Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μαζί με εκπροσώπους των επιτροπών πλημμυροπαθών της περιοχής μας, την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν με την Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών(Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.):
«Στην συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στην περιοχή μας. Προβλήματα που παραμένουν ακόμη ως έχουν καθώς χιλιάδες πλημμυροπαθείς δεν πήραν δεκάρα ενίσχυσης από το κράτος, πετάχτηκαν εκτός του συστήματος(όπως τα πλημμυρισμένα υπόγεια) ενώ οι υπόλοιποι πήραν κατά μέσο όρο 3500ευρώ με την πρώτη αρωγή.
Την ίδια στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την ουσιαστική και πλήρη αποζημίωση κι αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
Συζητήθηκε επίσης η μεγάλη πείρα από την μάχη που έδωσε ο λαός της περιοχής για να σταθεί όρθιος, συγκροτώντας επιτροπές πληγέντων, με τη συνδρομή και την σταθερή αλληλεγγύη φορέων όπως το ΕΚΝΛ και τα Σωματεία του.
Ιδιαίτερο σημείο στην συζήτηση ήταν τα ζητήματα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Επισημάνθηκε η ουσιαστική απουσία κρατικής μέριμνας για την προστασία της ζωής από φυσικές καταστροφές καθώς αυτό δεν αποτέλεσε προτεραιότητα καμίας κυβέρνησης διαχρονικά. Βασική τους έγνοια είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας, για νέες επένδυσης κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό κανένας κυβερνητικός σχεδιασμός δεν υπάρχει για την αποκατάσταση των ζημιών όπως στο οδικό δίκτυο, στα δίκτυα ύδρευσης, στην αποκατάσταση των γεωργικών εκτάσεων, στο έλεγχο της στατικής επάρκειας των οικιών και της καταλληλότητας των δημοσίων υποδομών κα.
Αντίστοιχα καμία ολοκληρωμένη πρόταση για τα αναγκαία έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας αντιπλημμυρικά έργα, τόσο σε άμεσες παρεμβάσεις όσο και συνολικότερα.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό καθώς η χώρα μας διαθέτει ένα έμπειρο και υψηλά ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό για να διαμορφωθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Αντί αυτού όμως έχουμε να κάνουμε με αποδιαρθρωμένες σχετικές υπηρεσίες, με ελλείψεις προσωπικού και μέσων ή προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.α. Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως σε ολόκληρη την Θεσσαλία δεν υπάρχει σχετικό τμήμα(μόνιμηυπηρεσία) της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές καταστροφές Καταστροφών(ΔΑΕΦΚ) παρότι είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόσφατο ιστορικό φυσικών καταστροφών (ΙΑΝΟΣ, σεισμός 2021, DANIEL κλπ).
Τέλος, με βάση τα παραπάνω επισημάνθηκε η ανάγκη να ενταθεί η συνεργασία μεταξύ των φορέων προκειμένου να δυναμώσει η διεκδίκηση για τα παραπάνω ζωτικής σημασίας ζητήματα για την περιοχή μας».