ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 7 ΜΜ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Μοιράσου το άρθρο!

ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ- ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ , ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΙ ΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση που απαιτεί να μπουν σε αναστολή οι εργατικές και λαϊκές διεκδικήσεις, η ίδια για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων έχει κολλημένο το γκάζι της αντιλαϊκής επίθεσης.

Κι ενώ εδώ και δύο χρόνια οι μαθητές ζούν στην «δίνη» της τηλεκπαίδευσης με πολλαπλές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες κουβέντα δεν γίνεται για ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το νέο άνοιγμα των σχολείων παρότι ήδη διανύουμε ένα 4ο κύμα πανδημίας.

Σαν να μην υπάρχουν όλα αυτά, κατακαλόκαιρο στην βουλή συζητιέται αυτές τις ημέρες ακόμη ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που διευρύνει τις μορφωτικές ανισότητες των μαθητών, μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση και απαξιώνει παραπέρα το ρόλο του εκπαιδευτικού.

Το νέο  νομοσχέδιο-έκτρωμα για την παιδεία  μέσα από την λεγόμενη «αυτονομία» του σχολείου  προωθεί :

  • Την ακόμη παραπέρα κατηγοριοποίηση της μόρφωσης και τον διαχωρισμό των μαθητών ανάλογα με την τσέπη τους. Μέσα από διαδικασίες όπως η επιλογή  διαφορετικού βιβλίου(«πολλαπλό βιβλίο»), ακόμα και ανάμεσα στα τμήματα της ίδιας τάξης ενός σχολείου, διογκώνονται οι ανισότητες, διαφοροποιείται ακόμα περισσότερο το τι μαθαίνει ο κάθε μαθητής. Γενικεύονται με απλά λόγια τα σχολεία και οι μαθητές πολλών ταχυτήτων και κατηγοριών. Οι ταξικές και μορφωτικές ανισότητες θεσμοθετούνται και με τη βούλα! Και με τη βούλα του νόμου λένε ανοιχτά ότι δε δικαιούνται όλα τα παιδιά τα ίδια γράμματα! Και επίσημα οι χορηγοί αποκτούν λόγο στο τι και πώς διδάσκεται μέσα στο σχολείο!

Θα υποβαθμιστεί κι άλλο η μόρφωση που λαμβάνουν τα παιδιά. Αντικαθιστούν την αναγκαία επιστημονική γνώση που χρειάζεται για να μπορούν οι μαθητές να κατανοήσουν τον κόσμο, να αποκτήσουν κριτική σκέψη, με εφήμερες δεξιότητες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να βγαίνουν από όλο και πιο μικρή ηλικία στην αγορά εργασίας (ακόμα και από 15 χρονών). Εδώ και δεκαπέντε χρόνια που άλλαξαν τα βιβλία, υποτίθεται για να διδάξουν αυτές τις “σύγχρονες δεξιότητες”, το μορφωτικό επίπεδο πέφτει συνεχώς, οι μαθητές δυσκολεύονται να αφομοιώσουν βασικές και αναγκαίες γνώσεις.

  • Τη επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων για την ανεύρεση πόρων με την αξιοποίηση των σχολικών κτηρίων, υποδομών και εγκαταστάσεων ενώ για πρώτη φορά θεσμοθετείται επίσημα η χρηματοδότηση των σχολείων με δωρεές, χορηγίες και παροχές από τρίτους. Και επειδή οι ευεργέτες δεν είναι τόσοι πολλοί (κι όσοι θα χορηγούν θα το κάνουν με το αζημίωτο και θα παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο του σχολείου) οι ίδιοι οι γονείς θα αναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων. Κι ενώ τα τελευταία 10 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έχουν πετσοκόψει περίπου κατά 60% τη χρηματοδότηση των σχολείων, αλλά και έχουν εκτινάξει τη φορολογία του λαού στα ύψη. Αντί να φτιάξουν νέα, σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, αντί να δημιουργήσουν σχολικές βιβλιοθήκες παντού, πετάνε το μπαλάκι σε κάθε σχολείο, να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική τους! Επιδιώκουν την απόσυρση ουσιαστικά του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της Εκπαίδευσης.
  • Τη λεγόμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όχι για να βελτιωθεί το μάθημα στην τάξη, αλλά για να κλείσουν το στόμα των εκπαιδευτικών, να αποδεχτούν σαν δεδομένα όλα τα παραπάνω. Στην ουσία, να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον ρόλο τους σαν εκπαιδευτικοί, που παλεύουν για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα αν αυτά δυσκολεύονται ή όχι. Να εξαναγκαστούν να παρακαλάνε χορηγούς για λίγα ψίχουλα και να μην απαιτούν τα στοιχειώδη για τη μόρφωση των μαθητών (υποδομή, εξοπλισμός). Όπως η αξιολόγηση στο Δημόσιο δε βελτίωσε τις υπηρεσίες για τον λαό, έτσι και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δε σκοπεύει να βελτιώσει το σχολείο, να λύσει υπαρκτά προβλήματα μέσα στην τάξη. Γι’ αυτό καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ σε ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Το νομοσχέδιο-έκτρωμα αφορά κάθε εργάτη και υπάλληλο γιατί στοχεύει στα παιδιά του, συνολικά στη νέα γενιά. Δε βελτιώνεται. Πρέπει να πάει στα σκουπίδια! Αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών νόμων (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Επαγγελματική Εκπαίδευση, Εργαστήρια Δεξιοτήτων).

Διεκδικούμε:

  • Όλα τα σχολεία να έχουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση και στήριξη, με σύγχρονες υποδομές, εργαστήρια και εξοπλισμό. Να μη βάζει ο γονιός το χέρι στην τσέπη για να μορφωθεί το παιδί του.
  • Ολόπλευρη μόρφωση, σύγχρονα, επιστημονικά θεμελιωμένα και κατανοητά σχολικά βιβλία και αναλυτικά προγράμματα, ίδια για όλα τα παιδιά.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς, τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα έχει το παιδί σου!