ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΕΚΟ – ΔΕΥΑΛ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μοιράσου το άρθρο!

  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

  • ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ & ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

  • ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Συνάδελφοι -σσες


Το αντεργατικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αυτές τις μέρες στην Βουλή προωθεί την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για το σύνολο των εργαζομένων.

Όταν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ άνοιγαν την Κερκόπορτα με την κατάπτυστη συμφωνία στον ΟΤΕ, οι ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ υπογράμμιζαν ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Πως η αντεργατική επίθεση θα έβαζε στο στόχαστρο όλες τις πρώην ΔΕΚΟ και όχι μόνο. Αυτό ακριβώς έγινε με την κατάθεση στην επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου – έκτρωμα, από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το νομοσχέδιο αφορά πλέον όλες τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ταυτόχρονα είναι προπομπός και για τον καθαρά δημόσιο τομέα. Βάλλει ευθέως ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους και αυτούς που εργάζονται σήμερα και αυτούς που θα προσληφθούν στο μέλλον. Κατ’ επέκταση θίγει το σύνολο της εργατικής τάξης, αφού η αφαίρεση δικαιωμάτων στην πράξη δρα καταλυτικά για το σύνολο της αγοράς εργασίας.

Πυρήνας του αντεργατικού νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 13 και 14, με τα οποία η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων, θα μπορούν διά νόμου να καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να υπονομεύουν τη σταθερή εργασία, ενώ εξοπλίζονται με το ανεξέλεγκτο δικαίωμα στις απολύσεις και παραπέρα αποκτούν απόλυτη εξουσία, όπως ακριβώς και η διεύθυνση μιας ιδιωτικής επιχείρησης, στην εξέλιξη των υπαλλήλων, στις αμοιβές, στο χρόνο εργασίας κλπ. Το άρθρο 13 κάνει σαφές ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα εργάζονται, θα προσλαμβάνονται και θα απολύονται με τους ίδιους όρους που ισχύουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν ξεφεύγει όμως από το αντεργατικό «σάρωμα» ούτε το υφιστάμενο προσωπικό. Και τούτο διότι, ενώ υποτίθεται ότι ο νόμος διαχωρίζει τους σημερινούς εργαζόμενους από τους μελλοντικούς με το άρθρο 14 και αυτοί πέφτουν σε καθεστώς αυθαιρεσίας. Συγκεκριμένα, γίνεται καθαρό ότι οι σημερινοί γενικοί κανονισμοί προσωπικού και οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, θα μπορούν με νόμο να καταργούνται, εφόσον αυτό θελήσει η κυβέρνηση. Η πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με την πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση της επιχείρησης, δεν έχει καμιά πρακτική αξία, αφού σε περίπτωση διαφωνίας τον τελικό λόγο έχει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύεται για άλλη μια φορά άξιος συνεχιστής των αντεργατικών έργων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, επιχειρεί να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις στις πρώην ΔΕΚΟ βάζοντας ταυτόχρονα ταφόπλακα στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων ανατρέποντάς τα και αφαιρώντας τα. Οι στρατηγικές επιλογές της Λισσαβόνας για μεγαλύτερη κερδοφορία, για αλλαγές των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα νέων και γυναικών, αλλά και όλων των εργαζομένων, είναι μόνιμος και καθημερινός στόχος των δυνάμεων της Ευρωυποταγής.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται πώς θα υλοποιήσουν καλύτερα, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα την αντεργατική πολιτική.

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αλλά και των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ, σταθερά και αταλάντευτα βοηθάνε στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Η συμφωνία τους στον ΟΤΕ και στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ πρόσφατα, αποδεικνύει όχι μόνο ότι συμφωνούν αλλά και ότι διευκολύνουν την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, να προωθήσει ταχύτατα τις αντιδραστικές, αντεργατικές αλλαγές.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ να συνειδητοποιήσουν ποιοι και πώς τους οδηγούν στον γκρεμό. Να αντιδράσουν, να αντισταθούν, να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Με την κοινή τους δράση, το συντονισμό τους με την υπόλοιπη εργατική τάξη, να χαλάσουν τα σχέδια κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΝεταίρων τους.

  • Να μην «τσιμπήσουν» στα διάφορα προγράμματα «εθελούσιων εξόδων» που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό τους για να περάσουν ευκολότερα τα σχέδια της πλουτοκρατίας.

  • Να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

  • Η ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και όχι μόνο τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις.

  • Να παλέψουμε όλοι μαζί ώστε οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας να ανήκουν στο κράτος και να γίνουν λαϊκή περιουσία, γιατί μόνο έτσι μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων.

  • Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για άλλη εξουσία, που θα υπηρετεί τη λαϊκή οικονομία σε όφελος του λαού.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα πιο αποφασιστικά να παλέψουν για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών.

Σήμερα πια, που τα δεδομένα είναι τόσο ξεκάθαρα κανείς δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του. Αντίθετα χρέος όλων μας και του καθενός ξεχωριστά είναι η συνειδητοποίηση ότι για να μπει φραγμός σ’ αυτή την πολιτική είναι η συσπείρωση και η πάλη των εργαζομένων με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.

Από τα ίδια τα πράγματα μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη για αλλαγή συσχετισμών για ενίσχυση των ταξικού πόλου του ΠΑΜΕ.
Λέμε ΟΧΙ:

  • Στο πλαίσιο απελευθέρωσης που προωθεί Ε.Ε. και κεφάλαιο

  • Στην «εθελουσία έξοδο» παγίδα που υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας.

  • Στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ. Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό Νομοσχέδιο.

Παλεύουμε:

Για ενιαίους αποκλειστικά κρατικούς φορείς, σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας στην ενέργεια, τις επικοινωνίες, των μεταφορών, της ενέργειας και διανομής του νερού, οι οποίοι θα αποτελούν λαϊκή περιουσία, θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Διεκδικούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

  • Ασφάλεια των εργαζομένων – προστασία του περιβάλλοντος.

  • Κατοχύρωση της επικοινωνίας, των μεταφορών της ενέργειας, του νερού ως κοινωνικών αγαθών και όχι ως εμπορευμάτων.

  • Φτηνή και γρήγορη πρόσβαση των εργαζομένων στις σχετικές υπηρεσίες.

  • 1.300 ευρώ βασικό μισθό.

  • 52 ευρώ βασικό μεροκάματο.

  • 1050 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

  • Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.

  • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας, χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 χρόνια για τον άνδρα και στα 55 για τη γυναίκα.

  • Δωρεάν Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 14-15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ


Επιτροπή Αγώνα ΔΕΚΟ – ΔΕΥΑΛ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ