Αποζημιώσεις στο 100% σε πλημμυροπαθείς χωρίς καμία έκπτωση

Μοιράσου το άρθρο!

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για το Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου και τα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες, επισημαίνονται τα εξής:

Τα όσα εξελίχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας στις 9 Νοέμβρη, για τα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών, είναι αποδεικτικά του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει συνολικότερα την στήριξη και την προστασία της ζωής των απλών ανθρώπων η Δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων .

Οι απαλλαγές που αποφασίστηκαν για τους πληγέντες στην Λάρισα είναι μόνο ένα πολύμικρό μέρος, ουσιαστικά ψίχουλα, σε σχέση με την ουσιαστική ανάγκης στήριξης που χρειάζονται σήμερα. Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός πως κι αυτά τα ελάχιστα η αρχική πρόθεση ήταν να δοθεί μόνο σε ένα μικρό μέρος από το σύνολο των πλημμυροπαθών.

Είναι αποδεικτικό πως η διατύπωση στο εισηγητικό κείμενο αναφερόταν πως τα συγκεκριμένα μέτρα ήταν για μόνο για τα μη κατοικήσιμα σπίτια. Κάτω από την αντίδραση των εκπροσώπων των επιτροπών πληγέντων, φορέων που παρευρίσκονταν στην συνεδρίαση υιοθετήθηκε προφορικά τουλάχιστον διατύπωση για όλους τους
πλημμυροπαθείς που έχουν κάνει αίτηση στην ΔΑΕΦΚ και έχουν γίνει δεκτές. Παρά αυτή την διεύρυνση όμως παραμένει εκτός ένας μεγάλος αριθμός πληγέντων που αφορά πλημμυρισμένα υπόγεια τα οποία και από την ΔΑΕΦΚ δεν εντάσσονται στους δικαιούχους πρώτης αρωγής και αποζημιώσεων.

Σε συνοικίες όπως οι Εργατικές κατοικίες Γιάννουλης ουσιαστικά η μεγάλη πλειοψηφία των πληγέντων δεν θα ενταχθούν ούτε σε αυτά τα πενιχρά μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή. Γνωρίζοντας πως όταν μιλάμε για υπόγεια, μιλάμε για χώρους ζωτικούς, βοηθητικούς ενταγμένους στην καθημερινή λειτουργία των λαϊκών νοικοκυριών που δεν διαμένει σε σπίτια εκατοντάδων τετραγωνικών που ίσως να φαντάζεται το κράτος και η Δημοτική αρχή. Γι’ αυτό είναι κοροϊδία η παραπομπή σε σχετική Επιτροπή που θα εξετάσει
τις περιπτώσεις για να δουν πόσο πλημμύρισε το κάθε υπόγειο κλπ.

Παράλληλα προετοίμασαν όσους τελικά θα είναι δικαιούχοι, πως θα αντιμετωπίσουν χρονοβόρες διαδικασίες υπαγωγής κλπ δείχνοντας πως η ταλαιπωρία έχει ακόμη δρόμο!

Ακόμη προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια των μέτρων με την λογική που λέει πως «κάνουμε ότι μπορούμε», μέσα «στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας» και εντός του «θεσμικού-νομικού πλαισίου» που δεν μπορούν να ξεπεράσουν. Ξέχασαν βεβαίως να αναφέρουν πως σε αυτό το πλαίσιο που με ευλάβεια τηρούν και υπηρετούν, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Στην πρώτη γραμμή είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων για λογαριασμό των οποίων όταν και όπου χρειαστεί ξεπερνούν κι αυτό ακόμη το πλαίσιο, υπερβαίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη τα «όρια των αρμοδιοτήτων τους». Κι αυτή είναι μια επιλογή ενιαία από την κάθε κυβέρνηση , τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν για να μην αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν
δηλώνοντας «αναρμόδιοι»!

Γι’ αυτό και τα όποια ελάχιστα και ανεπαρκέστατα ανακοινώνονται είναι κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, της διεκδίκησης του ίδιου του λαού. Γι΄αυτό και η διεκδίκηση ενοχλεί. Κι αυτή την ενόχληση έδειξε η Δημοτική Αρχή δια στόματος του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των πληγέντων που διαμαρτύρονταν τους κάλεσε να βγάλουν το «σκασμό». Μια ενέργεια απαράδεκτη, κατάπτυστη που προκαλεί βάναυσα όλους τους πλημμυροπαθείς της πόλης μας.

Φανερώνει όμως και την επιδίωξή τους να αποδεχθεί όλος αυτός ο κόσμος την κατάσταση ως μοιραία, απαλείφοντας τις ευθύνες τους και να μάθει να ζει, να τα βγάζει πέρα με τα όποια ψίχουλα του πετάνε και να λέει ευχαριστώ, σιωπώντας και πνίγοντας την αγανάκτησή του!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό της πόλης να κάνουν την δικαιολογημένη οργή τους οργανωμένο αγώνα. Να δυναμώσουν την πάλη τους, συσπειρωμένοι στα σωματεία, τους φορείς τους, τις επιτροπές πληγέντων διεκδικώντας εδώ και τώρα πλήρη αποκατάσταση και προστασία της ζωής τους, αποζημιώσεις στο 100% χωρίς καμία έκπτωση με ευθύνη κράτους, Περιφέρειας και Δήμου!