Οργάνωση της δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Συνέντευξη τύπου έδωσε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, για την οργάνωση της Δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και για μια σειρά από παρεμβάσεις για ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και ανέργους της περιοχής μας

Μοιράσου το άρθρο!

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, έδωσε συνέντευξη  την Δευτέρα 19 Μαρτίου με θέματα: 1) Οργάνωση πανεργατικής συγκέντρωσης του Εργατικού κέντρου Λάρισας στις 21 Μαρτίου 2018 και της καμπάνιας δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους μισθούς. 2) Πρωτοβουλίες του ΕΚΝΛ για προβλήματα εργαζομένων και ανέργων της περιοχής μας.

Αναλυτικότερα στην συνέντευξη τύπου για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων Εργασίας, την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και την οργάνωση της πάλης για τους μισθούς αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

Οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τους μισθούς

Η κατάργηση της δυνατότητας διαπραγμάτευσης του κατώτερου μισθού και των ΣΣΕ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και η διατήρηση αυτών των νόμων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επέφεραν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα, προς όφελος των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Μέχρι την ψήφιση των μνημονιακών αντεργατικών νόμων 2011-2012 και της ΠΥΣ 6/2012, που ανέτρεψαν τις ΣΣΕ και μείωσαν τους μισθούς, το 20% περίπου των εργαζομένων αμείβονταν με βάση τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ και το υπόλοιπο 80% με βάση μεγαλύτερους μισθούς που προέβλεπαν οι ΚΣΣΕ, Ομοιοεπαγγελματικές και κάποιες επιχειρησιακές.

Σήμερα το 10% των εργαζομένων αμείβεται με ΚΣΣΕ και το 90% με την ΕΓΣΣΕ των 586, μέσα από ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες υπογράφονται με τις ενώσεις προσώπων που φτιάχνουν οι εργοδότες για να μειώσουν μισθούς.

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας καλύπτουν το 1/3 των εργαζομένων της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται στους μισθούς, που έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται με μερική απασχόληση και με μισθούς που υπολογίζονται στα 350, δηλαδή κάτω από το απαράδεκτο και άθλιο ποσό του επιδόματος ανεργίας.

Αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να την νομιμοποιήσουμε, αντίθετα το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, από κοινού με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη πρωτοβουλία για την οργάνωση της ενημέρωσης και της πάλης των εργαζομένων, για:

  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ.
  • Υπογραφή ΕΓΣΣΕ και επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται μ’ αυτόν, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
  • Επαναφορά των ΚΣΣΕ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα πριν λήξει η ισχύς τους.
  • Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για τα σπίτια εργατικών-λαικών οικογενειών. Να ψηφιστεί νόμος για την προστασία της εργατικής-λαϊκής κατοικίας.
  • Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια. Ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ.

 

Μ’ αυτό το πλαίσιο, η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, οργανώνει Πανεργατική Συγκέντρωση, την Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 7 μ.μ, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, στην οποία καλεί όλους τους εργαζόμενους και ανέργους να πάρουν μέρος.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και συζήτησης για το διεκδικητικό πλαίσιο και τις μορφές πάλης για την διεκδίκησή του, στα Δ.Σ, στις Γ.Σ και σε συσκέψεις των σωματείων, με ομιλίες και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις Ομοσπονδιών, που ξεκίνησαν για την διεκδίκηση ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς, (Οικοδόμοι έγινε στις 14/3, Τρόφιμα-Ποτά στις 29/3).

Θα συνεχίζει να πιέζει να ψηφιστεί η πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ και τους μισθούς, που καταθέσαμε στη Βουλή, μαζί με άλλες 535 συνδικαλιστικές οργανώσεις, την οποία μέχρι τώρα μόνο το ΚΚΕ την στήριξε, ενώ όλα τα άλλα κόμματα και πριν απ’ όλα η κυβέρνηση, που κάνει δήθεν την φιλεργατική, αρνήθηκαν να την στηρίξουν.

Ο αγώνας και η σκληρή σύγκρουση με την μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, για την υπογραφή ΣΣΕ σε κλαδικό, τοπικό, ομοιοεπαγγελματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις, πρέπει να αποτελέσει σήμερα κεντρικό ζήτημα για όλους τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές που ελέγχουν με νοθείες και στήριξη της εργοδοσίας, την ΓΣΕΕ, πολλές Ομοσπονδίες και σωματεία, όχι μόνο δεν έχουν καμία διάθεση να οργανώσουν τέτοιους αγώνες, αλλά αντιθέτως τους υπονομεύουν και στηρίζουν τους στόχους κυβέρνησης, Ε.Ε και εργοδοσίας.

Χωρίς τη δουλειά μας, καμία επιχείρηση δε μπορεί να λειτουργήσει. Εμείς είμαστε ο παραγωγός του πλούτου. Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι! Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Πρωτοβουλίες του ΕΚΝΛ, για προβλήματα εργαζομένων και ανέργων

Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, αναπτύσσει συνεχώς δραστηριότητες για μια σειρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και ανέργους.

  • Πραγματοποίησε, επανειλημμένα κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και την ποινικοποίηση της δράσης αυτής, που ξεκίνησε από εδώ με αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα πρωτοδικών εναντίον του προέδρου του ΕΚΝΛ και άλλων 6 διαδηλωτών, με βάση την εντολή της κυβέρνησης
  • Πραγματοποίησε πρόσφατα παράσταση διαμαρτυρίας στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, αξιώνοντας να δωθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν (μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, άλλο προσωπικό και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού), που έχουν σαν αποτέλεσμα να σπρώχνονται όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι στον επιχειρηματικό τομέα υγείας.
  • Έχει αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία, για να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη έκπτωση στα εισιτήρια εκατοντάδων εργαζομένων που μετακινούνται καθημερινά με τον προαστιακό σιδηρόδρομο προς Θεσσαλονίκη για να πάνε στην εργασία τους, αφού σήμερα πληρώνουν έως και το 50% του μισθού τους.
  • Επίσης ανέλαβε πρωτοβουλία για την διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων απληρωσιάς που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι 144 απολυμένοι της ΕΑΣ Λάρισας, ζητώντας να γίνει γι’ αυτό το σκοπό, συνάντηση με την υπουργό εργασίας και εκπροσώπους από τα συναρμόδια υπουργεία (γεωργίας και οικονομικών).
  • Επίσης οργανώνει συχνές παρεμβάσεις από κοινού με σωματεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για απλήρωτους και άλλες εργοδοτικές αυθαιρεσίες.