Άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών οι διακοπές και η αναψυχή

Μοιράσου το άρθρο!

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού η λαϊκή οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με νέες στερήσεις. Πλέον, ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές, η αναψυχή και μερικές ανάσες δροσιάς κοστίζουν στους εργαζόμενους ολόκληρους μισθούς.

Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στο φόντο της τεράστιας ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τις λαϊκές οικογένειες. Οι έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι 1 στους 2 Έλληνες δεν θα πάει διακοπές, ενώ και ένα μεγάλο τµήµα όσων πάνε διακοπές θα πάνε λιγότερες ημέρες. Είναι ελάχιστες οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες που μπορούν να κάνουν πολυήμερες διακοπές σε ποιοτικά καταλύματα, που έχουν πρόσβαση σε υποδομές πολιτισμού, σε μουσεία, σε προορισμούς φυσικού κάλλους, ψυχαγωγίας, αλλά και σε ελεύθερες παραλίες.

Γι΄αυτό είναι και πρόκληση η κυβέρνηση και η ΔΥΠΑ να πανηγυρίζει(με αφορμή την οριστικοποίηση των δικαιούχων) για τα επιδοτούμενα προγράμματα καθώς αποτελούν μια σταγόνα στην έρημο των ατελείωτων στερήσεων της λαϊκής οικογένειας και στην ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για τουρισμό . Ο «Κοινωνικός Τουρισμός» αφορά μόλις 300.000 δικαιούχους από 579.580 αιτήσεις – όχι δικαιούχους γιατί στις αιτήσεις με παιδιά είναι ξεχωριστοί δικαιούχοι άρα το ποσό των αιτήσεων διπλασιάζεται.  Παράλληλα, ο «κοινωνικός τουρισμός» αφορά περιόδους «εκτός σεζόν», που είναι απαγορευτικές για χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες καθώς . Από την άλλη δεν επιτρέπει την αξιοποίηση της δυνατότητας(αξιοποίηση της επιδότησης) σε κατάλυμα εντός των ορίων του νομού που διαμένει ο δικαιούχος αυξάνοντας υποχρεωτικά το κόστος με την μετακίνηση.

Τα διόδια και τα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνουν απλησίαστη τη μετακίνηση των εργαζομένων. Αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις τιμές των δωματίων, οι αυξήσεις στις χρεώσεις στις παραλίες, στα τρόφιμα και στις τιμές στα εστιατόρια έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος των διακοπών.

Δεν μπορεί στην Ελλάδα του 2023 οι εργαζόμενοι να συμβιβάζονται µε αυτή την κατάσταση. Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ώστε οι εργαζόμενοι καθολικά να απολαμβάνουν φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Η ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών του λαού δεν µπορεί να συμβαδίσει µε την καπιταλιστική οικονοµία που «ζει και αναπνέει» για τα κέρδη των λίγων.

Γι΄αυτό σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να ενισχυθούν ακόµα περισσότερο οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζοµένων, των σωµατείων, των φορέων του λαϊκού κινήµατος για:

  • Γενίκευση του κοινωνικού τουρισμού με εξασφάλιση φτηνών καλοκαιρινών διακοπών και ολιγοήμερων διακοπών στη διάρκεια του χρόνου ,τη διεύρυνσή του για όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους. 30 ημέρες άδεια σε όλους τους εργαζόμενους και επίδομα άδειας 1 μισθό.
  • Να δημιουργηθούν δωρεάν οργανωμένοι χώροι αναψυχής για όλους τους νέους, δημόσιοι, δωρεάν χώροι αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό, υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό για ΑΜΕΑ.
  • Κατάργηση της συμμετοχής των συνταξιούχων για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού για τις εκδρομές και τη λουτροθεραπεία.
  • Μείωση κατά 50% της τιµής των εισιτηρίων και των ναύλων, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόµια στους εφοπλιστές.
  • Δωρεάν µετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές, στρατευµένους, ΑµεΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωµένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.
  • Κατάργηση των φόρων στα καύσιµα, της ρήτρας αναπροσαρµογής και των «πράσινων» χαρατσιών στο ηλεκτρικό ρεύµα. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Επαναφορά του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατά 50%.

Για τη Διοίκηση