Να καταργηθούν άμεσα όλα τα διόδια

Μοιράσου το άρθρο!

Το 2024 έφερε με το καλημέρα νέες βαριές αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα διόδια. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τους οδικούς άξονες της χώρας, επέβαλαν ένα ακόμα δυσβάσταχτο χαράτσι που θα αγγίξει το 8% πάνω στις σημερινές, ήδη υψηλές τιμές, και θα φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και μικροεπαγγελματιών. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια λεηλατεί το εισόδημά μας με τις τιμές των τροφίμων, των καυσίμων, της ενέργειας κι όλων των βασικών αγαθών για την ζωή μας έχουν γίνει απλησίαστες για τις λαϊκές οικογένειες.

Στους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που στήριξαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις η σημερινή της ΝΔ και προηγουμένως του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τις συμβάσεις παραχώρησης και τις ρήτρες τις οποίες περιέχουν, κάθε τρείς και λίγο τα
διόδια αυξάνονται γιατί η τιμή τους συνδέεται με τον εκάστοτε δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή τον πληθωρισμό. Μη τυχόν και μειωθούν τα έσοδα των κατασκευαστικών ομίλων που λυμαίνονται το δικαίωμά μας στην ασφαλή μετακίνηση.

Μάλιστα κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι συμφώνησαν η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε, να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026 που σημαίνει συνεχόμενες απανωτές αυξήσεις. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε(την προστασία των κερδών τους) την περίοδο της πανδημίας «άρπαξαν» 73 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική επιδότηση, ενώ τώρα θέλουν περισσότερα.

Κι όλα αυτά βέβαια την ίδια στιγμή που παραμένει τελευταία προτεραιότητα η προστασία της ζωής του λαού και του εισοδήματός του όπως αποδείχτηκε και στις τελευταίες φονικές πλημμύρες στην Θεσσαλία.
Γι΄αυτό και δεν αντέχουμε και δεν ανεχόμαστε νέες αυξήσεις στα διόδια. Τους δρόμους αυτούς που δεν μπορούμε να διασχίσουμε για να πάμε στην δουλειά, στους τόπους διαμονής μας τους έχουμε χρυσοπληρώσει ξανά και ξανά. Επειδή οι λύσεις που όλοι είναι ικανοποιημένοι βρίσκονται μόνο στις αφηγήσεις των κυβερνητικών παραμυθιών, αγωνιζόμαστε για τη μόνη που είναι ρεαλιστική. Να χάσουν όλα τα αρπακτικά που έχουν θησαυρίσει τόσα χρόνια στις πλάτες μας για να ανασάνουμε εμείς. Για αυτό απαιτούμε :

  • Κατάργηση όλων των διοδίων. Είναι όλα πληρωμένα από τον λαό!
  • Δωρεάν μετακίνηση σε σύγχρονους, ασφαλείς αυτοκινητόδρομους.
  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές συγκοινωνίες µε την αναβάθμιση τους σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη τη χώρα.