ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Κ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Μοιράσου το άρθρο!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΛ ΣΤΟ ΓΝΛ , την Τετάρτη 21 Ιούλη, 10:00πμ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Ήμαστε μπροστά σε μια νέα έξαρση της πανδημίας με το 4ο κύμα να εξελίσεται εδώ και μέρες καταγράφοντας χιλιάδες νέα κρούσματα. Η περιοχή μας βρίσκεται ξανά στις ποιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά σε όλη την χώρα. Ο κίνδυνος για την υγεία του λαού  είναι μεγάλος καθώς τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται στην ίδια τραγική κατάσταση και του ς προηγούμενους μήνες ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η κατάσταση αυτή που ζούμε  είναι  απόρροια της πολιτικής που και η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει αποδυναμώνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας , προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο παρότι τα νοσοκομεία δουλεύουν στο κόκκινο αρνείται να πάρει κάποιο μέτρο ενίσχυσής τους, δεν υλοποιεί κανένα από τα σχετικά αιτήματα των υγειονομικών  και των εργατικών σωματείων.  Γίνεται ακόμη ποιο προκλητική  καθώς ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει στα πλαίσια του «νέου ΕΣΥ» πως «έχουμε παραπάνω νοσοκομεία απ΄όσα χρειαζόμαστε» και ετοιμάζεται να κλείσει δεκάδες σε όλη την χώρα. Ανάμεσα στα άλλα θα είναι ένα από τα δύο νοσοκομεία της πόλης μας (σύμφωνα με όσα διαρρέονται το ΓΝΛ). Αυτό θα σημάνει συντριπτικό χτύπημα στις υποδομές του δημόσιο συστήματος υγείας στην περιοχή μας και της χώρας μας . Οι εξελίξεις αυτές πηγαίνουν χέρι-χέρι με την διόγκωση του ιδιωτικού τομέα στην πόλη μας  καθώς ξεφυτρώνουν διαρκώς καινούριες ιδιωτικές δομές  . Μέσα σε αυτές τις συμπληγάδες το δικαίωμα στην υγεία μετατρέπεται διαρκώς περισσότερο σε πανάκριβο κι απλησίαστο εμπόρευμα για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Για δυο χρόνια, σχεδόν, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν. Το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης έχει δημιουργήσει σοβαρά μαθησιακά και άλλα προβλήματα στους μαθητές. Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο με αποτέλεσμα το άνοιγμα τον Σεπτέμβριο να γίνει με ακόμα χειρότερους όρους.

Παράλληλα ο αναγκαίος εμβολιασμός  του λαού καθυστερεί και οι αιτίες βρίσκονται στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό Τα «μπρος-πίσω», τα πρωτόκολλα λάστιχο για υπηρετηθούν συμφέροντα στο τουρισμό, οι λογικές της ανταποδοτικότητας ή της υποχρεωτικότητας και των εκβιασμών  για απολύσεις δυνάμωσαν ακόμη περισσότερο την αμφιβολία, τον φόβο,  καλλιεργώντας το έδαφος για τον «κοινωνικό αυτοματισμό», τον ανορθολογισμό , κάτι που αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως πεδίο αντιπαράθεσης για κρύβει στην δημόσια συζήτηση την δική της ευθύνη. Όταν την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζει καμία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το εμβολιασμό όπως η Εξαντλητική ενημέρωση του πληθυσμού, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η κυβερνητική πολιτική δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοτικής ασυδοσίας ,που ξεπερνά  κάθε όριο καθώς ήδη σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει οι απειλές για απολύσεις, αναστολές για όσους εργαζόμενους δεν εμβολιάζονται ή δεν κάνουν τεστ τα οποία τους καλούν να επιβαρυνθούν. Δίνει «σινιάλο» να σμπαραλιάσουν και τελευταία εργατικά δικαιώματα. Πάει πολύ όμως να κουνάνε το δάχτυλο οι εργοδότες όταν οι ίδιοι έχουν κάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο καθώς ακόμη και σήμερα που τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ελλειπή και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτα.

Η κυβέρνηση σε όλα αυτά αντιπαραθέτει  σταθερά την «Ατομική ευθύνη» ως μοναδική και αποκλειστική λύση και συνεχίζει να μεταθέτει το πρόβλημα για τις δικές τις ευθύνες στους εργαζόμενους και στον λαό συνολικότερα.

Καλούμε όλα τα Σωματεία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους διεκδικώντας αποφασιστικά μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζόμενων και του λαού.  Με νέες πρωτοβουλίες συνεχίζουμε τον αγώνα για να ενισχυθεί εδώ και τώρα το δημόσιο σύστημα υγείας, με μόνιμο προσωπικό, με κλίνες ΜΕΘ, με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά κι επιστημονικά επιτεύγματα. Να πρωτοστατήσουμε στην ενημέρωση  για την προστασία της υγείας , τον εμβολιασμό, την τήρηση των μέτρων προστασίας. Γι΄αυτό θα σταθούμε για άλλη μια φορά δίπλα στους υγιεινομικούς στη πόρτα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας την Τετάρτη 21/07, στις 10:00πμ στηρίζοντας τη κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΕΙΝΚΥΛ.

Διεκδικούμε:

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Κανένα κλείσιμο ή υποβάθμιση νοσοκομείου στην περιοχή και στην χώρα.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
  • Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

ΙΟΥΛΗΣ 2021