ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ!ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

Μοιράσου το άρθρο!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ – ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΔΕΡΜΑΤΟΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Για το εργατικό ατύχημα σε εκκοκκιστήριο στον Παλαμά Καρδίτσας

Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα, αυτή την φορά σε εκκοκκιστήριο στον Παλαμά Καρδίτσας, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 εργαζόμενων, 2 από τους οποίους βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ του ΓΝ Καρδίτσας με σοβαρά εγκαύματα.

Για την έκρηξη δεν φταίει ούτε η κακιά η ώρα ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως τυχαίο και μεμονωμένο γεγονός, αφού είναι καθημερινό φαινόμενο τα εργατικά ατυχήματα. Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά δικαιολογία εργασιακοί χώροι να είναι κρεματόρια, σύγχρονα κάτεργα. Το μόνο που μετράει για την εργοδοσία είναι οι στόχοι και τα κέρδη, να βγει η παραγωγή με όσο γίνεται λιγότερους ξεζουμισμένους εργάτες, με κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια, γιατί όλα αυτά αποτελούν «κόστος». 

Αυτό που συμβαίνει στους εργασιακούς χώρους είναι ένα έγκλημα κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δείχνουν τα τελευταία χρόνια (2014-2021) είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων(κατά 54%). Εργοδοτικά εγκλήματα που φέρνουν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, μιας και όποιος και αν ερχόταν έπαιρνε την σκυτάλη από τον προηγούμενο.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να μην υποκύπτει στις πιέσεις των εργοδοτών, να προφυλάξουμε την ίδια μας τη ζωή για να επιστρέφουμε σπίτι μας υγιείς. Οργανωμένα, με το σωματείο μας, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας για σύγχρονους όρους και συνθήκες εργασίας, κόντρα στις συνθήκες γαλέρας που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία.

ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ και βρίσκεται στο δυνάμωμα της πάλης μέσα από τα Σωματεία μας, ώστε κανείς εργαζόμενος να μη σκύβει το κεφάλι, να μην ενδίδει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνει σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων,

Απαιτούμε μαχητικά, αγωνιστικά:

  • Να διενεργηθεί έλεγχος από το ΣΕΠΕ για τα αίτια του «ατυχήματος» και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγείας κι ασφάλειας στην εργασία για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
  • Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλους τους νομούς της χώρας.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα και τη σχέση εργασίας. Άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν το 2011.
  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου. Πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. Πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας (όπως εάν δούλευαν), επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία. Πλήρης σύνταξη γι’ αυτούς που δεν μπορούν να εργαστούν ή στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου.

Με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα θα επιβάλλουμε το δίκιο μας!!!

Η Διοίκηση