ΟΜΙΛΙΑ Τ.ΤΣΙΑΠΛΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ (5.6.13)

Μοιράσου το άρθρο!

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Η αποψινή συγκέντρωση, είναι συνέχεια των πολύμορφων αγώνων μας απέναντι στην βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε και μεγάλου κεφαλαίου, που τσακίζει μισθούς και συντάξεις, διαλύει τις ΣΣΕ, επιβάλει βαρείς φόρους και χαράτσια και τώρα έβαλαν στο στόχαστρο και την κοινωνική ασφάλιση-υγεία.

Στέλνει ένα μήνυμα μαζικού και οργανωμένου ξεσηκωμού, προς όλους τους ασφαλισμένους (εργάτες, ΕΒΕ, αγρότες, συνταξιούχους), αλλά και τους ανασφάλιστους, για νέους σκληρούς ταξικούς αγώνες, για την υπεράσπιση των συντάξεων, των παροχών υγείας και γενικότερα των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος προδιαγράφεται ζοφερή για όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Και επειδή και οι πιο δύσπιστοι έχουν καταλάβει πλέον ότι αυτή η επίθεση, δεν τελειωμό, δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Επείγει να αναπτυχθεί η δράση κάθε σωματείου, κάθε κοινωνικού στρώματος και από κοινού, όχι μόνο για την υπεράσπιση των συντάξεων, αλλά για την διεκδίκηση ενός σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα καλύπτει όλο το λαό και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το κεφάλαιο.

Να γίνουν συνεδριάσεις Δ.Σ, συνελεύσεις και συσκέψεις εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων ΕΒΕ, αγροτών, γυναικών, Λαϊκών Επιτροπών, όπου θα γίνει ενημέρωση για τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης και να αναπτυχθεί μια πολύμορφη δράση απο κάθε σωματείο. Να οργανώσουν διαμαρτυρίες στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΕΟΠΥΥ, στα Νοσοκομεία. Τα συνταξιουχικά σωματεία να αναπτύξουν ιδιαίτερη δράση.

Η σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την καταβολή κι αυτών των κουτσουρεμένων συντάξεων, που δεν φθάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες, αφού πολλοί συνταξιούχοι, συντηρούν και τα άνεργα παιδιά τους.

Πίσω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, με συντάξεις που μειώνονται συνεχώς και δε φτάνουν ούτε για τις βασικές ανάγκες, με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, με τις περικοπές στα φάρμακα και στις ιατρικές εξετάσεις, υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες που επιβάλουν την εξαθλίωση, τα συσσίτια, τις ουρές συνταξιούχων και ανέργων για λίγα λαχανικά ή τρόφιμα που μοιράζονται από παραγωγούς ή άλλες οργανώσεις.

Η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια για τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης στην κοινωνική ασφάλιση, μιλώντας για δήθεν υψηλές συντάξεις και παροχές, για εκτεταμένες συντάξεις μαϊμού, προσπαθώντας έτσι να καλύψει τις πραγματικές αιτίες, να ενοχοποιήσει το λαό, για να φορτώσει άλλη μια φορά τα σπασμένα.

Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η κοινωνική ασφάλιση έχει υπονομευτεί εδώ και χρόνια από τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ και της σημερινής τρικομματικής, από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Τα αποθεματικά των ταμείων, διαχρονικά καταληστεύθηκαν από το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, πότε ως δανεικά και αγύριστα για επενδύσεις, πότε στο χρηματιστήριο και τελευταία με το «κούρεμα» των ομολόγων.

Την ίδια στιγμή, παράλληλα με την λεηλασία των αποθεματικών, η εισφοροδιαφυγή και οι συνεχείς εισφοροαπαλλαγές, οι συνεχόμενες χαριστικές ρυθμίσεις προς επιχειρήσεις χτυπούσαν στην καρδιά το ασφαλιστικό σύστημα.

Η έκρηξη της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας, οι δραστικές μειώσεις των μισθών, η εκ περιτροπής εργασία, η ασφάλιση μόνο για ασθένεια των νέων που εργάζονται με καθεστώς μαθητείας, η ανασφάλιστη εργασία μέσω προγραμμάτων τάχα καταπολέμησης της ανεργίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, στερούν τεράστια έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία και δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση. Μόνο οι απώλειες του ΙΚΑ, ανέρχονται σε 8 δις. ευρώ το χρόνο.

Η καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε, επιτάχυνε τις αρνητικές εξελίξεις.

Ολοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν εδώ και μια 20ετία οι κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και της τελευταίας διετίας, δεν έγιναν για να «σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα» αλλά για να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και νέα βάρη.

Με πρόσχημα την βιωσιμότητα των ταμείων έρχονται τώρα νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, νέες περικοπές σε υγεία και πρόνοια, στα φάρμακα και στις ιατρικές εξετάσεις. Αυτά προκύπτουν από τις αποφάσεις της Ε.Ε για όλες τις χώρες με ή χωρίς μνημόνια.

Για μας η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα και όχι λογιστικό κόστος!

Η άσχημη κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποτέλεσμα σχεδιασμένης κρατικής παρέμβασης που έχει ως βασικούς στόχους: τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τη μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών του κράτους και των μονοπωλίων στις πλάτες των εργαζόμενων, με την επιβολή της ανταποδοτικότητας, με τη χρησιμοποίηση του ασφαλιστικού ως πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων αλλά και την αξιοποίηση των αποθεματικών του για τη χρηματοδότηση μονοπωλιακών ομίλων. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το ασφαλιστικό σύστημα δέχτηκε μεγάλα πλήγματα.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Τα έσοδα των ταμείων, σε συνάρτηση με την μειωμένη κρατική επιχορήγηση, έχουν μειωθεί από 14% (ΙΚΑ) έως 30% (ΟΑΕΕ) αφήνοντας χρηματοδοτικό κενό 2,5 δις.  μέχρι το τέλος του 2013

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι συντάξεις έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα. Μέχρι 35% έχουν μειωθεί οι κύριες και μέχρι 60% οι επικουρικές, με την αφαίρεση των δώρων και του επιδόματος του καλοκαιριού.

Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, δείχνουν ότι η μέση σύνταξη για όλα τα ταμεία είναι 542 ευρώ. 1.327 εκατομμύρια συνταξιούχοι (46%) του συνόλου παίρνουν κάτω από 500 ευρώ. Άλλες 400.000 (14%) παίρνουν 500-600 ευρώ και συνολικά το 78% των κύριων συντάξεων είναι κάτω των 1.000 ευρώ. Ενώ μόλις το 6% παίρνει πάνω από 1.700 ευρώ. Ταυτόχρονα, μεγάλο χτύπημα δέχτηκαν οι επικουρικές, με περικοπές που ξεκινούν από 7,5% και φτάνουν στο 42,5%!

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που θα πάρουν ΕΚΑΣ όσοι δεν συμπλήρωσαν τα 65 χρόνια. Από το 2014, θα χορηγείται μόνο σε όσους συμπληρώνουν τα 65 χρόνια, ενώ θα διακοπεί σε όσους είναι κάτω των 65 ετών και ανεξάρτητα από το αν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι! Όσον αφορά τα εφάπαξ βοηθήματα έρχονται νέες ανατροπές σε 1,5 εκατ. ασφαλισμένους, με νέες μειώσεις 20% κατά μ.ο.

Η επικουρική σύνταξη διαλύεται συνειδητά με τα επαγγελματικά ταμεία, καθώς σταματάει η εγγύηση του κράτους. Κατάληξη αυτής της υπόθεσης θα είναι η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση βάζει ζήτημα βιωσιμότητας των ταμείων για να φορτώσει ξανά τα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων. Τα αποθεματικά των ταμείων δεν τα συρρίκνωσαν οι εργαζόμενοι. Τα στοιχεία για τα αποθεματικά των ταμείων υπολογίζονται σε 2,5 δις έλλειμμα για την ασφάλιση και 1,5 δις στον ΕΟΠΥΥ.

Από το 1951 έως το 1979 το μέγεθος της ληστείας των αποθεματικών ξεπερνά τα 58 δις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί δεκαετίες τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, με αποφάσεις των κυβερνήσεων και των διοικήσεων που διόριζαν, κατατίθονταν στην Τράπεζα της Ελλάδας με επιτόκιο 0,5%, ενώ δανείζονταν με επιτόκια κάθε φορά που ήταν πενταπλάσια έως και δεκαπλάσια.

Το πρόσφατο «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί ληστεία δις. ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία διέθεταν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ 15,97 δις  και 6,52 δις. Ομόλογα Δημοσίου. Συνολικά  22,49  δις τα οποία μετά από την διαδικασία του κουρέματος (με το PSI) έχασαν το 53,50%  δηλαδή έμειναν 11,92 δις ευρώ. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός και των απωλειών σε τόκους που πριν το PSI  έφταναν τα 700-800 εκατ. ευρώ και τώρα δεν ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2010 το χρέος κράτους και εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν αποδίδεται ανέρχονταν σε 14 δις. ευρώ περίπου.

Στην Λάρισα, οφείλονται 150 εκ. ευρώ από 6.000 επιχειρήσεις, με 10 μεγάλες επιχειρήσεις να χρωστούν πάνω από 15 εκ. ευρώ. Η εισφοροδιαφυγή ληξιπρόθεσμων εισφορών, από επιχειρήσεις προς το ΙΚΑ φτάνει τα 8 δις ευρώ.

Από την ανακεφαλαιοποίηση θα χαθούν σε βάθος 10ετίας ακόμα 3 δις.

Η ανασφάλιστη εργασία φτάνει στο 40% και χάνονται απ’ αυτή 8 δις. ετησίως. Ενώ ένα 30% ακόμα, οι εργοδότες το ασφαλίζουν για λιγότερο χρόνο από εκείνο που εργάζεται.

Το ΙΚΑ καθώς και τα άλλα ταμεία κάθε μήνα κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τις συντάξεις. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το ΙΚΑ, που καλύπτει άμεσα και έμμεσα πάνω από 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους: Το έλλειμμά του υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2012 έφτανε το 1,4 δισ. ευρώ. Κι αυτό την ώρα που ήδη χρωστά πάνω από 7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, στον ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΕΤΕΑΜ, για λογαριασμό των οποίων εισπράττει εισφορές, ενώ πάνω από 13 δισ. είναι το χρέος του κλάδου σύνταξης στον κλάδο Υγείας που πέρασε στον ΕΟΠΥΥ.

Τοπικά στο ΙΚΑ λείπουν 40 περίπου εργαζόμενοι, που μετά την απόλυση τελευταία και των 10 υπαλλήλων που είχαν πάει μέσω ΑΤΕ, την προσθήκη νέων αντικειμένων (ΚΕΠΑ, Βοήθεια στο Σπίτι) και την κατάργηση των παραρτημάτων Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αγιάς και Φαρσάλων, που μεταφέρθηκαν στο κεντρικό ΙΚΑ και στη Ν. Σμύρνη, η τοπική υπηρεσία έχει σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των πάνω από 120.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και δεκάδων χιλιάδων άλλων από άλλα ταμεία, που εξυπηρετούνται για παροχές και επιτροπές στο ΙΚΑ, αλλά και λόγω των ανεπαρκών χώρων που στεγάζονται, που είναι ιδιωτικοί και κοστίζουν ακριβά.

Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα στοιχεία λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, χώρους και χρηματοδότηση: Για να βγει μια σύνταξη με φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ χρειάζονται 5-6 μήνες, ενώ για μια με διαδοχική ασφάλιση πάνω από 2 χρόνια!

Οι ελλείψεις γιατρών και προσωπικού στο ΚΕΠΑ, έχουν σαν αποτέλεσμα πάνω από 1.000 φάκελοι να μην μπορούν ούτε να σκαναριστούν, ενώ χιλιάδες ασφαλισμένοι είναι σε αναμονή για να περάσουν επιτροπή έως 1 χρόνο για ψυχιατρικά-νευρολογικά περιστατικά, έως 9 μήνες καρδιολογικά, 7-8 μήνες για ορθοπεδικά, παθολογικά. Ο χώρος του ΚΕΠΑ είναι ακατάλληλος, αφού είναι μικρός και στεγάζεται στο 4ο όροφο, που δυσκολεύει την πρόσβαση αναπήρων.

Οι έλεγχοι τοπικά και γενικότερα, για την ανασφάλιστη εργασία, μετά την κατάργηση της ειδικής υπηρεσίας ελέγχων του ΙΚΑ, είναι ελάχιστοι και μάλιστα μόνο στο πλαίσιο του πρωινού ωραρίου και μόνο μέσα στο κέντρο της πόλης, αφού δεν υπάρχει ανάλογο προσωπικό και μόνο 1 υπηρεσιακό αυτοκίνητο για όλες τις δουλειές που δεν εξυπηρετεί.

Στον ΟΑΕΕ, από τους 774.000 ασφαλισμένους το 2012, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι αδυνατούσαν να πληρώνουν τις εισφορές τους και συσσωρεύονται οφειλές 5,9 δις από 3 δις το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλιση τους, αφήνοντας οφειλές 1,5 δις.

Ο ΟΑΕΕ κάθε μήνα εισπράττει 130-150 εκατ. ευρώ και πληρώνει για συντάξεις περίπου 285 εκατ. ευρώ. Η αιφνιδιαστική ρύθμιση για μείωση των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ κατά 30-35% μπορεί να αποσύρθηκε, αλλά αποτελεί ελιγμό ώστε να μετρηθούν αντιδράσεις και να επανέλθει με ίδια ή διαφορετική μορφή. Είναι οδηγός και για τα άλλα ταμεία.

Στον ΟΓΑ, από τους 625.000 αγρότες, μόνο οι μισοί μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές τους. Οι καθυστερούμενες εισφορές για το 2012 φθάνουν τα 508 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή στην πιο ισχνή σύνταξη του ΟΓΑ, επιβάλλεται διπλασιασμός και εκτόξευση των εισφορών στους ασφαλισμένους.

Ιδιαίτερα οξύ είναι το χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών, των δικηγόρων, των γιατρών, των επιστημόνων, με εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών οδηγώντας  σε αδυναμία πληρωμής τους, άρα κατάργηση της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

Ο ΕΟΠΥΥ, που προέκυψε από την συγχώνευση του κλάδου υγείας των περισσότερων ασφαλιστικών ταμείων, που καλύπτει 9,5 εκατομμύρια πανελλαδικά και τοπικά πάνω από 250.000 ασφαλισμένους, κινδυνεύει με κατάρρευση. Οι μειώσεις στην επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μεγάλες (ο ιδρυτικός νόμος 3918/11 πρόβλεπε επιχορήγηση 1,295 δισ, η οποία λίγους μήνες μετά μειώθηκε στα 795 εκατ.), ενώ και από τα ασφαλιστικά ταμεία μειώνεται η χρηματοδότησή του.

Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τα 4 δις. ευρώ, με κίνδυνο να οδηγηθεί στην κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κ.Υ, που επίσης υποχρηματοδοτούνται από το κράτος, εξαιτίας των νοσηλίων, των εργαστηριακών εξετάσεων και των φαρμάκων, που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους ασφαλιστικούς φορείς στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει τους επόμενους μήνες να βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών του, αν δεν πάρει έκτακτη επιχορήγηση και αν δεν εξασφαλιστεί η σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις παντού και ασφαλισμένοι οδηγούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια για εξετάσεις καταβάλλοντας συμμετοχή 15-30% στις εξετάσεις. Εξαναγκάζονται να πληρώνουν τις επισκέψεις για ιατρική εξέταση και συνταγογράφηση στους ιδιώτες γιατρούς, ακόμα και στους συμβεβλημένους, αφού ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων ανά γιατρό το μήνα. Πληρώνουν επίσης το 5ευρω για κάθε επίσκεψη στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κ.Υ καθώς και τις εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες έχουν περικοπεί και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ακόμα και στα επείγοντα περιστατικά και στις εφημερίες. Οι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, η υποστελέχωση σε γιατρούς, η μείωση των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ έχει επίσης αρνητικά αποτελέσματα στους ασφαλισμένους.

Λόγω των μακροχρόνιων ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία, αρκετοί ασφαλισμένοι σπρώχνονται σε ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, πληρώνοντας στον ΟΓΑ 50% και στα άλλα ταμεία 30% επί της συνολικής δαπάνης της νοσηλείας ή 20% και 10% αντίστοιχα, ανάλογα με τον τρόπο τιμολόγησης των νοσηλίων.

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουμε για φάρμακα αρκετά περισσότερα, αφού αρκετά από αυτά δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία ενώ σε άλλα επιβλήθηκε συμμετοχή ή και αύξησή της σε όσα ήδη υπήρχε. Ένα μεγάλο μέρος της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τα 5,28 δις ευρώ το 2009 στα 2,88 δις το 2012, είναι χρήματα που βγήκαν από τις τσέπες των ασφαλισμένων.

Στην Λάρισα, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, αναλυτή εργαστηριακών εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κάνουν σε ιδιώτες τις παρακάτω εξετάσεις: μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, καρκινικών δεικτών, ορμονικές, προγεννητικού ελέγχου, πολλές φυσικοθεραπείες, ενώ το σύνολο των εχόντων ανάγκη αποκατάστασης παραπέμπεται στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, αφού στη Θεσσαλία δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης! Συνολικά ο εξοπλισμός του είναι παλιός και δεν αντικαθίσταται.

Τοπικά ο ΕΟΠΥΥ, έχει μόλις 3 ακτινολόγους και σε λίγες μέρες θα μείνει ο 1! Το μικροβιολογικό έχει 2 μικροβιολόγους και σε λίγες μέρες θα μείνει 1! Έχει 3 οδοντίατρους, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι τόσοι.

Από το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό λείπουν 35 άτομα, η υπηρεσία δεν διαθέτει ιδιόκτητους και επαρκείς χώρους στέγασης, ώστε να είναι καλύπτει όλες τις ανάγκες, ούτε υπηρεσιακό αυτοκίνητο για μετακινήσεις.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος σημαίνει νέο συντριπτικό πλήγμα για το λαό, απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότηση του, με σταδιακή μετάβαση προς ένα σύστημα που η «δημόσια» σύνταξη θα αντικατασταθεί από τη «βασική» προνοιακού χαρακτήρα. Οι εισφορές των εργαζομένων θα είναι η «βασική πηγή χρηματοδότησης» της κοινωνικής ασφάλισης με μείωση των εισφορών της εργοδοσίας έχοντας ως στόχο προοπτικής την παραπέρα είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και την  δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων.

Από 1/1/15 καθιερώνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ, δηλαδή καταργείται η κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ για το ΙΚΑ και πάνω, ανάλογα με το Ταμείο. Όμως και αυτή η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος των εισφορών όλων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, την κρατική χρηματοδότηση και το σύνολο των δικαιούχων. Την βασική σύνταξη θα δικαιούνται όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1.1.2015, καθώς και όσοι συμπληρώνουν το ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.  Με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας, προωθούνται τα εξής:

  • Ενιαία εισφορά και Ενιαίο σύστημα παροχών προς τα κάτω.
  • Κατάργηση με νόμο τον Νοέμβριο, των κοινωνικών πόρων. Θα πλήξει ιδιαίτερα τα έσοδα ταμείων όπως δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, εργαζομένων στον Τύπο και τα νεοσύστατα ταμεία ΝΠΙΔ-επαγγελματικά.
  • Ψήφιση  νόμου τον Νοέμβριο με απόφαση τη σταδιακή μείωση, κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, των εργοδοτικών εισφορών στην τριετία 2014 – 2016.
  • Ψήφιση  νόμου τον Δεκέμβριο για να μειωθούν οι εισφορές και συντάξεις και παροχές στους εργαζόμενους σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΕΛΤΑ, ΕΤΕ, πρώην ΕΤΒΑ και ΤτΕ στα επίπεδα του ΙΚΑ, μετά τη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η καπιταλιστική κρίση, για να αντιμετωπισθεί από τα μονοπώλια και τα κόμματα τους, ώστε να επανέλθει η φάση ανάκαμψης και αύξησης της κερδοφορίας τους, συνοδεύεται από βάρβαρες ταξικές πολιτικές.

Όταν έλθει η ανάκαμψη, αυτή θα είναι αδύνατη, θα συνοδεύεται από εκτεταμένη ανεργία, πληθωρισμό, φτώχεια. Τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα της κρίσης θα παραμείνουν και θα προστίθενται καινούρια.

Κανένας εργαζόμενος, αυτοαπασχολούμενος, νέος και γυναίκα, δεν πρέπει να περιμένει κάτι θετικό από την ανάπτυξη που λέει ότι έρχεται η τρικομματική κυβέρνηση, γιατί δεν αφορά αυτούς, αλλά τα κέρδη των μονοπωλίων. Κανένας εργαζόμενος να μην ελπίζει, ότι αν γίνει κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι θα γλυτώσει από τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τις εγγυήσεις στον ΣΕΒ, την Ε.Ε και τις ΗΠΑ, πριν ακόμα έρθει στην κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να “δίνουμε τη μπάλα” σε καμία απ’ αυτές τις ομάδες, που στήνει το σύστημα και παίζουν το ίδιο επιθετικό αντεργατικό παιχνίδι, θέλουν συνέχεια να βάζουν γκολ σε βάρος μας. «Μεσσίες» που θα μας σώσουν, δεν υπάρχουν. Μέχρι τώρα πληρώνουμε στο όνομα της κρίσης, αύριο στο όνομα της ανάκαμψης.

Τώρα πρέπει να οργανώσουμε ένα κίνημα ανάσχεσης της νέας επίθεσης, να σταματήσει η μείωση των συντάξεων και άλλων παροχών. Να απαιτήσουμε ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές σε όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος απο την πάλη για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, ενάντια στις απολύσεις, για μέτρα στήριξης των ανέργων και περιορισμού της ανεργίας, ενάντια στα χαράτσια και τη βαριά φορολογία.

Δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος, από την πάλη, ενάντια στην επίθεση τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται, που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδοσία, με εκδικητικές απολύσεις (ΟΛΥΜΠΟΣ, Σ-Μ Λάρισα, κ.α), συνεχόμενες μυνήσεις σε βάρος συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ, σωματείων και του ΠΑΜΕ, όπως από τους βιομήχανους της Γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ, την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου που εκμεταλλεύεται τα διόδια και την αστυνομία, εισαγγελέων για τις κινητοποιήσεις έξω από τις εφορίες ενάντια στα χαράτσια, με τις επανωτές επιστρατεύσεις απεργών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί πολλές μάχες του κινήματος και έχουμε όλοι αποκτήσει μια εμπειρία. Πείρα αποκτήσαμε και από τον ρόλο των ξεπουλημένων κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών, αλλά και των τυχοδιωκτικών στοιχείων με δήθεν ριζοσπαστικό μανδύα, με πιο πρόσφατη αυτή της ακύρωσης της απεργίας των καθηγητών, οι οποίοι ψήφισαν κατά χιλιάδες στις Γ.Σ, υπέρ της απεργίας, που τελικά έμεινε στα λόγια με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ. Η τυχοδιωκτική τακτική που λέει πάω να συγκρουστώ εικονικά, για να δείξω ότι η κυβέρνηση είναι αυταρχική και να κερδίσω ψήφους, δεν είναι αγώνας. Είναι εμπαιγμός των συναδέλφων, σπέρνει την απογοήτευση, δημιουργεί ηττοπάθεια.

Η απάντηση στην κυβέρνηση, στην μεγαλοεργοδοσία και στο κράτος της, δεν μπορεί να δοθεί με τέτοιες τακτικές ή με συγκεντρώσεις τύπου «αγαναχτισμένων», που συνέβαλαν, μαζί με την γενικότερη στήριξη του συστήματος και στην ανάδειξη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που αποτελεί στήριγμα του συστήματος.

Για να είναι οι αγώνες αποτελεσματικοί, χρειάζεται: Οργάνωση, κίνημα αποφασισμένο, ηγεσίες αφοσιωμένες και ικανές για αγώνα μέχρι τέλους. Κοινωνική συμμαχία εργατών, μικρών ΕΒΕ, αγροτών, νέων και γυναικών, οργανωμένους αγώνες, μορφές πάλης που θα προφυλάσσουν το κίνημα από τυχοδιωκτισμούς, που θα συσπειρώνουν κάθε χρονική στιγμή εργαζόμενους και φτωχά λαικά στρώματα, που θα τους προετοιμάζουν για σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Για να επιβάλουμε το δίκιο μας και να το κάνουμε νόμο, πρέπει να μπούν στον αγώνα ενάντια στο μπλόκ κυβέρνησης, Ε.Ε, εργοδοσίας, οι πολλοί που σήμερα στέκονται έξω απ’ αυτούς, είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί δεν πιστεύουν στη δύναμη του ενωμένου αγώνα, ότι μπορεί να αλλάξουν την κατάσταση. Χρειάζεται να πρωτοστατήσουμε για να γίνουν σε κάθε χώρο δουλειάς πυρήνες πρωτοπόρων εργατών, αποφασισμένων και με αντοχή. Να εκμηδενιστούν οι απόψεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Καλούμε τους εργάτες, τους νέους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τους μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, να ξεσηκωθούν ενάντια στη βαρβαρότητα. Να μην επιτρέψουμε κανείς να δουλεύει ανασφάλιστος, να αποτρέψουμε τις νέες μειώσεις συντάξεων και παροχών, την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*