Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Παιδική Γιορτή, δωρεάν για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών-Κυριακή 24/12, 10:30πμ , Αμφιθέατρο Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

Μοιράσου το άρθρο!

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ – Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Τοποθέτηση Γιάνη Σκόκα , Προέδρου ΕΚΝΛ

Έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές και είναι πια νομίζουμε και διαπίστωση σε πολλές λαϊκές οικογένειες πως το ΕΚΝΛ όπου έγινε το προηγούμενο διάστημα σημείο αναφορά για την αλληλεγγύη στην πόλη μας και στην περιοχή. Οι υποδομές του, οι χώροι του άλλους με απόφαση της διοίκησης του ΕΚΝΛ μετατράπηκε κι εξακολουθεί να είναι το κέντρο οργάνωσης της αλληλεγγύης των Σωματείων, άλλων φορέων και κυρίως των απλών ανθρώπων για τους πλημμυροπαθείς της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Ήταν μια πράξη αυτονόητη για  Εργατικό Κέντρο και το έχει αποδείξει πάμπολλες φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα από την οργάνωση αλληλεγγύης για τους σεισμοπαθείς για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, για τους κατοίκους της Εύβοιας που αντιμετώπισαν την πύρινη λαίλαπα, τους σεισμοπαθείς στην περιοχή μας σε Δαμάσι, Μεσοχώρι, Κουτσόχερο κα, αλλά και παλιότερα προς του πλημμυροπαθείς από την προηγούμενη πλημμύρα τον ΙΑΝΟ που έπληξε την περιοχή μας.

Ήταν μια πράξη επιβεβλημένη απέναντι σε ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος που κάθε απλός άνθρωπος με αγωνία έψαχνε να το βρει αυτές τις ημέρες τηλεφωνώντας σε υπηρεσίες  να προστρέξει για στήριξη, συνδρομή, προστασία και δεν το έβρισκε. Αυτό ακριβώς βλέπουμε και σήμερα, δύο μήνες και πλέον από τις φονικές πλημμύρες, που υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις ακόμη και στις καταβολές της πρώτης αρωγής.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε εκατοντάδες εργατικά Σωματεία και φορείς απ’ όλη την χώρα , αλλά και τις κοινότητες, τους φορείς των ξενιτεμένων Ελλήνων μεταναστών από Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Σουηδία, Ουγγαρία κα που αυτή την ημέρα(18 Δεκέμβρη) έχει και ξεχωριστή σημασία.  Ευχαριστούμε πάνω απ΄όλα  τα μέλη των Σωματείων, τους φίλους που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της αυτής της προσπάθειας. Τους ευχαριστούμε όλους που μας «πλημμύρισαν» με την αλληλεγγύης τους. Εμείς υποσχεθήκαμε ,την δύναμή  που μοιράστηκαν μαζί μας να την κάνουμε αγώνα και διεκδίκηση.  Γιατί αυτό είναι το ποιο ουσιαστικό νόημα για την δύναμη της αλληλεγγύης. Μπορεί να γίνει ακαταμάχητη δύναμη, δύναμη αποτελεσματική μόνο όταν συνδέεται με την διεκδίκηση. Όταν γίνεται αφορμή για δυνάμωμα της συλλογικής  οργάνωσης του λαού μας, όταν γίνεται αφετηρία για μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες. Μόνο έτσι μπορούμε να τους εμποδίσουμε, μόνο έτσι μπορούμε να τους αναγκάσουμε, μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας με προς όφελός μας.

Γι΄αυτό οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, θα κλιμακωθούν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιβάλλουμε να γίνει η ζωή και οι ανάγκες του λαού προτεραιότητα σε αυτό τον τόπο. Αυτό το σημαντικό μέτωπο με πάνω από 100 που εκφράστηκε με την συμμετοχή τους και στο Πανθεσσαλικό Συλλαλητήριο του Σαββάτο μπορεί και πρέπει να διευρυνθεί. Να δυναμώσει ο κοινός αγώνας όλων για τα μεγάλα κοινά προβλήματα που μας σφίγγουν ως θηλιά στον λαιμό.

Είναι προϋπόθεση για τα παραπάνω και η συνέχεια της αλληλεγγύης με κάθε μορφή. Την αγωνιστική αλλά και με την μορφή την υλική, ειδικά σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς.

Είναι σε εξέλιξη μια σειρά σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις επιτροπές πληγέντων, φορείς και συλλόγους. Ήδη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διανομή των χρωμάτων για τα πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια. Πάνω από 2000 πληγείσες λαϊκές οικογένειες διατέθηκε από 10λιτρο λευκού πλαστικού χρώματος Α’ ποιότητας. Επίσης αυτές τις ημέρες μοιράζονται ξανά τρόφιμα στις παραπάνω οικογένειες και σε ακόμη περισσότερες. Έχει γίνει διανομή στην Φαλάνη, στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, στην Ν.Σμύρνη, στο Κουλούρι και ακολουθεί σε Αγ.Θωμά και  ΑΤΑ.

Ταυτόχρονα μπροστά και στις γιορτές προχωράμε από κοινού με το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας, την Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) σε μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή την Κυριακή 24/12 , στις 10:30 το πρωί στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας. Με την συμμετοχή  του γνωστού καλλιτέχνη και συμπατριώτη μας Τάκη Βαμβακίδη με μια διαδραστική παράσταση Καραγκιόζη καθώς και της Ομάδας Κινούμενα Σχέδια με παράσταση για τα μικρά παιδιά και άλλες δραστηριότητες, καθώς και δώρα για τους μικρούς μας φίλους. Για το περιεχόμενο θα πεί αναλυτικά και ο Αχιλλέας Σίμος ενώ σημειώνουμε πως η παράσταση είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά, ειδικά από πλημμυροπαθείς οικογένειες με μόνη προϋπόθεση να δηλώσουν εγκαίρως την συμμετοχή τους έως την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη το μεσημέρι.

Ευχαριστούμε προκαταβολικά όλους όσους με τον τρόπο του ο καθένας θα συμβάλει  στην πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Τοποθέτηση Αχιλλέα Σίμου, Β΄Αντιπροέδρου ΕΚΝΛ

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για τους εργαζόμενους της πόλης εντάσσεται και η μεγάλη παιδική γιορτή που οργανώνει το ΕΚΛ την Παραμονή των Χριστουγέννων στην Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας.

Σε αυτήν εκδήλωση συνδράμουν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λάρισας καθώς και η Ένωση Γυναικών Λάρισας (Μέλος ΟΓΕ). Με έμφαση στις οικογένειες των συναδέλφων που έχουν πληγεί στις πρόσφατες πλημμύρες ετοιμάζουμε με πολύ μεράκι μια παιδική γιορτή σε συνεργασία με τον ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη και την ομάδα «Κινούμενα Σχέδια».

Στις 10:30 το πρωί θα ξεκινήσει η προσέλευση παιδιών και γονιών στον όμορφο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης όπου θα τους υποδεχτούμε με παιδικές δραστηριότητες βασισμένες στην ζωγραφική και την χειροτεχνία.

Την σκυτάλη θα πάρει η ομάδα παιδαγωγών και καλλιτεχνών «Κινούμενα Σχέδια» όπου θα μας παρουσιάσει «Το κουτί» ένα μουσικοθεατρικό διαδραστικό δρώμενο της Χριστίνας Τοπουζλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων γεμάτο αισιόδοξα μηνύματα!

Ακολουθεί το έργο «Σκιών Καμώματα» σε σενάριο και σκηνοθεσία του αείμνηστου Ευγένιου Σπαθάρη. Στον μπερντέ αλλά και ζωντανός Καραγκιόζης ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης.

Θα παρακολουθήσουμε αγαπημένες φιγούρες να παρελαύνουν σε μια όμορφη εμπειρία γέλιου. Ο Τάκης Βαμβακίδης, που υπήρξε 25 χρόνια μαθητής και συνεργάτης του Ευγένιου Σπαθάρη, ζωντανεύει επί σκηνής τον Καραγκιόζη σε μια διαδραστική επικοινωνία με τα παιδιά, χαρίζοντας άφθονο γέλιο. Ένα κάλεσμα γνήσιας ψυχαγωγίας ως αντιπρόταση στην εικονική διασκέδαση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ο Καραγκιόζης Καραγκιοζόπουλος  είναι ο ξυπόλητος «ευτυχισμένος», ο άφραγκος «πλούσιος» και ένας ονειροπόλος ταξιδευτής σε ένα οδοιπορικό που εξελίσσεται πάνω στην σκηνή.

Μια μοναδική κωμωδία, όχι μόνο για μικρούς αλλά για όλες τις ηλικίες. Αυτός ο ξυπόλυτος λαϊκός ήρωας, που είναι αστείος, συγκινητικός, επίκαιρος και διαχρονικός, δραπετεύει από τον μπερντέ και μας πλημμυρίζει με κέφι, χρώματα και παράδοση.

Στο τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα για φωτογραφίες με όλα τα παιδιά, θα δίνεται αναμνηστικό δωράκι σε όλους τους θεατές μία συλλεκτική ζωγραφιά-ιχνογραφία φιλοτεχνημένη από τον δάσκαλο Ευγένιο Σπαθάρη καθώς και άλλες εκπλήξεις από τους φορείς που διοργανώνουν την εκδήλωση!