Για την απαράδεκτη ανάκληση κάρτας ανεργίας σε άνεργη

Μοιράσου το άρθρο!

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την Διοίκηση της ΔΥΠΑ(πρώην ΟΑΕΔ) και την κυβέρνηση για την απαράδεκτη στάση απέναντι στους άνεργους και τις οικογένειές τους.

Οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ διέγραψαν τον χρόνο ανεργίας σε συνάδελφο άνεργη με το αιτιολογικό πως είχε συμμετάσχει σε δύο διαδοχικά προγράμματα κατάρτισης  σε διάστημα μικρότερο των  δύο ετών. Συγκεκριμένα είχε κάνει εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ όπου μετά από λίγους μήνες αναγκάστηκε για προσωπικούς λόγους να διακόψει την φοίτηση. Στην συνέχεια μετά από δύο χρόνια ξεκίνησε σε ένα άλλο δημόσιο ΙΕΚ μια νέα ειδικότητα και μετά το πέρας της φοίτησής της ολοκλήρωσε και την προηγούμενη ειδικότητα.

Η άνεργη τιμωρείται με ανάκληση της κάρτας ανεργία επειδή με βάση τον σχετικές διατάξεις που ισχύουν ο κάθε άνεργος για να εγγραφεί σε νέα κατάρτιση θα πρέπει να έχουν περάσει δύο χρόνια από την ολοκλήρωση της προηγούμενης . Για το λόγο αυτό μάλιστα αποκλείστηκε κι από voucher  που είχε πρόσφατα εγγραφεί σε ιδιωτικό ΚΕΚ κατάρτισης ενώ ούτε μπορεί να κάνει αίτηση για νέο voucher που δικαιούται. Και αυτό που μεγαλώνει την πρόκληση είναι πως όλα αυτά τα «θυμήθηκε» η ΔΥΠΑ μετά από δύο χρόνια  από την περίοδο που συνέβησαν(την ολοκλήρωση της φοίτηση στα ΙΕΚ).

Μάλιστα στην εύλογη επισήμανση της συναδέλφισσας για «πώς να το γνωρίζει αυτό» η απάντηση ήταν πως όφειλε να το ξέρει. Πρέπει λοιπόν οι άνεργοι να είναι  και νομομαθείς αν θέλουν να συνδιαλέγουν με την ΔΥΠΑ . Εκτός από τις ικανότητες «πληροφορικάριου» που απαιτούνται για να επικοινωνεί και  να διεκπεραιώνει τις αναγκαίες «ψηφιοποιημένες» πια λειτουργίες.

Κατά τα άλλα και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κλείνουν σε όλες τις πτώσεις την κατάρτιση ,επανακατάρτιση, επανεκπαίδευση, δια βίου μάθηση, επικαιροποίηση των γνώσεων κι ένα σωρό τέτοιες βαρύγδουπες έννοιες . Αποδεικνύεται στην πράξη για άλλη μια φορά η προκλητική κοροϊδία που σημαίνουν όλα αυτά για τους εργαζόμενους και  τους άνεργους. Που από την μια οδηγούνται στο κυνήγι διαφόρων δεξιοτήτων μπας κι εξασφαλίσουν στον «ήλιο μοίρα»  και βρουν δουλειά .

Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση : ποια σκοπιμότητα τέτοιων διατάξεων ; Ανησυχεί  μη τυχόν και… «παραμορφωθούν» οι άνεργοι ;  Μάλλον ψάχνει διαρκώς αφορμές για να πετσοκοκόψουν και την οποιαδήποτε παροχή   έχει ακόμη απομείνει.

Άλλωστε αυτή είναι και η λογική του τελευταίου νόμου με τον οποίο μετατράπηκε ο ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ όπου θεσμοθετήθηκαν ένα σωρό αφορμές για να χάνει ο άνεργος την ιδιότητά του και τα δικαιώματά που απορρέουν από αυτή. Προφανώς αυτό τον τρόπο έχει στον μυαλό τους η κυβέρνηση όταν πανηγυρίζει για την επικείμενη μείωση στης ανεργίας , όπως έκανε χτες από την Λάρισα ο Υπουργός της Σταϊκούρας.

 Ο Οργανισμός, που χρηματοδοτείται από τον ιδρώτα και τον μόχθο εκατομμυρίων εργαζομένων, διαχρονικά και μεθοδευμένα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων  έχει χάσει τον όποιο ρόλο είχε στο να παρέχεται ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας στους εργαζόμενους –τους άνεργους και τις οικογένειές τους.

Απαιτούμε :

  • Εδώ και τώρα να ανακληθεί η απαράδεκτη και κατάπτυστη απόφαση του ΟΑΕΔ σε βάρος της συναδέλφου μας ,να αποκατασταθούν πλήρως τα δικαιώματά και οι παροχές της ως άνεργη και να καταργηθεί πλήρως η σχετική διάταξη του ν.4430/2016(άρθρο 56).
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ανεργία τους. Μέτρα ουσιαστικής προστασίας για τους άνεργους και τις οικογένειές τους.

Για το λόγο αυτό η Διοίκηση του ΕΚΝΛ θα πραγματοποιήσει παράστασης διαμαρτυρίας στην Τοπική και Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ την Δευτέρα 23 Γενάρη, στις 11:00 το πρωί.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ