« ΠΡΩΤΑ Η ΥΓΕΙΑ » λέει λαός μας. «ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ» των επιχειρηματικών ομίλων λέει η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Μοιράσου το άρθρο!

Εργαζόμενοι –εργαζόμενες  στο ν. Λάρισας

Από τις αρχές Αυγούστου στη χώρας μας αλλά και στο νομό μας, είναι σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας που παίρνει ανεξέλικτες διαστάσεις και χτυπά την πόρτα της κάθε λαϊκής οικογένειας .

Η κυβέρνηση παρόλο που γνώριζε με ακρίβεια  αυτή την εξέλιξη,  μιας και οι επιστήμονες είχαν έγκυρα προειδοποιήσει για το δεύτερο κύμα που θα πλήξει τη χώρα μας αλλά και γενικότερα ,  κι ενώ υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος να θωρακίσει το σύστημα υγείας τόσο με  τον  απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό όσο και  την πρόσληψη μόνιμου  ιατρικού και παραϊατρικού  προσωπικού, πήρε ελάχιστα μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις  σημερινές – αυξημένες- ανάγκες προστασίας των εργαζομένων και του λαού μας.

Κι ενώ  τις μεγάλες επιχειρήσεις τις  επιδοτεί με  τεράστια ποσά για να μη χαθεί η κερδοφορία τους, για την υγεία του λαού μας διέθεσε ελάχιστα .  Oι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι στο έλεος των ιδιωτικών δόμων υγείας που θησαυρίζουν  και γιγαντώνονται πουλώντας πανάκριβα τις υπηρεσίες υγείας.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται από πολλές επιχειρήσεις να κάνουν μόνοι τους το πανάκριβο τεστ για τον κορονοϊό για να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ενώ σε επιχειρήσεις όπου έχουν διαπιστωθεί κρούσματα δεν ενημερώνονται οι εργαζόμενοι και το αρμόδιο τμήμα της επιθεώρησης εργασίας.

Δεν είναι δυνατόν ενώ όλοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι έχει «ξεφύγει» η κατάσταση και καθημερινά ανακοινώνονται τα κρούσματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να αναφέρεται μόνο η γεωγραφική περιοχή και να μην γίνεται καμία αναφορά στους χώρους εργασίας. Συγχρόνως δεν γίνεται η Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας να μην έχει καμία ενημέρωση και καμία εικόνα για αυτά τα ζητήματα, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί έγκαιρα αν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι, που το προηγούμενο διάστημα  μπήκαν σε καραντίνα, μπήκαν σε αναστολή, μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε σχολεία και σε τηλεφωνικά κέντρα, έμεναν απλήρωτοι ζώντας με το επίδομα των 500 ευρώ, πήγαιναν για δουλειά στοιβαγμένοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ζουν μόνιμα με το φόβο της ανεργίας, της απόλυσης και το καθημερινό άγχος της επιβίωσης.

Η κυβέρνηση αφού επένδυσε πολιτικά στην πρώτη ..επίσκεψη του  COVID  19, τώρα κουνάει το δάχτυλο στο λαό και του χρεώνει την ευθύνη για την όποια μετάδοση της πανδημίας.   Προκειμένου  να διασφαλίσει την κερδοφορία των μεγάλο ξενοδόχων, επέτρεψε χωρίς να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ελέγχου, την είσοδο εκατομμυρίων τουριστών στη χώρα μας.

Η  κατάσταση  οξύνεται καθημερινά  στα νοσοκομεία. Παράλληλα με τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα και μεταξύ των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα των 13 κρουσμάτων σε γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της πόλης μας.

Απαιτούμε άμεσα από όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους και  τα Σωματεία τους  να  δείξουν την ίδια ευθύνη που έδειξαν και όλο το προηγούμενο διάστημα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύει  η επιστημονική κοινότητα.

Ταυτόχρονα να   μπουν μπροστά  στην οργάνωση της πάλης, να σπάσουν το φόβο και την τρομοκρατία που επιχειρούν να επιβάλουν, για να μην υπάρχει καμιά φωνής διεκδίκησης και να απαιτήσουν την προστασία  της  υγείας   και των εργασιακών  δικαιωμάτων  τους.

Τα επίκαιρα  αιτήματα που διεκδικούμε  μαζικά και μαχητικά :

  • Άμεση και συγκεκριμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ανά γεωγραφική περιοχή σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όπως αντιστοίχως και σε χώρους δουλειάς.
  • Το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης  Ασφάλειας &  Υγείας  στην Εργασία( πρώην ΚΕΠΕΚ), να ενημερώνετε άμεσα από τον ΕΟΔΥ και να παρεμβαίνει αμέσως σε όποιο εργασιακό χώρο διαπιστώνεται κρούσμα. 
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια, κλπ.) με επιβάρυνση της εργοδοσίας και του  κράτους.
  • Τώρα δωρεάν Παροχή Μέσων Προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς και εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία.
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
  • Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ΕΚΝΛ θα είναι οργανωτής και δίπλα στους εργαζόμενους που διεκδικούν όλα τα παραπάνω.

« όλοι στον αγώνα για τη ζωή και την υγεία πάνω από όλα ».

,.                                                           Η Διοίκηση