Αγωνιστική συγκέντρωση για την 44η επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου, από το Εργατικό Κέντρο και τους φορείς.

Αγωνιστική, μαζική συγκέντρωση για την 44η επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου, από το Εργατικό Κέντρο και φορείς

Μοιράσου το άρθρο!

   Αγωνιστική συγκέντρωση  για την 44η επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου οργανώθηκε την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στην πλατεία ταχυδρομείου της Λάρισας από  το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, την ‘Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), και τον Σύλλογο Εστιακών Σπουδαστών ΤΕΙ Λάρισας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πάρις Λιόλιος, γραμματέας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και αναφέρθηκε στα οράματα, το νόημα την συνέχεια και την προοπτική της εξέγερσης Πολυτεχνείου στις μέρες μας. Τονίζοντας ότι: «44 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, ενάντια στην Αμερικανοκίνητη χούντα των Συνταγματαρχών, τα οράματα  του λαού και των αγωνιστών του πολυτεχνείου όχι μόνο δεν έχουν φθαρεί στο χρόνο, αλλά είναι ακόμα πιο επίκαιρα, ακόμα πιο αναγκαία για τη διαβίωση του. Όσες φιλότιμες προσπάθειες και αν   κάνουν  οι υπηρέτες  του συστήματος να  τα αλιώσουν και να εξανθρωπίσουν τον αμερικανονατοικό ιμπεριαλισμό.

Ο γραμματέας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Πάρις Λίολιος έκανε την κεντρική ομιλία

Η αντοχή και ο ηρωισμός, τα αιτήματα και οι στόχοι του αντιδικτατορικού αγώνα αποτελούν και σήμερα σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, που στενάζουν απ’ την καπιταλιστική επιθετικότητα που σήμερα σαρώνει το σύνολο των κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Η εξέγερση  του πολυτεχνείου, απαντά στην πράξη στο ιδεολόγημα που μόνιμα και σε κάθε εποχή σπέρνουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας και του κατεστημένου, ότι δεν γίνεται τίποτα,  για να καθηλώνουν το λαό και να δέχεται αδιαμαρτύρητα ότι αποφασίζουν για αυτόν. Η εξέγερση του πολυτεχνείου δείχνει ότι όταν η εργατική τάξη και τα άλλα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα όταν οργανώνονται και αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους, καμιά δύναμη δεν μπορεί να τους ανακόψει ακριβός γιατί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία την κοινωνία. Γιατί  το δίκιο είναι ότι είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας, με αυτούς που δουλεύουν και μοχθούν για τη ζωή, και όχι με τους λίγους που καρπώνονται τον ιδρώτα τους.

«Το μέλλον μας δε είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός»

 

Η εξέγερση του Νοέμβρη κατά της δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει το πραγματικό νόημα και τη συνέχειά της, στην προοπτική μιας   νέας  εξέγερσης  του λαού και της νεολαίας, ενάντια στο μαύρο μέτωπο της Ε.Ε., των Αμερικανών ,του ΝΑΤΟ, των πολυεθνικών  και των κομμάτων που διαχειρίζονται για λογαριασμό τους την  κυβερνητική εξουσία και οδήγησαν  το λαό μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Π. Λίολιος αναφέρθηκε στα ματωμένα πλεονάσματα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας ότι: «Πανηγυρίζει  ο τσίπρας και η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ότι  θα δώσουν 1,4 δις ευρώ, από τα ματωμένα πλεονάσματα του προϋπολογισμού,   αποκαλύπτοντας το εξής τραγικό: ότι το 2017 οι φτωχοί και εξαθλιωμένοι στη χώρα μας  έφτασαν τα 3,4 εκατομμύρια.( σε τόσους δεν είπε ότι θα το επωφεληθούν;). Αντί λοιπόν να ντρέπονται γι’αυτό το κατάντημα, που έφτασαν το ένα τρίτο και πάνω του πληθυσμού να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας τόσο  οι σημερινοί κυβερνώντες αλλά και  οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καμαρώνουν κιόλας!.

Να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην χώρα μας

Επί πλέον Κρύβει ότι αυτό το ματωμένο πλεόνασμα που καμαρώνει ο κύριος τσίπρας ότι εξασφάλισε για τους εξαθλιωμένους Έλληνες,  προήλθε από τη λεηλασία των ίδιων, των μισθών, των συντάξεών τους και τι φοροληστεία,  καθώς και από τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα των εργαζομένων.

Να θυμηθούμε  ακόμα ότι  και η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε προεκλογικά κοινωνικό μέρισμα όπως το είχε ονομάσει, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατίσει την συσωρευμένη αγανάκτηση του λαού εναντίον της πολιτικής της. Γιατί αυτό το επίδομα της φτώχειας που υποσχέθηκε, όσο και να είναι, 300,600, ευρώ,   δεν  είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τις διαρκής και αυξανόμενες ανάγκες  αυτών και των οικογενειών τους.»

Ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μίλησε για την προκλητική επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και στην ταυτόχρονη παραχάραξη της εξέγερσης του πολυτεχνείου με την διοργάνωση φιέστας από την δημοτική αρχή λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Πρόκληση για τον ελληνικό λαό επίσης,  αποτέλεσε η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις  ΗΠΑ όπου έδωσε όρκους πίστης στον αμερικανονατοικό συνασπισμό  και  περίσσεψε εκ μέρους του  η προσπάθεια εξαγνισμού  των μακελάρηδων  των λαών. Καμάρωνε μάλιστα γιατί είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της χώρας, την ώρα που ο λαός μας λιμοκτονεί, η κυβέρνησή του βρίσκει τα 4 δις το χρόνο και τα καταθέτει στο αιματοβαμμένο ταμείο του ΝΑΤΟ ως συνδρομή, καθώς και άλλα 2,5 δις για τον εξοπλισμό της αεροπορίας.

Πες μου τους φίλους  σου  να σου πω ποιος είσαι λέει ο λαός μας.

Η φιλοκυβερνητική δημοτική αρχή παραχαράσσοντας τον νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνέιου αποσιωπά σκόπιμα το ρόλο του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών

Και βέβαια δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα, ουτε ίχνος  ντροπής , την ίδια στιγμή που προσκυνούν τους φονιάδες των λαών, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ορμητήριο τους, για να αιματοκυλούν τους λαούς της περιοχής, να ιδιοποιούνται  τους αγώνες του πολυτεχνείου και να διοργανώνουν  φιέστες, όπως για παράδειγμα αυτή στην κεντρική πλατεία από τη φιλοκυβερνητική δημοτική αρχή της πόλις μας, παραχαράσσοντας το νόημα και το περιεχόμενο της επετείου, αφού πουθενά δεν αναφέρουν το ρόλο των υπερατλαντικών φίλων τους πλέον, στα γεγονότα του πολυτεχνείου και τη στήριξη που παρείχαν στην εφταετία. Αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα κάθε είδους γκρουπούσκουλα που οι μηχανισμοί τους συγκεντρώνουν κάθε χρόνο αυτές τις μέρες στο χώρο του πολυτεχνείου για να αμαυρώσουν την επέτειο και να αποπροσανατολίσουν   το λαό  και τη νεολαία.»

Ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Π. Λίολιος στην ομιλία έβαλε το πλαίσιο διεκδικήσεων και πάλης  του Εργατικού:

  • Την κρίση και το χρέος να τα πληρώσει η πλουτοκρατία
  • Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Δουλειά για όλους. Μέτρα στήριξης των ανέργων, ταμείο ανεργίας σε όλους ανεξαιρέτως τους ανέργους στο 80% του κατωτέρου μισθού το μήνα.
  • Σύγχρονα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ευρωπαϊκή ένωση και τους  μηχανισμούς της.
  • κεντρικό σχεδιασμό στην παραγωγή των αγαθών με βάση τις δυνατότητες παραγωγής και με βάση τις ανάγκες του λαού μας:
  • Με κοινωνικοποιημένα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία τον ορυκτό πλούτο και τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, το μεγάλο εμπόριο, τις μεγάλες τουριστικές μονάδες. Με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.
  • Με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες παιδείας, υγείας, πρόνοιας, ώστε να εξασφαλίζεται η λαϊκή ευημερία.
  • Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η οργάνωση της παραγωγής και της οικονομίας θα είναι σε διαφορετική βάση από τη σημερινή.
  • Κάτω τα χέρια από τη ζωή μας.
  • Ψωμί -παιδεία – ελευθερία- λαϊκή κυριαρχία.
  • Ειρήνη και φιλία με όλους τους λαούς στη γειτονιά μας και σε όλο τον κόσμο!
  • Έξω απ’ το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. – λαϊκή εξουσία! κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής! κεντρικό σχεδιασμό, οικονομία και παραγωγή αποκλειστικά για να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες.
  • Ανάπτυξη και ευημερία για το λαό και όχι για το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο!

Στην αρχή της ομιλίας του ο Π. Λίολιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και να εκφράσει στους νεκρούς της δυτικής αττικής υπογραμμίζοντας: «να εκφράσουμε και από αυτό το βήμα τη βαθιά μας θλίψη για τους νεκρούς και αγνοουμένους της δυτικής αττικής και τα συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Και να τονίσουμε ότι όλα αυτά τα τραγικά που συνέβησαν αυτές τις μέρες εκεί, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας δεν ήταν τυχαία αλλά  αποτέλεσμα της απουσίας  μέτρων και ελέγχων αντιπλημμυρικής προστασίας. Δυστυχώς αυτό που μετράει σήμερα για τις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες και μεγαλοεργολάβους, είναι περισσότερο η μείωση του κόστους και το μεγαλύτερο κέρδος παρά η ζωή και οι περιουσίες των ανθρώπων.»

Εκ μέρους των σπουδαστών χαιρετισμό στην συγκέντρωση έκανε ο Λαυρέντης Κουρελάς, γραμματέας του συλλόγου φοιτητών/φοιτητριών των Εστιών Θεσσαλίας.

ο γραμματέας του συλλόγου φοιτητών/φοιτητριών των Εστιών Θεσσαλίας

Μετά το τέλος της ομιλίας έγινε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου ακούγονταν συνθήματα όπως «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και «Το μέλλον μας δε είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά»

Η πορεία κατέληξε στη πλατεία Νομαρχίας όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου από το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, την Ένωση Γυναικών Λάρισας, (μέλος ΟΓΕ) τη Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Ν. Λάρισας, τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Ν. Λάρισας, την Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας, την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού και Δέρματος, το Σωματείο ΠΕΤ ΟΤΕ Ν. Λάρισας, και το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών.

Εκπρόσωπος της Ενωτικής ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας καταθέτει στεφάνι

Η συγκέντρωση έληξε κρατώντας ενός λεπτού σιγή.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Π. Λίολιου ανοίξτε το σύνδεσμο που ακολουθεί

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2017