ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

στο γύψο θέλει να βάλει η κυβέρνηση το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία

Μοιράσου το άρθρο!

Λίγες μέρες μετά το συνέδριο που οργάνωσαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την εξαπάτηση των εργαζομένων τα εργατικά, τα συνταξιουχικά σωματεία, και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών και ΕΒΕ: Κλιμάκωσαν την πάλη τους με την δυναμική τους συμμετοχή στην Πανεργατική Συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπως και σε όλες τις πόλεις, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας Γ. Μπλέκος έκανε την κεντρική ομιλία

Στην συγκέντρωση που την κεντρική ομιλία έκανε ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μπλέκος ο οποίος τόνισε ότι:
«Είμαστε εδώ παρόντες, μάχιμοι και αποφασισμένοι, για να βγούμε στην κόντρα με τους εκμεταλλευτές μας, με κάθε πολιτική που συντρίβει τα δικαιώματά μας, κόντρα σε κάθε δυσκολία.
Είμαστε εδώ, εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί αγρότες και επαγγελματίες, γυναίκες και νέοι άνθρωποι, ενωμένοι και αποφασισμένοι, όχι μόνο να δείξουμε τη δύναμή μας, αλλά και να τη χρησιμοποιήσουμε!
Διαδηλώνουμε σήμερα γιατί, οι «εκκρεμότητες» της τρίτης «αξιολόγησης» έχουν ως πυρήνα νέα βάρβαρα χτυπήματα στα “εργασιακά” με νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, την πορεία της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Παράλληλα στην αντιλαική επίθεση δίνει συνέχεια ο νέος κρατικός για το 2018 και από 1/1/2018 μπαίνουν σε εφαρμογή ήδη ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα προηγούμενων νόμων.
Δίνουμε μια ακόμα αγωνιστική απάντηση στην προκλητική κοροϊδία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, που ξεδιάντροπα ισχυρίζονται ότι μπαίνει τάξη με την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, όταν έχουν μετατρέψει, αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου, σε ζούγκλα κυριολεκτικά την αγορά εργασίας, τσακίζοντας μισθούς, εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Όταν η κυβέρνηση καταθέτει επειγόντως Ν/Σ για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών, που ενσωματώνει την αντεργατική Οδηγία της ΕΕ για παραπέρα ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και «διευθέτηση» με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου και του κράτους του.
• .Όταν σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πανελλαδικά και χιλιάδες τοπικά, απλήρωτοι εργαζόμενοι από 2 μήνες έως και 2 χρόνια, καθώς επίσης και εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι.
Όταν στην πόλη μας γνωστές αλυσίδες καφέ, αρτοποιείων, Σ-Μ και άλλες επιχειρήσεις, απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους με 4ωρες συμβάσεις, που όμως εργάζονται ανασφάλιστοι 8 και 9 ώρες ημερησίως, όταν εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα, αλλά τους ασφαλίζουν για 1-2 ημέρες την εβδομάδα, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν υπερωρίες και αργίες που δεν τις πληρώνονται ποτέ. Όταν εργοδότες αποθρασυμένοι από τις κυβερνητικές πολιτικές και την μεγάλη ανεργία, έφτασαν στο σημείο να παίρνουν πίσω έως και τον μισό μισθό μόλις τον πάρουν από το αυτόματο μηχάνημα της τράπεζας.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τα Σούπερ Μάρκετ δουλεύουν με 4ωρές συμβάσεις

Διαδηλώνουμε και επιστρέφουμε κατάμουτρα στην κυβέρνηση και τα αφεντικά της τα αντιλαϊκά τους νομοσχέδια και μέτρα! Αρνούμαστε την άθλια ζωή που μας επιφυλάσσουν! Ας το πάρουν χαμπάρι «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε»!
Είμαστε εδώ στο δρόμο του αγώνα, αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα για να σταματήσουμε τα εγκλήματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Ε.Ε και των μεγαλοεπιχειρηματιών που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα γίνονται για το καλό μας και πως είναι αναγκαία και αναπόφευκτα.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχε στο συλλαλητήριο ενάντια στην 3 αξιολόγηση

Αναγκαίος και αναπόφευκτος είναι ο δρόμος του αγώνα για να ξεμπερδέψουμε μια για πάντα με δαύτους. Να ξεμπερδέψουμε με τη σαπίλα και τα παράσιτα της κοινωνίας, με αυτούς που καθημερινά μας πίνουν το αίμα, μας πνίγουν στα χρέη, στην ανεργία και στα προβλήματα.
Ήδη έχουμε αποφασίσει ως Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας, όταν θα φέρουν στη Βουλή το Ν/Σ με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και το απεργοκτόνο Ν/Σ και καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής τους, οργώνοντας την επιτυχία της.»
Σε ότι αφορά το πλαίσιο των διεκδικήσεων ο Γ. Μπλέκος ανέφερε
Απαιτούμε και παλεύουμε για:
• Άμεσα υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.

• Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανείς εργαζόμενος να μη αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ.

• Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

• Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν την λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.

• Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία για όλους, είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε όχι.

• Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα σε όλους τους ανέργους χωρίς άλλες προϋποθέσεις πέραν της ανεργίας.

• Άμεση πληρωμή όλων των απλήρωτων εργαζόμενων, κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.

• Απαγόρευση πλειστηριασμών για τα σπίτια των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, θέρμανσης, σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν γιατί έμειναν άνεργοι ή μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις τους.

• Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα.

• Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Όχι στις πολεμικές δαπάνες των Νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής-λαϊκής οικογένειας

Το μπλοκ της ΟΓΕ στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου

Για την επίσκεψη Τσίπρα στην Αμερική
«πρόκληση για τον εργαζόμενο λαό αποτελεί η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, καθώς εμπλέκει τη χώρα σε νέους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς κινδύνους, φέρνοντας μέτρα «φωτιά» για το λαό. Η χώρα μας εμπλέκεται πιο ενεργά στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε νέες σκληρές θυσίες για να εκπληρώνονται οι «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας σε εξοπλιστικές δαπάνες. Ο εκσυγχρονισμός των «F-16», για τον οποίο θα δαπανηθούν 2,4 δισ. ευρώ, ομολογείται ότι υπηρετεί την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δεσμεύσεις για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας.
Η διάθεση του 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και οι νέες συμφωνίες δισ. ευρώ στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία, με αιχμή την αναβάθμιση του στόλου των F16, προστίθενται πάνω στα 3 δις ευρώ που πηγαίνουν κάθε χρόνο σε νατοϊκούς εξοπλισμούς, ασκήσεις και αποστολές την ίδια στιγμή που πετσοκόβονται κονδύλια σε σχολεία, νοσοκομεία, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα.»
Οργάνωση και συνέχεια στον αγώνα με 24ωρη γενική απεργία όταν έρθουν τα νέα μέτρα στη βουλή

φώτο από την πορεία στο κέντρο της πόλης

«Η σημερινή συγκέντρωση πρέπει να έχει και συνέχεια. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε με 24ωρη πανεργατική απεργία, όταν φέρουν τα νέα μέτρα για ψήφιση στη Βουλή, με δουλειά οργάνωσης και κινητοποίησης σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο, σε κάθε τόπο δουλειάς. Με τα αιτήματά μας, τους στόχους και την κατεύθυνση της πάλης.»
Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης

Για να διαβάσετε όλη την ομιλία του Αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου πιέστε στον στον σύνδεσμο ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΛΕΚΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017