Συγκέντρωση κλιμάκωσης του αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

Μοιράσου το άρθρο!

      Δυνατό αγωνιστικό μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας και επαναφοράς του κατωτέρου βασικού μισθού στα 751 ευρώ έστειλαν την Τετάρτη 21 Μαρτίου οι εργαζόμενοι της πόλης μας που πήραν μέρος στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην κεντρική πλατεία. Με συνθήματα όπως «Συμβάσεις κλαδικές – αυξήσεις των μισθών, είναι η απαίτηση των εργατών» έκαναν με το τέλος της συγκέντρωσης πορεία στους δρόμους της Λάρισας

     Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της διοίκησης του εργατικού Κέντρου Τάσος Τσιαπλές λέγοντας ότι :

     «Εμείς δεν δεχόμαστε να ζούμε με την ανεργία, την μερική απασχόληση, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, με τους άθλιους μισθούς και συντάξεις, χωρίς ΣΣΕ, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να πληρώνουμε δυσβάσταχτους φόρους, να μας αρπάζουν τώρα και τα σπίτια. Δεν δεχόμαστε να ζούμε με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις ανθρωποθυσίες στα πεδία των μαχών, των αμάχων όπως στο Αφρίν της Συρίας από τους εισβολείς Τούρκους και τους μισθοφόρους, των προσφύγων που πνίγονται στο Αιγαίο, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.  

Εδώ και 8 χρόνια, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, προκειμένου να βγάλουν το καπιταλιστικό σύστημα από την κρίση του και να το επαναφέρουν στην ανάπτυξη για νέα μεγαλύτερα κέρδη, διαμόρφωσαν με τα μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους, ένα καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης.

Αυτό δεν σκοπεύουν να το πάρουν πίσω, αλλά θέλουν να το κάνουν ακόμα πιο άγριο, έχοντας πολύτιμη στήριξη σ’ αυτή την προσπάθειά τους, από τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, που ελέγχουν με νοθείες και εργοδοτική στήριξη, την ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Ε.Κ και σωματεία, οι οποίες έχουν παραδώσει και πριν και μέσα στην κρίση, στην εργοδοσία, δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης με τους «κοινωνικούς διαλόγους».

Μόλις προχθές αυτές οι παρατάξεις που ελέγχουν την ΓΣΕΕ, συναντήθηκαν κρυφά με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, για να επικυρώσουν για ακόμα μια φορά τους άθλιους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά

Γι’ αυτό η εργατική τάξη πρέπει να τους βάλει, στο περιθώριο, γιατί δρουν υπονομευτικά για τα εργατικά συμφέροντα και την ανάπτυξη ενός ισχυρού ταξικού εργατικού κινήματος, και να συμπαραταχτεί με την ταξική γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ.

«Συμβάσεις κλαδικές – αυξήσεις των μισθών, είναι η απαίτηση των εργατών»

Με την αποψινή μας συγκέντρωση, όπως έγινε χθες και σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας, από τα συνδικάτα που συγκροτούμε το ΠΑΜΕ, καλούμε όλους τους εργατουπάλληλους, να ξεπεράσουν τον φόβο, την μοιρολατρία, γιατί μόνο στα χειρότερα μας οδηγούν και να μπουν μαζί μας μέσα από τις γραμμές των ταξικών σωματείων, στο νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινάμε κόντρα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, στην Ε.Ε, για την διεκδίκηση:

Της κατάργησης των άθλιων μισθών, των 586 και 511 ευρώ. Υπογραφής ΕΓΣΣΕ και επαναφοράς με νόμο στα 751 ευρώ του κατώτερου μισθού, για όσους αμείβονται μ’ αυτόν, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.

Επαναφορά των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα που ήταν πριν μπουν στο ψυγείο. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς χρονικό περιορισμό. Επιστροφή όλων των κλεμμένων στους συνταξιούχους, καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και Κ.Α.

Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου & 14ου μισθού.

Πλήρη-σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Μέτρα προστασίας όλων των ανέργων.

Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών σπιτιών και λογαριασμών εργατικών-λαικών οικογενειών. Σταμάτημα της ποινικοποίησης των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των χαρατσιών. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45% στα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του.

Να καταργηθεί η τροπολογία που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.»

Για το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο που διατυμπανίζει η κυβέρνηση 

«Το τέλος του προγράμματος, για το οποίο μιλά συνεχώς η κυβέρνηση, δεν σημαίνει το τέλος των αντεργατικών-αντιλαικών νόμων. Αυτούς τους ψήφισαν για να μείνουν και θα προσθέτουν και άλλους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστών. Μην ξεχνάτε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι άλλες κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε, έχουν συμφωνήσει με την Ε.Ε, ότι ως το 2060 θα είναι υπό την επιτροπεία της.

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα αστικά κόμματα, που τσακώνονται καθημερινά, όχι για τα εργατικά-λαικά συμφέροντα, αλλά για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των καπιταλιστών.»

σ’ αυτήν τη διαρκή αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε, εργοδοσίας, ο αγώνας και η σκληρή σύγκρουση των εργατοϋπαλλήλων μαζί τους, για την επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων και θα ανοίγουν το δρόμο για νέες κατακτήσεις, αποτελεί σήμερα μονόδρομο. υπογράμμισε ο Τ. Τσιαπλές

Για την πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα συνδικάτα στην βουλή για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την επαναφορά των μισθών:

«Αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό για την εργατική τάξη, το δήθεν ενδιαφέρον από δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, του κ. Μητσοτάκη και στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, πρώην ΠΑΣΟΚ, αλλά και του πανελλαδικού και τοπικού Συνδέσμου Ε. Βιομηχάνων, για κάποια αύξηση-κοροϊδία του κατώτερου μισθού, όπως στην Πορτογαλία 0,88 λεπτών την ημέρα, όταν είναι οι ίδιοι που τον μείωσαν 22% και 32% και τον εφαρμόζουν χρόνια τώρα, μαζί με την κατάργηση ουσιαστικά των ΣΣΕ, αρνούμενοι πεισματικά, τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου για την επαναφορά των ΣΣΕ, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα πριν την κρίση, την υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, την εφαρμογή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που καταθέσαμε στη Βουλή από τον Οκτώβρη του 2016, το ΕΚΝΛ μαζί με άλλες 535 συνδικαλιστικές οργανώσεις

Κανείς να μην πέσει στην παγίδα των εκμεταλλευτών μας. Να τους στείλουμε στα τσακίδια κυβέρνηση, αστικά κόμματα και εργοδοτικές ενώσεις, με την οργανωμένη πάλη μας μέσα από τα ταξικά συνδικάτα. Απαιτούμε, από την κυβέρνηση να φέρει εδώ και τώρα προς ψήφιση στη Βουλή, αυτή την πρόταση νόμου των 536 συνδικαλιστικών οργανώσεων»

«Εργάτη μη μειώνεις τις απαιτήσεις, στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις»

Για την «Δίκαια» ανάπτυξη…..

«Δίκαιη» ανάπτυξη και εργάτες που δουλεύουν σε πολλούς χώρους δουλειάς, δίχως ΣΣΕ, με μεροκάματα 20 και 25 ευρώ ή και χαμηλότερα στα ψευτοπρογράμματα δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας, δεν υπάρχει.

«Δίκαιη» ανάπτυξη με τις Τράπεζες και τις Εφορίες να αρπάζουν τα σπίτια των εργατών, με τη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα γιατί δεν μπορείς να πληρώσεις, λόγω ανεργίας ή μείωσης του εισοδήματος, δεν υπάρχει.

«Δίκαιη» ανάπτυξη» με εργασία-λάστιχο, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με σακατεμένους & νεκρούς στους χώρους δουλειάς, δε υπάρχει.

«Δίκαιη» ανάπτυξη» με περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, με εργοδοτική και κρατική καταστολή, με διώξεις συνδικαλιστών, εργαζομένων, όπως από τον ΟΛΥΜΠΟ, την ΑΡΩΓΗ, το ΚΤΕΛ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τους εισαγγελείς και την αστυνομία, ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τις ανάγκες μας, δεν υπάρχει.

Αυτή η ανάπτυξη είναι δίκαιη και αναγκαία για τα αφεντικά, που την περιμένουν πως και πως.  Εμείς έχουμε ανάγκη από μια άλλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τα δικά μας συμφέροντα. Μια τέτοια ανάπτυξη μπορούν μόνο οι εργάτες να την επιβάλλουν με τον αγώνα τους σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, ανατρέποντας το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης, οικοδομώντας μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που θα δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα που μας βασανίζουν σήμερα»

«Ό,τι πετύχαμε άλλωστε ως εργατική τάξη, το πετύχαμε όταν απορρίψαμε αυτά που λένε τα αφεντικά, οι κυβερνήσεις τους και οι εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Ό,τι λένε, το λένε για να ανακόψουν τον αγώνα μας, να κλονίσουν την ενότητά μας, να κρύψουν ότι ανάμεσα σε εργάτες και αφεντικά υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και τα μεν και τα δε.»

Για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που φέρνουν την προσφυγιά και την εμπλοκή της χωράς μας

«Η πρόσφατη τραγωδία στο Αγαθονήσι, με τους πνιγμένους πρόσφυγες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία, ανάμεσά τους και 6 παιδιών, δεν μας γεμίζει μόνο θλίψη και οργή. Μας επιφορτίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να μετατρέψουμε την οργή μας, σε οργανωμένο αγώνα κατά των αιτιών που γεννούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά, που δεν είναι άλλες, από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, τους ανταγωνισμούς τους, στα αιματοβαμμένα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε, της Ρωσίας.

Οι ιμπεριαλιστές έχουν βγάλει τα μαχαίρια στη γειτονιά μας για το ποιος θα βάλει στο χέρι τα πετρέλαια. Εταιρείες πάνε κι έρχονται, με συνοδεία πολεμικών πλοίων, για να κάνουν γεωτρήσεις. Συμφωνίες και παζάρια χαλάνε και ξαναφτιάχνονται.

Να φύγουν τώρα οι βάσεις του ΝΑΤΟ απο την Ελλάδα και να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες στρατιώτες που συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς και τους κινδύνους πολεμικής σύρραξης, μας εμπλέκει όλο και πιο πολύ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συμπαρατασσόμενη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, διεκδικώντας την λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης στα Βαλκάνια και την Ν/Α Μεσόγειο, όπου εμπλέκονται πολλές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Ισραήλ).

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, όπως και οι εργαζόμενοι της Τουρκίας και των άλλων χωρών, δεν έχουμε κανένα όφελος από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, στους οποίους συμμετέχουν και οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, διεκδικώντας η καθεμιά για λογαριασμό της μεγαλύτερο κομμάτι από τους ενεργειακούς πόρους και τις αγορές. Το παράδειγμα της Συρίας και άλλων χωρών, δείχνει ότι πάντα οι λαοί είναι οι χαμένοι και τα μονοπώλια κερδισμένα.

 Να αγωνιστούμε για το απαραβίαστο των συνόρων κάθε χώρας, ενάντια σε αλυτρωτισμούς, είτε από την πλευρά της ΠΓΔΜ, είτε από την Ελληνική με το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική», είτε από την Τουρκία που αμφισβητεί τα σύνορα μας, που καθορίστηκαν από την συνθήκη της Λωζάννης, νησιών, χωρικών υδάτων, ΑΟΖ, είτε από την πλευρά της Ελλάδας με δηλώσεις σαν του ΠτΔ για αλύτρωτες πατρίδες.

Για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, για την έξοδο της χώρας μας απ’ αυτό. Το ΝΑΤΟ, δεν είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, όπως λέει η κυβέρνηση και οι άλλες δυνάμεις του κεφαλαίου, αλλά δύναμη που σκορπάει το θάνατο, που διαμελίζει χώρες για να προωθήσει τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και γι’ αυτό καταγγέλλουμε την επίσκεψη Περιφερειακών και Δημοτικών αρχόντων της χώρας μας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, στην έδρα του ΝΑΤΟ, πριν λίγες μέρες, που δίνουν τουλάχιστον συγχωροχάρτι στους φονιάδες των λαών.

Για να φύγουν οι ξένες βάσεις από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια, που είναι ορμητήρια θανάτου, πηγή κινδύνων. Να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να πάψει η χώρα μας να πληρώνει 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς του σχεδιασμούς.

Μ’ αυτό το πλαίσιο πάλης, συνεχίζουμε τον αγώνα ανυποχώρητα, για να γίνει πράξη το δίκιο του εργάτη, με σιγουριά πως στο τέλος θα βγούμε νικητές.»

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ ανοίξτε τον σύνδεσμο:Ομιλία Τσιαπλέ στη συγκέντρωση του ΕΚΝΛ για τις ΣΣΕ 21.3.18