σήμερα απεργούμε στη Λάρισα και σε όλη την Ελλάδα, παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας σε πολλούς χώρους δουλειάς, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα εφορίας με το παραμύθι της «ανάπτυξης», αλλά και την λυσσαλέα άρνηση και επίθεση στην απεργία από τους ξεπουλημένους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, που ελέγχουν τη ΓΣΕΕ και πολλές άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τη στήριξη εργοδοτών και κυβέρνησης.

Να το γράψουν καλά στο μυαλό τους ότι και να περάσουν τα μέτρα –θα μείνουν στα χαρτιά. Η εργατική τάξη με το κίνημα της θα οργανωθεί και θα το αντιπαλέψει στην πράξη, ώστε να μην εφαρμοστεί. Δώσαμε μια μάχη μέχρι τώρα με κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και τοπικά αλλά και πανελλαδικά εδώ και ένα μήνα. Το ΕΚΛ, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ  πραγματοποιήσαμε δεκάδες περιοδείες και συσκέψεις , μπήκαμε μπροστά για να ακυρωθούν προχθες Τεταρτη οι πλειστηριασμοί, είμαστε παρών σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα μέσα σε χώρους δουλειάς. Έχουμε τη δύναμη και έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα , να μπλοκάρουμε τα αντιλαϊκά τους σχέδια.

Η σημερινή απεργία και συγκέντρωση μας, αποτελεί απάντηση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, στην ΕΕ και στην μεγαλοεργοδοσία που εντείνουν την βάρβαρη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Κάτω τα χέρια από την Απεργία, χέρι δεν θα βάλετε στα Σωματεία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την παραγγελία που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, προσπαθώντας να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία του α/βαθμιου σωματείου. Το δικαίωμα στην απεργία είναι μια κατάκτηση για την οποία γενιές και γενιές εργατών έχουν χύσει το αίμα τους. Δεν θα το κάνουμε δώρο στα αφεντικά και στο πολιτικό προσωπικό τους. Υλοποιούν κατά γράμμα τις παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνοντας νέο γύρο ασφυκτικών μέτρων “δημοσιονομικής προσαρμογής” αλλά και καταστολής των εργατικών – λαϊκών αγώνων, με προμετωπίδα το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, την επέκταση των πλειστηριασμών, δουλεύοντας για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα ξεδιάντροπα η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση χθες με την οποία διανθίζει την απόφαση της κυβέρνησης για το χτύπημα στην απεργία, ονομάζοντας την «δημοκρατική» απόφαση.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ, η απεργία είναι δικαίωμα των εργατών και αυτοί αποφασίζουν για αυτή και μόνο. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τη λειτουργία του Αβάθμιου σωματείου, αλλά μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν φτιάξει για την εργατική τάξη, θέλουν να την φιμώσουν κιόλας, να καταργήσουν ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και με αίμα χιλιάδων εργατών. Ας αφήσουν τη δημοκρατικόφάνια δεν πείθουν κανένα, όταν την ίδια στιγμή δίνουν το δικαίωμα στην εργοδοσία να δημιουργεί ενώσεις προσώπων και να φτιάχνει σωματεία που θα λειτουργούν κατ’εντολή τους. Το είπαμε και το ξαναλέμε ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ αυτή η εξέλιξη.»

Απαντώντας στους ισχυρισμούς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  για  επιστροφή στην «κανονικότητα»  ο Β΄ αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου  ανέφερε :

«Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι πολλοί εργοδότες και φέτος δεν κατέβαλαν δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Πολλοί το καταθέτουν στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου και μετά τον αναγκάζουν με την απειλή της απόλυσης, να επιστρέψει το σύνολο ή μέρος αυτού πίσω, κι αν αρνηθεί απολύεται, όπως έκανε επιχείρηση εστίασης στην πόλη μας. Αυτό το πρόβλημα έχει επεκταθεί και στην καταβολή του μισθού, αφού υπάρχουν και στην περιοχή μας, εργοδότες που βάζουν τον μισθό στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου και τον αναγκάζουν, μέρος αυτού να το επιστρέψει στον εργοδότη, κάτω από την απειλή της απόλυσης. Σε πολλές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις 4ωρης ημερήσιας εργασίας, αλλά στην πράξη αναγκάζονται με την απειλή της απόλυσης, να εργάζονται 8 και πλέον ώρες, χωρίς όμως να αμείβονται και να ασφαλίζονται για τις επιπλέον ώρες. Σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι έχουν αρκετούς μήνες να πληρωθούν, άλλες αναγκάζουν τους εργαζόμενους να εργάζονται υπερωρίες και αργίες, χωρίς να πληρώνονται γι’ αυτές, σε άλλες να τους δίνουν κουπόνια έναντι του μισθού ή της υπερωρίας που δούλεψαν. Είναι τουλάχιστον προκλητικό ότι το υπουργείο εργασίας έβγαλε ανακοίνωση ότι μετα από δικές του ενέργειες η επιθεώρηση εργασίας κατήγγειλε τον συγκεκριμένο εργοδότη.. όταν έχουν δημιουργήσει ένα άθλιο καθεστώς τρομοκρατίας και φόβου μέσα στους χώρους δουλειάς δίνοντας όλα τα όπλα στην εργοδοσία για να καταστρατηγούνται τα δικαιώματα μας, όταν υπάρχουν εκατοντάδες αντίστοιχα παραδείγματα που παραμένουν ατιμώρητα. Αυτοί που επέβαλαν αυτή την αθλιότητα, μας παρουσιάζονται ότι είναι με το μέρος των εργαζομένων..»

Το δυνάμωμα των Ταξικών συνδικάτων-πρωτοβαθμίων σωματείων και η οργάνωση μας σ αυτά, είναι ο τρόπος να αποκρούσουμε την βάρβαρη επίθεση.

Για τον ρόλο και την στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ επισήμανε ότι:

«Αυτή την κατάσταση ονομάζουμε ζούγκλα και αυτή η κατάσταση είναι που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αναμονής ή υπομονής. Να σκεφτούμε λοιπόν, σε ποια κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστεί η σκέψη μας και η κατεύθυνση μας. Μπορούμε συνάδελφοι να περιμένουμε από τις ηγεσίες τύπου ΓΣΕΕ να ηγηθούν ενός κινήματος που θα βάλει μπροστά τα συμφέροντα μας; Είναι δυνατόν συνδικαλιστές εκλεγμένοι από τους ίδιους τους εργαζόμενους, για τα συμφέροντα τους να καταψηφίζουν την απεργία μέσα σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας και καταστρατήγησης του δικαιώματος της απεργίας; Είναι λογικό να περνάνε τέτοια μέτρα και η ΓΣΕΕ να είναι ενάντια στην απεργίας; Ο στόχος είναι καθαρός και εμείς πρέπει να τα λέμε ανοιχτά και καθαρά, ΘΕΛΟΥΝ το εργατικό κίνημα συνένοχο και τον κάθε εργάτη και εργάτρια να σκέφτεται και να δρα μακριά από την οργανωμένη διεκδίκηση, μακριά από το σωματείο ή το συνδικάτο του. Ο στόχος είναι να εγκλωβιστούν οι νέες γενιές στα αδιέξοδα αυτών των πολιτικών και να μην σηκώνεται το ανάστημα ούτε για τα αυτονόητα. Υπήρχε ποτέ περίπτωση με οργανωμένο κίνημα να μην δίνονταν το δώρο Χριστουγέννων ή ο μισθός στην ώρα του; Υπήρχε πιθανότητα να μην είχαμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς;»

Η σπουδάζουσα νεολαία που αποτελεί την επόμενη βάρδια της εργατικής τάξης, ο Σύλλογος εστιακών φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση για να διεκδικήσει ένα μέλλον με δικαιώματα

Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους με βάση αυτές τις εξελίξεις να σκεφτούν και να δράσουν ανάλογα δυναμώνοντας τα ταξικά συνδικάτα, για την ανασυγκρότηση των σωματείων, να βάλουμε στην άκρη όλες τις φωνές του συμβιβασμού και της υποταγής γιατί εμείς παράγουμε όλον τον πλούτο και πρέπει να γίνει κτήμα μας.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα  του πολυνομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση τόνισε : «Ετοιμάζ

ονται νέες μειώσει από το 2019 στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Ήδη από 1/1/18 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με 9000 ευρω εισόδημα θα πληρώνουν 1,5% φόρο παραπάνω κάθε μήνα, λόγω της κατάργησης της έκπτωσης για 1 εκ φορολογούμενους καταργείται η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, περικόπτεται το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, ενώ σε αρκετούς θα κοπεί τελείως. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει νέα προνόμια και ενισχύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά επιπλέον χτύπημα του λαϊκού εισοδήματος, με κλιμάκωση της φοροληστείας, των περικοπών κοινωνικών επιδομάτων και για τη δημόσια υγεία-πρόνοια, εκπαίδευση νέες ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά τα μέτρα κάνουν ότι δεν είναι μέτρα , όταν μας λένε ότι κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα βάρη στις πλάτες των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.»

Παραδειγματιζόμαστε από τον οργανωμένο ταξικό αγώνα των εργαζομένων στην Ναυτικό/επισκευαστική που κατάφεραν να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο τους.

Το παράδειγμα του αγώνα των εργαζομένων στην Ναυπηγοεπισκευαστική

«Παίρνουμε παράδειγμα από τους αγώνες των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που πρόσφατα και μετά από 9 μήνες σκληρούς αγώνες υπέγραψαν ΣΣΕ. Αυτοί οι αγώνες μαζί με τους αγώνες υπόλοιπων κλάδων, όπως και στο δημόσιο όπου η πάλη ενάντια στην αξιολόγηση που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, μαζί με τους αγώνες των συνδικάτων που αναπτύσσονται ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δε θα ξεμπερδέψει εύκολα.

Είναι εστίες αντίστασης που δεν κρατούν απλά τη φωτιά αναμμένη αλλά έχουν τη δική τους πολύ σημαντική συμβολή στη γενικότερη αγωνιστική ανάταση των εργαζομένων. Γι’ αυτό τέτοιες και άλλες εστίες αντίστασης πρέπει να ανάψουν, να φουντώσουν, να στηριχτούν. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε όσους αγωνίζονται και να ενώσουμε όλες αυτές τις μάχες σε γενική αναμέτρηση με την εργοδοσία ως τάξη.»

Για το πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων του Εργατικού κέντρου Λάρισας είπε

«Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και διεκδικούμε:

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.

  • Να σταματήσει ΤΩΡΑ η αντεργατική νομοθεσία για την απεργία που αλυσοδένει τη λειτουργία των συνδικάτων.
  • Άμεσα να υπογραφεί η ΕΓΣΣΕ και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και στα 33,57 ευρώ για όσους αμείβονται με το κατώτερο ημερομίσθιο.
  • Άμεση επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ, καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανένα περιορισμό. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.
  • Αμεση επαναφορά της 13η και 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους, καμία σύταξη κάτω από 600 ευρω.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20000 ευρω και 5000 για κάθε παιδί.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική λαϊκή οικογένεια.
  • Επίδομα 600 ευρω το μήνα σε όλους τους ανέργους.
  • Καμία απόλυση και ελαστική μορφή εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Νομοθετική ρύθμιση 7ωρης-5μερης-35ωρη εργασία, χωρίς μείωση μισθών και νομοθετική ρύθμιση της Κυριακής αργίας.»
  • Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρ. Μαρούδας χαιρέτησε τους απεργούς και υπογράμμισε ότι η συμμετοχή των αγροτών στην απεργιακή συγκέντρωση επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα συμμαχίας αγροτών-εργατών.

Στην συνέχεια χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους έκανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος χαιρέτησε την συμμετοχή των εργατών στην απεργία  αναφέρθηκε σε όσα βιώνει σήμερα  ο αγροτικός κόσμος της περιοχής  και επισήμανε την αναγκαιότητα  συμπόρευσης και της συμμαχίας εργατών αγροτών

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Θοδωρή Αναπλίωτη  καθώς και για να δείτε το βίντεο ανοίξτε τους παρακάτω συνδέσμους:

Ομιλία Β’ Αντιπροέδρου Εργατικού Κέντρου Θ. Αναπλίωτη στην απεργία 12 Γενάρη 2018

Βίντεο από την ομιλία του Θοδωρή Αναπλίωτη