ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μοιράσου το άρθρο!

Εδώ και κάποιες μέρες έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που ανέφεραν για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα να μην έχει σωστά στοιχεία η ομάδα των λοιμοξιολόγων που λάμβανε τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Είναι λογικό να υπάρχει αμφισβήτηση για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων, μιας και η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει πέσει σε αντιφάσεις που μπέρδευαν και τον κόσμο σε αρκετές περιπτώσεις.  Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα και με πλήρη διαφάνεια να ενημερώσει για τα αναλυτικά στοιχεία και για τη διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19. Επίσης, να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με βάση την οποία θα έπρεπε να λαμβάνονται και οι πολιτικές αποφάσεις.

Η διαφάνεια, όμως, δεν αφορά μόνο την επίμαχη καταγραφή των κρουσμάτων αλλά και την ενημέρωση για κρούσματα σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, σε χώρους δουλειάς, για τα οποία υπάρχουν επανειλημμένες καταγγελίες Σωματείων και άλλων φορέων για απόκρυψη και παραπληροφόρηση.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας έχει καταγγείλει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ή στην καλύτερη περίπτωση  ενημέρωση με το σταγονόμετρο για το αν υπάρχουν κρούσματα σε χώρους εργασίας στην βιομηχανία, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ακόμη και αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας δεν έχουν καμία ενημέρωση και καμία ουσιαστική εικόνα.

Απαιτούμε άμεσα να γίνει ενημέρωση για τους χώρους εργασίας που υπάρχουν κρούσματα για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης μας και της χώρας συνολικότερα. Απαιτούμε :

  • Να υπάρξει ενημέρωση από τους αρμόδιους μηχανισμούς σε ποιους χώρους συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι και τι δείχνουν τα αποτελέσματα .
  • Πόσες και ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναστολή. Τι μέτρα πρόληψης, προστασίας έχουν παρθεί καθώς και τι μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Άμεση συγκρότηση μεικτών υγειονομικών  επιτροπών ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.