Αναχώρηση της πρώτης αποστολής αλληλεγγύης σε Τουρκία-Συρία!Χωρίς προηγούμενο η ανταπόκριση του λαού της περιοχή μας

Μοιράσου το άρθρο!

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο καταστροφικός σεισμός στις γειτονικές χώρες Τουρκίας και Συρίας προχωρήσαμε άμεσα χωρίς κανένα δισταγμό στην οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης. Θεωρούμε πως είναι πολύ βασικό πάντα να δυναμώνει αυτή η στάση μέσα στους εργαζόμενους, στον λαό μας.

Είναι συγκλονιστική  η ανταπόκριση απλών ανθρώπων, εργαζομένων, φορέων, σχολείων, οργανωμένων ομάδων δραστηριότητας από την πόλη και την περιοχή μας. Σπάμε στην πράξη τις ρητορικές μίσους αφού δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν εργάτη ότι χρώμα και αν έχει, σε όποιον Θεό και αν πιστεύει.

Αυτή η αλληλεγγύη που πραγματικά «ακτινοβολεί» δείχνει ότι οι λαοί έχουν την δύναμη να φέρουν τα πάνω κάτω. Με όπλο μας την αλληλεγγύη δείχνουμε τον δρόμο που χρειάζεται να βαδίσουμε σήμερα, κάνοντας πράξη το σύνθημα ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ.

 Οι λαοί σήμερα πληρώνουμε με εκατόμβες νεκρών το κριτήριο του κόστους και του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πληρώνουμε το γεγονός πως η προστασία της ζωής μας δεν είναι προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις που υπηρετούν  αυτή την πολιτική. Όταν την ίδια στιγμή στην γειτονική χώρα  γίνονται τεράστια «φαραωνικά» έργα δεν προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή από τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό αφορά και τον δικό μας λαό καθώς κατοικούμε σε μια χώρα που είναι η ποιο σεισμογενής περιοχή στην Ευρώπη. Και η πείρα ατελείωτη …ακόμη ανοιχτές οι πληγές από τον σεισμό στις 3 Μάρτη του 2021…

Στην χώρα μας την 6η ποιο σεισμογενή περιοχή   στον κόσμο, μόλις το 19% των δημόσιων κτιρίων(87000 συνολικά) έχει περάσει ένα γρήγορο πρωτοβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο, το 57% των κτιρίων των σχολικών μονάδων είναι γερασμένα με ελάχιστες ή καθόλου αντισεισμικές προδιαγραφές, το 80 % των συνολικών κτιρίων της χώρας(4 εκ) έχει χτιστεί και χρίζει ελέγχων και ενισχύσεων τουλάχιστον. Σε αυτή την χώρα λοιπόν το ποσό που δίνεται από τα διάφορα κονδύλια (πχ ΕΣΠΑ) για έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας κα είναι μόλις 0,3%του συνόλου( από το 1,6 δις ευρώ του ΕΣΠΑ στην Θεσσαλία) την ίδια στιγμή που δεκάδες δις ρέουν σε εξοπλιστικές και ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό σημαίνει στην πράξη το κριτήριο «κόστους-οφέλους» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις κυβερνήσεις τους! Γι΄αυτό μαζί με την αλληλεγγύη δυναμώνουμε την πάλη μας για την διεκδίκηση μέτρων για αντισεισμική προστασία και γενικότερα από τα φυσικά φαινόμενα.

Θέλουμε εδώ να ευχαριστήσουμε ξανά τους δεκάδες φορείς που μέχρι τώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας. Θα αναφέρουμε ορισμένους ενδεικτικά ζητώντας προκαταβολικά συγνώμη για όσους ξεχνάμε.

Καταρχήν σχολεία όπως το 23ο , το 25ο , το 52ο νηπιαγωγεία το 27ο δημοτικό, το 10ο Λύκειο-Γυμνάσιο.

Μορφωτικοί Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι όπως ο ΜΕΣ Μαγούλας(σεισμόπληκτη περιοχή 3-03-202021), ΜΕΣ Αρατοσίβιων Ελασσόνας, ο ΜΕΣ Τσαριτσάνης, ΜΕΣ Δήμητρας Αγιάς, ο ΜΕΣ Αβέρωφ «Ο Θετταλός».

Σωματεία όπως ο Σύλλογος Γιατρών & Ειδικευομένων του ΠΠΝΛ, η ΕΙΝΚΥΛ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Λάρισας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Συνδικάτο Φαρμάκου & Καλλυντικών Ν.Λάρισας κα. Ο Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής του Τυρνάβου που συγκέντρωσαν αλληλεγγύη στο μπλόκο του αγώνα. Ο Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου, Η Ένωση Γυναικών Λάρισας(μέλος ΟΓΕ). Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, Φιλοζωϊκά Σωματεία κα.

Επίσης δεκάδες Σωματεία από Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα αλλά και διάφορες βιοτεχνίες, βιομηχανίες τροφίμων, φαρμακευτικών ειδών.

Τους ευχαριστούμε όλους. Ειδικότερα όμως αισθανόμαστε ευγνώμονες και περήφανοι για τους εκατοντάδες απλούς ανθρώπους που συνέβαλαν τόσο υλικά από το υστέρημά τους όσο και στην οργάνωση αυτής της αποστολής με βοήθεια στην διαλογή , τακτοποίηση και συσκευασία των ειδών αλληλεγγύης.  

Αύριο Σάββατο 18/02 αναχωρεί η πρώτη αποστολή (1 νταλίκα-34 παλέτες από Λάρισα) , ένα κομβόι αλληλεγγύης των συνδικάτων απ΄όλη την Ελλάδα με την παρουσία εκπροσώπου της Διοίκησης του ΕΚΝΛ.

Η συγκέντρωση βοήθειας θα συνεχιστεί και μετά την πρώτη αποστολή(Δευτέρα 20/02-Παρασκευή 24/02, 9:00πμ-2:00μμ & 6:00μμ-9:00μμ) και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να φτάσει αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο, σε κάθε φορέα.

Από τους εργάτες της Λάρισας

Η Αλληλεγγύη είναι η δύναμη των Λαών

Larissa işçileri tarafından
Dayanışma halkların gücüdür

Η Διοίκηση