Αντιπροσωπεία του ΕΚΝΛ στο Βελιγράδι με αφορμή την συμπλήρωση των 25 χρόνων από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς και το πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία

Μοιράσου το άρθρο!

Την Δευτέρα 18/3 ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκδρομή Σωματείων και Συνδικάτων στο Βελιγράδι της Σερβίας. Σκοπός της πρωτοβουλίας των Συνδικάτων που αγκαλιάστηκε μαζικά, με τη συμμετοχή πάνω από 400 εργαζομένων, ήταν να φέρει σε επαφή τους εργαζόμενους, νέες και νέους με την σπουδαία αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική δράση των συνδικάτων, την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, να λειτουργήσει ως παράδειγμα στις σημερινές συνθήκες, στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά και επεμβάσεις.

Στην εκδρομή πήρε μέρος και αντιπροσωπεία συνδικάτων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στο πλαίσιο του τριημέρου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο κτίριο του Γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας που χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και που αποτελεί ένα από τα λίγα βομβαρδισμένα κτίρια που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα. Είναι χαρακτηριστικό πως η Σερβική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με αμερικανικό μονοπώλιο την μετατροπή του βομβαρδισμένου υπουργείου σε ξενοδοχειακή μονάδα ώστε να σβηστεί ότι θυμίζει την φρίκη του πολέμου. Αντίστοιχα σημάδια του χτυπήματος στην πόλη από το ΝΑΤΟ υπάρχουν επίσης στο κτήριο της Κρατικής Τηλεόρασης και αλλού.

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε αναμνηστικό το οποίο αποτύπωνε την ηρωική στάση του θρυλικού πληρώματος στο Ελληνικό Αντιτορπιλικό Θεμιστοκλής με πολεμική αποστολή στην Αδριατική τον Μάρτιο του 1999. Τότε με επώνυμη επιστολή ναύτη την οποία ακολούθησαν εκατοντάδες φαντάροι δήλωσαν με μια φωνή “Αρνούμαι να υπηρετήσω το ΝΑΤΟ”.

Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο φρούριο Kalemegdan που είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα και αποτέλεσε σύμβολο της αντίστασης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα πλαίσια της παρουσίας των Ελληνικών Σωματείων στην πόλη υπήρξε συνάντηση με αντιπροσωπεία από συνδικάτα της Σερβίας.

Η Διοίκηση